Skocz do zawartości

Gospodarstwo a praca zarobkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początku proszę o wyrozumiałość - nie znalazłam podobnego tematu. Jeżeli już taki istnieje proszę o przeniesienie i/lub usunięcie wątku.

Mój problem jest następujący: mam 24lata i od 5 jestem właścicielką gospodarstwa rolnego. Ponieważ i tak mieszkam i studiuję w mieście (gospodarstwem zajmuje się mama) chciałabym podjąć jakąś pracę zarobkową na własną rękę aby sobie nieco dorobić. Zastanawiam się tylko czy podjęcie przeze mnie pracy jako np sprzedawca nie spowoduje żadnych komplikacji w prowadzeniu samego gospodarstwa. Gospodarstwo jest użytkowane, płacę KRUS, składam wnioski o dofinansowanie. Czy moja dodatkowa praca może np uniemożliwić mi składanie wniosków o dofinansowanie? Czy to, że posiadam gospodarstwo nie będzie problemem dla mojego potencjalnego pracodawcy?

Bardzo proszę o pomoc i wszelkie wskazówki :D

Opublikowano

Znam kogoś kto pracuje zarobkowo i prowadzi gospodarstwo rolne, po za tym wiem,że także składał papiery o dofinansowanie. Najlepiej jakbyś udała się do ARiMR.

Opublikowano

Jeśli chcesz prowadzić własną dzialalnośc gospodarczą wtedy płacisz podwójny krus nie mozesz przekroczyć limitu zarobków miesięcznie nie pamietam jakiego. Co miesiąc trzeba składać do krus zaświadczenie z us że się tego limitu nie przekroczyło.

Jeśli ktoś cię zatrudni na etat wtedy przechodzisz na zus co jak zakładam wczesniej czy później cię czeka skoro mieszkasz w mieście.

Odnośnie kożystania np z dopłat obszarowych nie ma problemu z dodatkową pracą jeśli chciala bys skorzystac np z dotacji na modernizacje też nie ma problemu.

Mój ojciec płaci zus i prowadzi gospodarstwo nie ma tu żadnych przeszkód.

Opublikowano

Nie płaci się podwójnego KRUS-u jak jest się przedsiębiorcą. Płaci się dodatkowo 213 zł kwartalnie.

Do końca kwietnia lub maja (nie pamiętam dokładnie) składa się w KRUS-ie informacje o wielkości zapłaconego podatku w roku poprzednim.

Jeżeli wartość zapłaconego podatku przekroczy określoną wartość na dany rok to następuje przeniesienie do ZUS-u. W roku 2010 jest to limit troszkę powyżej 2800 zł.

Opublikowano

to może ja sie podziele tym i owym....

mieszkam na wsi, posiadam i prowadze ów gospodarstwo a dodatkowo jestem zatrudniony na etat a co za tym idzie, składki są odprowadzane do ZUS-u (z powodu ze zus płace to krus-u juz nie)

Płatności obszarowe, ONW, Rolnośrodowiskowe otrzymuje bez problemu i nic ARIMR nie wymaga...

...natomiast Pani z ODR-u powiedziała mi, że jak bym chciał w jakieś inne programy iść typu Modernizacja gospodarstwa, Młody rolnik(to juz niestety nie ja :) )... itp. to jednym z wymogów jest płacenie składek KRUS-u bądź mieć wykształcenie min. średnie rolnicze to wtedy można ubiegać sie o dofinansowanie tego typu

ps. dobrze ze ja mam rolnicze, na jesien jak sie nic nie zmieni postaram sie o dofinansowanie na

modernizacje... :D

Pozdrawiam

Opublikowano

To mnie uspokoiliście. Nie chciałabym dla kilkuset złotych wypłaty stracić kilka tysięcy złotych dopłaty :D

Chcę sobie dorobić aby mieć trochę kaski tylko dla siebie i skoro dla ARiMR to nie grzech to bardzo mnie to cieszy :)

Opublikowano

z tego co wiem to gdzieś w listopadzie ma być ostatni (aż do 2013r już niebedzie) nabór wniosków na modernizacje....

a co bedzie dalej to dopiero sie okaze po roku 2013 jak skończy sie "okres ochronny" dla nowych krajów członkowskich w UE i "wszyscy bedą traktowani równo" (oby tak było :D )

pozdr

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie - mianowicie czy jak już znajdę pracę to powinnam poinformować pracodawcę, że opłacam KRUS czy jest to informacja dla niego nieistotna?

Opublikowano

Witam mam propozycje pracy jestem młodym rolnikiem ale od przyznania premii minęło rok i 4 msc oczywiście dostałem pismo wysłałem zaświadczenie z krus i teraz moje pytanie na jakich zasadach mam sie przyjąć zeby nic nie tracić bo jest szansa na modernizacje miejsce mam odległe ale może za jakiś czas sie pieniądze znajda i by przyznali moze sie jakaś ziemia trafi do kupienia i kredyt preferencyjny też by można wziąć a mam dużo czasu bo tylko uprawa roślinna nie absorbuje aż tak bo prowadzę gospodarstwo na spółkę z ojcem on ma 20 ha i ja koło tego a lata teraz takie nie ciekawe to chciał bym dorobić ale na normalnym etacie. Pozdrawiam

Opublikowano

Pracuje na umowe o prace zatem jestem na zusie. Rodzice pare lat temu przepisali mi gospodarstwo ok.14ha. Nie opłacam krusu.

Chcę zakupić nowy taktor. Czy mogę ubiegać sie o dopłatę,refundacje w/w zakupu?

Opublikowano

podpinam się pod temat ponieważ mam podobny problem. otóż mam otrzymać gospodarstwo 10 ha z całym inwentarzem, a że mały zysk z tego , to chciałbym pracować legalnie w jakimś zakładzie pracy . Czy jest możliwe żeby jakoś to pogodzić?

Opublikowano

Niesamowite ile wersji można się nasłuchać od ludzi, którzy POWINNI wiedzieć pewne zasady dotyczące pracy a młodego rolnika.

Koniec końców nadal nie wiem, czy mogę mieszkać w innym miejscu niż miejsce gospodarstwa. Może mi ktoś to wyłożyć klarownie?

Ostatecznie można pracować i być na ZUS'ie po upływie 12 miesięcy od otrzymania środków na konto.

Błagam odpowiedzcie mi na moje pytanie. Uspokójcie mnie.

Opublikowano

można mieszkać w innym miejscu, niż gospodarstwo. ja np. mam ze 35 km.

na Krusie trzeba być 12 m-cy po wpłynięciu pomocy na konto. później można iść do pracy i na Zus - oczywiście do Agencji dajemy zaświadczenie (60 dni od upłynięcia roku od wypłaty pomocy) z Krusu, że byliśmy 12 m-cy ubezpieczeni.

Opublikowano

Niesamowite ile wersji można się nasłuchać od ludzi, którzy POWINNI wiedzieć pewne zasady dotyczące pracy a młodego rolnika.

Koniec końców nadal nie wiem, czy mogę mieszkać w innym miejscu niż miejsce gospodarstwa. Może mi ktoś to wyłożyć klarownie?

Ostatecznie można pracować i być na ZUS'ie po upływie 12 miesięcy od otrzymania środków na konto.

Błagam odpowiedzcie mi na moje pytanie. Uspokójcie mnie.

A nie lepiej przejsć sie do Agencji i dowiedzieć sie u źródła lub do firm które zajmuja sie wypelnianiem wniosków o dofinansowanie a jezeli sie ie chce ruszyć z przed komputera to na stronie agencji jest wszystkjo opisane

Rok od otrzymania dotacji musisz płacić pełny krus mieć wykształcenie rolnicze lub je zdobyć w ciagu 3 lat a resztę doczytaj sobie na stronie agencji bo co nabut to jakieś drobne zmiani sa wprowadzanie

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Pytałam w Agencji i w KRUS i jeszcze w innych miejscach i nie otrzymałam odpowiedzi albo wersje były różne.

W umowie Młodego.. jest napisane, że 12 miesięcy trzeba być ka KRUS, żeby spełnić warunek-tego nie musiałam się nikogo pytać.