Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciał bym zasilić pszenżyto mieszanką plonvitu opty i tytanit. Zastamawiam się tylko w jakich proporcjach je połączyć? Jeśli ktoś stosował taką mieszankę to prosił bym o informacje.

Opublikowano

witam

mam kilka pytań dotyczących owsa:

1.w jakich dawkach dajecie mącznik na 1 ha i na ile litrów rozpuszczacie?

2. w jakim okresie pryskacie? w okresie oprysku na chwasty czy wcześciej ?

3.czy widzicie jakieś zmiany w roślinie i w plonie ?

Wiem że trzeba pryskać po zachodzie słońca. W tym roku dopiero zacznę oprysk mocznikiem więc dlatego te pytania. dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Opublikowano

Z owsem jest podobnie jak z innymi zbożami.

Możesz stosować do 18% w fazie krzewienia, do 10% podczas strzelania w źdźbło i do 6% podczas kłoszenia. Do tego warto dodać 5% siarczanu magnezu i nawóz dolistny. Czyli w fazie krzewienia możesz dać np. 50kg mocznika przy 300l cieczy na 1ha.

Ja pryskam w sumie 2-3 razy, pierwszy po zwalczeniu chwastów (koniec krzewienia/początek strzelania w zdźbło) i później co ok 2 tygodnie. Osobiście stosuje tak 50-70% dawek podanych wyżej, do tego sporo nawozów dolistnych dodaje.

Na pewno roślinki ładniej wyglądają po dokarmianiu dolistnym i myślę że warto je stosować. Dodatkowo możesz dodać regulator wzrostu czy fungicyd.

Opublikowano

a jakie nawozy dolistne ?

a jakie nawozy dolistne ? A w czyn najlepiej i najszybciej rozpuszczać mocznik bo słabo się rozpuszcza

? A w czyn najlepiej i najszybciej rozpuszczać mocznik bo słabo się rozpuszcza??i o co chodzi z 18 %?(chodzi o stężenie w roztworze )

Opublikowano

18% to właśnie stężenie mocznika w cieczy. Ja wsypuje mocznik do sita w opryskiwaczu w trakcie napełniania opryskiwacza i leje wodą po nim. W ten sposób bez problemu rozpuszczam nawet 50kg mocznika na 300L cieczy. Można też rozpuścić np we wiadrze z ciepłą wodą bo mocznik obniża temperaturę cieczy.

Jeśli chodzi o nawozy dolistne to jest bardzo szeroki wybór (np: ekolisty, bosfoliary, agroleaf, insol, kristalon, plonvity), ja mieszam sam poszczególne składniki: mangan, miedź, cynk, tytanit, czasem fosfor, potas, molibden.

Opublikowano

RSM nie daje się dolistnie, tam jest takie stężenie że by roślinę błyskawicznie spaliło dlatego daje się w postaci kropel. A polifoske stosuje się najlepiej tylko i wyłącznie przedsiewnie po wymieszaniu z glebą.

witam, kolego ja pierwszy raz w tamtym roku posialem polifoske 6 na wiosne na przenzyto ozime, nie pamietam w jakiej ilosc. ziemia klsy 4 5 efekt prawie 5t/h, moim zdaniem bardzo dobrze, oczywiscie do tego saletra byla siana.

Opublikowano

Witam mam podobne zapytanie czy mogę zastosować miksturę o składzie 5kg mocznika ,5do7kg siarczanu magnezu i sonata zboże 1kg ,przy czym dodam że pszenżyto już sie wykłosiło ?proszę o porady .

Opublikowano

Witam panowie i panie. jestem z

Warmii

i tydzień temu dopiero posiałem przeżyto i chciałbym je wzmocnić jakimś opryskiem tylko nie wiem jakim doradzicie coś ? i najlepiej kiedy wykonać ten oprysk ? .

Opublikowano

Mam pytanie nie wiem czy opłaca się mieszać siarczan magnezu + mocznik+i np. insol. Czy magnez i mocznik można mieszać z takimi odzywkami jak yara folicare z góry dziękuje za odpowiedz .

Można mieszać. Tylko zachowaj odpowiednią kolejność mieszania

Opublikowano

Czyli w jakiej kolejności musze mieszać podany wyżej nawóz ?

Odnośnie mieszania nawozów dolistnych. Najpierw należy rozpuścić siarczan magnezu, gdyż podnosi on temperaturę tak powstałego roztworu. Następnie dodaje się mocznik (obniża temperaturę roztworu) i inne sprawdzone (tzn. takie, które można mieszać z siarczanem magnezu i mocznikiem) nawozy dolistne, a na końcu ewentualnie sprawdzony pestycyd w dolnej zalecanej przez producenta dawce.

Ja stosowałem do tej pory nawozy Intermagu i w moim przypadku w pszenicy wyglądało to tak: Faster + siarczan magnezu + Plonvit Z + Fostar + Tytanit. Żadnych pestycydów nie dodawałem, bo nie znalazłem badań na temat dopuszczenia takich mieszanin do użytku (mam na myśli środki ochrony roślin, które wówczas miałem). A lepiej się nie uczyć na swoich błędach, tzn. na zniszczonej plantacji pszenicy! A mocznika nie dodawałem do zabiegów, gdyż powoduje on rozluźnienie kutikuli, co sprzyja wnikaniu patogenów do wnętrza roślin. Stosując ze sprawdzonymi fungicydami, na pewno przyczynia się do zwiększenia ich efektywności. Ale na ten temat powinni się już wypowiedzieć Ci Forumowicze, którzy mają większe doświadczenie w tej materii.

Na koniec dodam, że nie należy mieszać żadnych nawozów z herbicydami na plantacjach, z których oczekujemy zbioru plonów:)