Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie mam gościa co robi idealnie pompy wtryskowe wstawia orginały i ustawia "igła" u sąsiada wyciągłem pompe od ciągnika bo był słaby i ciężko palił i już kopcił.Po remoncie pompy coś pięknego ciągnik momentalnie wkreca sie na obroty i puszcza niewielki dymek w dodatku ma duzo więcej mocy.Jednak co orginały to orginały a nie jakieś włoskie czy THM sekcje i zaworki.Gość ustawia wszystko na przyżądach BOSH-a i bardzo dokładnie.Naprawde warto zawież tam pompe........

Opublikowano

Witam.Panowie , mam pytanko do fachowców , otóż dziś wyciągłem wtryskiwacze u sąsiada bo mnie już molestował od dłuższego czasu , ponieważ nie mogliśmy już dojść co jest grane bo ciągnik pracował tak jakby na jeden tłok i bardzo kopci i był słaby i podpiąłem do pompy paliwowej , tzn 1 wtryskiwacz. I jak paliłem ciągnik na pełnym gazie i odprężniku ,to po wkręceniu rurki z wtryskiwaczem do jednej sekcji pompy , wtryskiwacz podaje całkiem inaczej jak po wkręceniu do drugiej sekcji.Na pierwszej sekcji ładnie pyli i brzęczy wtryskiwacz a jak zakręcę do drugiej sekcji to słabo pyli i tak głucho.........co jest nie tak?Przepraszam że pisze tak pod swoim postem ale nie chciałem zakładać nowego tematu , mam nadzieje że SZEF FORUM się nie pogniewa :rolleyes: Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

kolega udzielił odpowiedzi, pompa na stół ;)

kiedys pisaliśmy na gg o tej pompie i mówiłem ci że jest źle zrobiona, ale mówiłeś że jest w 100% sprawna bo dobry mechanik robił :P teraz ma odpowiedz :D

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Krzysiek ta pompa była robiona u innego fachowca .No to jutro ją wieziemy............ale nie moge uwierzyć by po pół roku padła sekcja :blink: :blink: a na stole idealne dawki pokazywała jak byliśmy z nią :o . ehhhhhh tak to jest jak się zakłada włoskie części ;[

Opublikowano

Przecież sekcje wykonywane są w 3-4 klasie dokladności, w pasowaniu "j" "js" to naprawdę b.dokładnie , szczelność uzyskuje się poprzez b.dokładne pasowanie, współpracujących części, wystarczy że np przy zdejmowaniu przewodów przed pompą a za filtrami wpadnie ziarenko byle czego a dalej już wiecie, ryska i po sekcji

Opublikowano

Masz racje kolego........ale ciężko jest mi to pojąć , pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.To mnie dziwiło że na wolnych obrotach bardzo kopci na siwo niebiesko , słaby i kopcił cały czas .A silnik zrobiony idealnie .Nawet grama oleju nie wyrzucił ani nie weżmie nawet chodżby jak ciężko miał i cały dzień robił w polu.Jutro zawieziemy pompe do KRK to pierw wrzuci na stół i zobaczymy jaka jest różnica.Ale czy przez to ciągnik może być taki słaby?

Opublikowano (edytowane)

W 60-ce jeżeli sekcja wytworzy powyżej 255 do 300 kG ciśnienia to uznaje się ją za sprawną, jeżeli poniżej 255 jest do wymiany. W 30-ce będzie to samo. Do tego dochodzi jeszcze szczelność zaworka tłoczącego, on też musi być w porządku. Jeśli chodzi o krzywki to musiał byś zmierzyć różnice w skoku pomiędzy sekcjami. Ale takie rzeczy to powinien pompiarz sprawdzać.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Bo puki się wszystko da ustawić to mają to w nosie. Poza tym tak faktycznie to rzadko kiedy się chyba zdarza żeby poszły krzywki w pompie rzędowej nawet jak pół życia pompa samą ropą zalana.

Opublikowano (edytowane)

Pompa zawieziona.Po zawiezieniu gość na szybko wrzuciła na maszyne i rzeczywiście na tej sekcji jest mniejsza dawka paliwa , na niej pokazało ciśnienie 240 z hakiem a na tej drugiej 275 .Gość mówił że albo całą ją regeneruje albo podciągnie nam na miejscu na tej sekcji tak że będą podawały równo i ciśnienie ustawi... :unsure: a ja mu mówię że podciągnąć to se portki może :lol: uśmiali my się trochu :D .Na jutro ma być gotowa z oryginalnymi częściami i gwarancją.Widziałem nawet jak zakładał oryginały do pompy do C-360 , więc raczej nie blefuje.A jeszcze takie pytanko? Jeśli jak się przygazuje ciągnikowi i są iskry to zapłon jest za wczesny?

Edytowane przez zonk28
Opublikowano

Panowie pompa zrobiona i założona .........Nie ten ciągnik , coś pięknego.Mało co kopci i momentalnie się zrywa......ehhh taka usterka a tyle utrudnień.......Jednak co oryginały to oryginały :rolleyes:

Opublikowano

Panowie wytłumaczcie mi jedne.........Przepraszam że post pod postem ale nie chciałem zakładać nowego tematu bo i po co <_< .Regeneracja pompy paliwowej do C-330 to koszt około 300 zł.A koszt sekcji i zaworków oryginalnych to około 150-160 zł.A gdzie naprawa regulatora , pompki paliwa , jakaś wymiana łożysk , albo wymiana wałka głównego jak by krzywki były podjechane . Więc czy im się to opłaci robić ? Czy może zamiast oryginałów wkładają chińszczyzne do środka za małe pieniądze?Co o tym sadzicie? :blink: