Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najlepsza inwestycja to ziemia, ale trzeba ją czymś obrabiać. Krowy też dobra, ale widłami to nie za dużo zdziałasz. 

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano

uporczywe nękanie wacików przez Bogdana jest naganne

prawda jest taka że w ostatnim sporze ma racje , tomek kłamie i agrest też racji nie ma

pewnie by miał spokój jak by ustąpił , ale pewnie nie potrafi i dzięki temu wielu się pewnie nauczy liczyć które rozwiązanie korzystne

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, stach12 napisał:

uporczywe nękanie wacików przez Bogdana jest naganne

prawda jest taka że w ostatnim sporze ma racje , tomek kłamie i agrest też racji nie ma

pewnie by miał spokój jak by ustąpił , ale pewnie nie potrafi i dzięki temu wielu się pewnie nauczy liczyć które rozwiązanie korzystne

Ale dlaczego nie mam racji?

Mówiąc że Tomkowi vat się opłaca?

Prościej powiem. Opłaca mu się bo sprzedaje na giełdzie. Kupujący nie wystawił by mu faktury rr bo nie ma takiego zwyczaju przy tego typu handlu. Woziłem truskawkę i poziomkę na giełdę i nigdy nikt nie zapytał czy ja wystawię czy mi wystawić fakturę.

Skoro nie dostałby faktury rr to automatycznie nie "zyskiwał" by 7% vat, a pozbawiłby się możliwości zwrotów vat za środki produkcji.

Z punktu prawnego działania nielegalne ale norma powszechnie stosowana.

O to mi chodzi.

Opublikowano

Właśnie ,każde gospodarstwo jest inne ,a vat przy krowach mlecznych wcale taki opłacalny nie jest . RR się likwidują przeważnie ? Wiesz dlaczego ,bo mogą ,ci na vat to błędne koło .

Opublikowano

Daj spokój z taką teorią o likwidacji gospodarstw. Na rr jest więcej rolników to i więcej się likwiduje. Ktoś odziedziczy 5 ha ziemi, to woli to sprzedać i dom postawić czy kupić mieszkanie. To wtedy się likwiduje. 

Opublikowano (edytowane)

Agrest

handlując na giełdzie obaj dostajecie w łape po 20

tomek na wat powinien wystawić paragon i od tych 20 zł zapłacić 5 % wat , ma więc realnie nie 20 a 19,04  ty masz 20 zł

ty w skupie jak by było netto te 20 dostałbyś dodatkowo 7 %więcej a tomek 5 % z tym że on te 5 % do rozliczenia

dlatego tomek preferuje giełde bo 20 w kieszen i spokój , coś tam postuka na kasie żeby mu się zgadzało

30 minut temu, poosa21 napisał:

Przecież ty zachowujesz się dzieciak i jeszcze te dziecinne buźki. Dorośnij w końcu.

Każde gospodarstwo jest inne ale przeważnie gospodarstwa rr są likwidowane a nie te które są na vat i inwestują i się rozwijają.

gospodarke watowska nie takie proste zlikwidować , bo trzeba wat zapłacić

Edytowane przez stach12
s
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja umiem obliczyć netto brutto dla vat I rr.

Tłumaczę Ci jak jest w realu  a nie jak być powinno.

W skupie było by wszystko ok tylko cena 6 zł a nie 20zł

Opublikowano (edytowane)

Wszystko w waszych rozliczeniach się zgadza, tylko ja od kilku lat na giełdzie bywam okazjonalnie. 90% towaru pcham sam/przez hurtownie na sklepy ;) A tu nie da się bez wystawienia faktury ;) Tzw. 2 klasa idzie na skupy, tam też wszystko fakturowane. Wszyscy od razu myślą, że trzeba kręcić, aby być na VAT.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Zgoda. Giełdę zastąpiłeś hurtownią bo masz extra towar. Pytanie czy Twój odbiorca wystawiłby ci na tą samą kwotę netto fakturę gdybyś był na RR i czy wogóle.

Myślę że nie. Ale Ty znasz bardziej te realia.

Ja tu absolutnie nie neguję tego czy wystawiasz fakturę czy nie.

Opublikowano (edytowane)

Mojego odbiorcy nie interesuje czy jestem na VAT czy RR, on daje cenę netto. Ja jestem na VAT, kuzyn na RR i razem wstawiamy na jedną hurtownię i obaj dostajemy tyle samo netto. Trzeba współpracować z normalnymi odbiorcami a nie patologią ...

• Like 2
Opublikowano

No To w takim wypadku moje poprzednie wywody są błędne i uważam je za niebyłe.

Tylko tu pojawia się podejrzenie czy vat Ci się opłaca , bo wiem że masz dużą sprzedaż🤭

Opublikowano (edytowane)

Przykładowa kalkulacja dla mojego gospodarstwa, ale tak, wiem, wg Bogdana VAT się nie opłaca ;) 

Aaa, do wydatków należy dodać około 60-70tys wynagrodzenia pracowników, w zależności od roku, ale od tego VAT się nie odliczy ;) 

I pytanie, czy ktoś gdzieś tu widzi potrzebę posiłkowania się kredytem aby zrealizować inwestycje ??

Zrzut ekranu 2022-11-26 180733.png

• Like 1
Opublikowano

Oj umiem Stasiu umiem. Na prawdę mi dobrze, zwłaszcza w tym roku przy cenach za moje płody.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ty nie rozumiesz co to są inwestycje to się nie wypowiadaj... 🤣

Trochi zostawiłem żeby parobek miał co robić 😂

Pobory ma to trza żeby zajęcie miał 

Mówienie o kimś parobek to dla mnie jest brak szacunku dla drugiego człowieka to jest pracownik.

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

.. 🤣

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Agrest napisał:

Tylko tu pojawia się podejrzenie czy vat Ci się opłaca , bo wiem że masz dużą sprzedaż🤭

Jakby sprzedał płodów za 1 milion netto,  to by miał za to 70 tyś vat. do przodu. Kupi za 304348 netto coś obłożonego stawką 23 to mu doliczą te 70 tyś vatu. Jak pisze, że chce chce powiększać gospodarstwo i inwestować to raczej na pewno za tyle kupi.  Hipotetycznie. Wielkości podane by łatwiejsze były obliczenia.   

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Oj umiem Stasiu umiem. Na prawdę mi dobrze, zwłaszcza w tym roku przy cenach za moje płody.

wysokie ceny płodów rolnych  i 0 stawki wat w kosztach sprzyjały w tym roku RR

nie jeden wydojony również przejrzał na oczy w tym roku i   zamierza  się ewakuować z wat

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Sadek napisał:

Tak jest neutralny tylko on się cieszy że ma zwroty dla niego że jest zwrot to jest dobrze.

A zwroty ma dlatego bo na mleko jest 0%.

Większośc jak ma zwroty to myśli że się opłaca , a tak nie musi być

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Jakby sprzedał płodów za 1 milion netto,  to by miał za to 70 tyś vat. do przodu. Kupi za 304348 netto coś obłożonego stawką 23 to mu doliczą te 70 tyś vatu. Jak pisze, że chce chce powiększać gospodarstwo i inwestować to raczej na pewno za tyle kupi.  Hipotetycznie. Wielkości podane by łatwiejsze były obliczenia.   

Na prawdę?

No nie obliczyłbym🤣