Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytać czytać, później pytać. Jak Tobie nie chce się przeczytać, to dlaczego dla kogoś innego ma się chcieć pisać po raz enty o tym samym... W porę się obudziłeś, idz do jakiejś księgowej niech Ci wytłumaczy, zanim narobisz sobie biedy w papierach...

Opublikowano

panowie kurier przywiozl mi nawozy dolistne z fakturka i podpisala sie na niej moja mama imieniem i nazwiskiem bo mnie nie bylo w domu wogole czy bede mial problemy w skarbowym zeby rozliczyc te fakture??

Opublikowano

Witam!

do farmerfm: Dla nieczających vat polecam lekturę całego tematu na grubo przed przejściem

...tylko gdzie znaleźć informacje na ten temat?? Przeszukałam internet, jest dużo informacji, ale bardzo ogólnych, w ustawie ciężko cokolwiek znaleźć.. Bardzo proszę o pomoc:)

Acha i jeszcze jedno pytanie:

czy kupując maszynę za granicą, mogę rozliczyć ten VAT u nas w kraju?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Opublikowano (edytowane)

Radził bym cofnąć sie z 10 stron do tyłu i wszystko przeczytać. Znajedziesz dużo informacji które mogą przydać

Edytowane przez łukasz
Opublikowano

Mam takie pytanie czy na fakturze za ON gdy nie ma nr rejestracyjnego pojazdu można go napisać odręcznie.Czy miał ktoś kontrole z US i miał taki przypadek i jak do tego podchodzą kontrolujący.

Opublikowano

Ja miałem takie zajście podczas kontroli urzędnik stwierdził że na fakturze powinien być wpisany numer rej.ciągnika a nie tylko sam ciągnik a ja na to że nie wiem który będę pierwszy tankował bo 3 szt mam i co mam zrobić jak tankuję beczkę np.1000l. przecież nie wpisze numeru rej. bo ciągnik nie ma takiego baku :D a on po chwili zadumy stwierdził żebym opisał fakturę z tyłu i wpisał wszystkie numery rej. ciągników.(i pytał się jeszcze co to jest VERVA :D )

Opublikowano

co do faktur za diesla/ON to ja dodam tyle że kupując na SHELLu dostaję takie paski - faktura na papierze paragonowym. Każdą z nich podpinam zszywaczem pod kartkę na której jest nadrukowane:

-----------------------

Olej napędowy (diesel) z faktury

załączonej obok, zużyty został do

następujących ciągników rolniczych:

URSUS AAA nr rej: XXXX

MTZ BBB nr rej: YYYY

maszyn rolniczych: XXXX

-----------------------

i temat zamknięty jeśli idzie o skarbówkę, a w UG przy składaniu wniosku zwrot akcyzy im to nie przeszkadza. Trzeba było zapytac pracownika jaki nr rejestracyjny masz wpisywać jak tankujesz Bizona, agregat prądotwórczy albo sieczkarnie samojezdną do kukurydzy. No i jaki nr wpisywac jak zamawiasz paliwo w ilościach 1000-2000litrów do własnego dystrybutora z którego tankujesz maszyny ;)

Opublikowano

U nas dzis bylo szkolenie odnosnie VAT w rolnictwie i gosciu mowil ze od nowego roku nie trzeba osiagnac kwoty 20tys obrotu przed przejsciem na VAT. Idzie sie do US wypelnia odpowiednie papiery i sie jest na VAT. Jestem mlodym rolnikiem i sie tak zastanawiam nad przejsciem.

Opublikowano

Szkolenie szkoleniem ... ale lepiej dowiedz sie w swoim US jak to jest zebys nie mial tak jak moj brat w sytuacji opisanej kilka postow wczesniej. Wpierw urzednik poiwedzial ze mozna a jak juz wszystko bylo pozalatwiane to sie okazalo ze nowe przepisy jeszcze nie weszly w zycie....te urzędy :(

Opublikowano

Jest coś takiego jak Krajowa Informacja Podatkowa, można tam zadzwonić i wszystkiego dowiedzieć się. Chcąc mieć wszytko czarno na białym składa się tam zapytanie, jest na to specjalny druk. Dostajesz odpowiedź w ciągu bodajże 90 może 100 dni, ale przeważnie znacznie szybciej. Kosztuje to 40 zł od jednego pytania. W trudnych kwestiach warto w ten sposób zabezpieczyć się.

Opublikowano

Powie mi kotos jak to jest z tym VATEM? A mianowicie slysze rozne opinie. Aby przejsc na VAT tzeba miec 20 tys sprzedazy i rejestr sprzedazy z przed 3 miesiecy. OK to rozumiem. Nie rozumiem jak to jest juz w kolejnych latach podatkowych z tym przychodem z gospodarstwa. Czy to trzeba miec rok w rok przynajmniej te 20 tys przychodu??? I jeszcze takie pytanie dla tych ktorzy sie juz cos w tym orienuja- sprzdaz drewna zmojego gospodarstwa liczy mi se rowniez do przychodu? Bo w tej kwestii tez slysze rozne opinie. Prosze Was o jakas sensowna odp taka jak to sie mowi na chlopski rozum:)

Opublikowano

Powiedzcie mi czy musze miec decyzje z US że jestem na vat. bo mieciąc temu złozyłem wniosek o przejsciu na vat od lutego 2011, ale do dziś nie dostałem zadnej decyzji od nich.

Opublikowano

Napisano 20 luty 2011 - 13:32

Powie mi kotos jak to jest z tym VATEM? A mianowicie slysze rozne opinie. Aby przejsc na VAT tzeba miec 20 tys sprzedazy i rejestr sprzedazy z przed 3 miesiecy. OK to rozumiem. Nie rozumiem jak to jest juz w kolejnych latach podatkowych z tym przychodem z gospodarstwa. Czy to trzeba miec rok w rok przynajmniej te 20 tys przychodu??? I jeszcze takie pytanie dla tych ktorzy sie juz cos w tym orienuja- sprzdaz drewna zmojego gospodarstwa liczy mi se rowniez do przychodu? Bo w tej kwestii tez slysze rozne opinie. Prosze Was o jakas sensowna odp taka jak to sie mowi na chlopski rozum:)

olsncie mnie koledzy?

Opublikowano

Witam, niedawno urzędnik UG stwierdził, że rolnik na vacie, który posiada nr REGON (a siłą rzeczy musi go posiadać) nie jest osobą fizyczną, ale osobą prawną. Gość w sumie niczym tego nie argumentował oprócz tego, że chyba zmieniły się przepisy itp.

Oczywiście nie zgodziłem się z nim, ale spór zakończył sie tym, że każdy pozostał przy swoim zdaniu.

Teraz prośba do Was, kto ma rację? - chcę sie upewnić, że gościu mówi bzdury.

Opublikowano (edytowane)

Witam, niedawno urzędnik UG stwierdził, że rolnik na vacie, który posiada nr REGON (a siłą rzeczy musi go posiadać) nie jest osobą fizyczną, ale osobą prawną.

Teraz prośba do Was, kto ma rację? - chcę sie upewnić, że gościu mówi bzdury.

Nie będę tutaj wiele cytował, bo pojęcia są ogólnie dostępne, ale taki człowiek nie powinien zajmować jakiegokolwiek stanowiska (oprócz woźnego - bez obrazy dla woźnych)

Można powiedzieć, że na "okładkach" książek z ekonomii czy marketingu, są opisane pojęcia: osoba fizyczna i osoba prawna!!! To po co w ekonomii istnieje pojęcie "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą" ??!!Dla mnie to żenujące się nad tym rozwodzić.

No i jeszcze jedno - z tego co wiem rolnik nie musi mieć regonu (przynajmniej ja nie mam i wszystko jest w porządku)

Tu się kolego mylisz. Każda osoba, która z definicji jest rolnikiem (czy to RR czy to RV) ma obowiązek w ciągu 30 dni zgłosić ten fakt do GUS z wnioskiem o nadanie REGON. Inną sprawą jest wiedza na ten temat, czyli przestrzeganie prawa i jego egzekwowanie :)

Edytowane przez darolee