Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.04.2018 o 12:15, jackowski11 napisał:

Jak rozliczacie faktury z płatnością jako kompensata?

Dostałem takową (rozliczenie za pobrane nasiona), i nie wiem czy ją rozliczać teraz czy dopiero finalną fakturę po zakończeniu kampanii?

Chodzi umowę z z cukrownią

Rozliczasz w okresie otrzymania faktury lub dwóch kolejnych. Kompensata nie ma wpływu na termin rozliczenia, jedynie może mieć wpływ na możliwość zwrotu VAT w terminie 25 dni. Różne urzędu różnie interpretują kompensaty odnośnie przyśpieszonego terminu zwrotu VAT - dla niektórych taka faktura jest nieuregulowana, więc nie można skorzystać z przyśpieszonej formy zwrotu, dla innych nie stanowi to przeszkody w szybszym zwrocie VATu.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 20.04.2018 o 22:56, danielhaker napisał:

Zawsze wpisuję tylko imię, nazwisko i miejscowość, czasem nawet bez numeru domu. Biuro rachunkowe nigdy nie prosiło o więcej informacji

Dokładnie tak , potwierdzone w US. Imię , nazwisko i adres.

Opublikowano

a ja powrócę do sprzedaży stali np na złom lub dla instytucji.
Mam do sprzedania dwuteownik - fajny na nadproża, opyliłbym to w cenie złomu ale kupującemu potrzebny jest kwit na to - rachunek lub faktura. Da się to jakoś zrobić?  Nie są to produkty rolne. Najszybciej to chyba opchać na złom bo oni mogą wystawić chyba fakturę na instytucję?

Opublikowano

Mam pytanie czy mogę odliczyć vat od faktury za energię jak nie ma na niej mojego numeru nip?Tak samo mam za telefon i internet.

Opublikowano
Mam teoretyczne pytanie, jeśli zdarzyła by mi się kontrola z US to czy mogą się przyczepić tego że nie mam swojego kombajnu i nie mam faktury za usługę koszenia zboża a jednak zboże sprzedaje? Jak w takim przypadku się tłumaczyć?
Opublikowano

a masz obowiązek odliczać VAT od każdej faktury? Ja nie wykazuje wszystkich faktur bo nie mam obowiązku odliczenia VATu bo to moje prawo a nie obowiązek. Dlaczego biorę fakturę zamiast paragonu? Bo jest czytelniejsza, trwalsza-nie bieleje, nie ma moich danych a są dane gospodarstwa.
Ja bym tak zapytał kontrolera z US na początek. Jakby drążył temat to nie wiem czy pomoc międzysąsiedzka nie wystarczy - ty komuś pomagałeś fizycznie przy budowie np płotu, on Ci skosił (a pomagałeś fizycznie bo nie wykorzystałeś do tego sprzętu przy zakupie którego odliczyłeś VAT tylko gołe własne ręce ;) ).

• Like 1
Opublikowano

taa kiedyś byłem na szkoleniu z VAT i była kobieta z US (dość sympatyczna) to wszystko jest opodatkowane , nawet jak jedziesz i kogoś weźmiesz to masz korzyść a już na pewno ten podwożony bo na paliwo czy bilet nie wydaje i powinien się rozliczyć

Co do

Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 14:10, Nikita_Bennet napisał:

a ja powrócę do sprzedaży stali np na złom lub dla instytucji.
Mam do sprzedania dwuteownik - fajny na nadproża, opyliłbym to w cenie złomu ale kupującemu potrzebny jest kwit na to - rachunek lub faktura. Da się to jakoś zrobić?  Nie są to produkty rolne. Najszybciej to chyba opchać na złom bo oni mogą wystawić chyba fakturę na instytucję?

Ktoś coś podpowie bo mam podobną sytuację

Opublikowano

Panowie przeszedłem va vat od lutego od tamtej pory tylko kupowalem ale teraz bede sprzedawać bober na zjazdowej nie mam kasy fiskalnej bo mie musze mieć . Jak mam wystawic fakturę ? KaŻdemu kto odemnie kupi nawet jedna paczke? Bedzie to.moja pierwsza sprzedaż. Z góry dziękuję za informacje

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_xs napisał:

Panowie przeszedłem va vat od lutego od tamtej pory tylko kupowalem ale teraz bede sprzedawać bober na zjazdowej nie mam kasy fiskalnej bo mie musze mieć . Jak mam wystawic fakturę ? KaŻdemu kto odemnie kupi nawet jedna paczke? Bedzie to.moja pierwsza sprzedaż. Z góry dziękuję za informacje

Do 20 tys. masz zwolnienie podmiotowe z kasy, prowadzisz tylko ewidencję sprzedaży bez rachunkowej. Limit jest proporcjonalny więc trzeba go sobie obliczyć.  Powyżej 20k instalujesz kasę.

Opublikowano
7 godzin temu, Edin napisał:

Do 20 tys. masz zwolnienie podmiotowe z kasy, prowadzisz tylko ewidencję sprzedaży bez rachunkowej. Limit jest proporcjonalny więc trzeba go sobie obliczyć.  Powyżej 20k instalujesz kasę.

Co to znaczy limit jest proporcjonalny?

8 godzin temu, lukasz7604 napisał:

Kupujesz bloczek paragonów i wypisujesz.

Bloczek paragonow czy faktur? I jak mam to wypisywać? KaŻdemu z osobna? I sobie orginal jemu odbitke?

Opublikowano

Wyszedł mi limit 11tys. Czyli do.konca tego roku zeby nie instalować kasy fiskalnej moge sprzedać rolniką ryczaltowca badz osoba fizycznym towar do 11-tys zl? 

Opublikowano

No dobra ale to tylko paragon bedzie obnizal mi ten limit? Na fakture koge sprzedać tyle ile chce i bez obawy ze przekrocze limit?

Opublikowano

@michal_xs na dzień dzisiejszy to będzie dokładnie tyle:  
Snipaste_2018-05-29_09-50-09.png.814b4b3e0865cefab78f8502b91edc7d.png

Limit jeśli jesteś vatowcem masz netto, liczysz sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych. 

Z drugiej strony kasa fiskalna nie jest taka zła :)

Opublikowano

No okej ale np jesli zaczne sprzedaz załóżmy dziś a pozniej bede miec przerwę do września gdy bede sprzedawac cebulę to ten limit juz sie zatrzyma tak jakby? Na 11890?

Opublikowano

Limit jest proporcjonalny rocznie od pierwszej sprzedaży. Czyli teoretycznie bardziej Ci się kalkuluje sprzedać coś dzisiaj za 1 zł bo wtedy będziesz miał do wykorzystania do końca roku 11889,41, jeśli pierwszej sprzedaży dokonasz 15 września to wtedy do końca roku będziesz mógł sprzedać tylko za 5917,81 aby nie instalować kasy. 

Opublikowano

Teraz juz rozumiem. A za rok juz bez tego limitu bede mial.do 20tys?

Opublikowano

Tak w następny latach liczysz już równe 20k na cały rok od pierwszego stycznia do ostatniego dnia grudnia. Najlepiej przejdź się do US lokalnego, niech Ci wytłumaczą. Powiedzą Ci też jaką dokumentację dodatkową prowadzić aby nie było problemu przy kontroli. US to takie państwo w państwie i każdemu trzeba inne dokumenty przedstawiać. Powiedzą Ci choćby na jakich wzorach dokumentów pracować.