Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kto powiedział ,że rolnik nie może odliczyć 22 % Vat od samochodu. Mi się wydaje,że można odliczyć cały Vat od auta ciężarowego. A teraz znów są dostępne fajne ciężarówki np. Toyota Avensis Kombi z kratką.

Opublikowano
A kto powiedział ,że rolnik nie może odliczyć 22 % Vat od samochodu. Mi się wydaje,że można odliczyć cały Vat od auta ciężarowego. A teraz znów są dostępne fajne ciężarówki np. Toyota Avensis Kombi z kratką.

Ha, ze od cięzarowego moze to ja wiem, ale dlaczego nie od osobowego ?

Opublikowano

żeby za samochód odliczyć Vat w całości to przestrzeń ładunkowa musi być dłuższa niż osobowa, nie dotyczy pick-up'a tam może podróżować 5 osób.

jezeli przestrzeń ładunkowa nie jest dłuższa to mozna max 6 tys zł Vatu odliczyć, czyli nie dużo...

tak było na początku roku, nie wiem czy się nie pozmieniało...

Opublikowano
A ja sam sobie to rozliczam(mam 18ha), od marca jestem na "vacie" i co miesiąc mam około 300zł zwrotu z bieżących codziennych operacji. Było by więcej ale rachunki za prąd i wodę są na ojca więc tego nie odliczam. Raz miałem zwrot 25000zł z tytułu zakupu ciągnika. Miałem też kontrolę skarbową-nic strasznego. Z papierami nie ma dużo roboty, wypełnić deklarację vat-7 to kilka minut, z resztą są gotowe arkusze do excela i samo się policzy. Z drugiej strony 100zł na księgową to też nie tak dużo.

my mamy swojego pola 8ha posiadamy takze 12ha dzierzawy to czy bede mógł przejsc na vat??

Opublikowano

aby przejść na VAT nie ważne ile pola posiadasz wystarczy nawet 1 ha, US wymaga tylko udokumentowania sprzedaży na 20 tys zł, w niektórych US trzeba mieć faktury w innych mogą też być umowy kupna-sprzedaży

Opublikowano

Pod koniec zeszłego roku ojciec przepisał na mnie gospodarstwo, więc suma faktur wystawionych na mnie wynosi ok. 17tyś. Czy w przypadku przejścia na VAT wymagane 20tyś. może być sumą faktur wystawionych na mnie i ojca? Czy też muszą to być faktury wypisane tylko na mnie?

Bardzo proszę o odpowiedz.

Opublikowano

o takie sprawy to najlepiej pytać się we własnym US bo to w dużej mierze od nich zależy, a co do tych brakujących 3 tys to może "sprzedać" coś na jakąś umowę

Opublikowano
Pod koniec zeszłego roku ojciec przepisał na mnie gospodarstwo, więc suma faktur wystawionych na mnie wynosi ok. 17tyś. Czy w przypadku przejścia na VAT wymagane 20tyś. może być sumą faktur wystawionych na mnie i ojca? Czy też muszą to być faktury wypisane tylko na mnie?

Bardzo proszę o odpowiedz.

Jeśli jesteś świeżo upieczonym rolnikiem to najpierw mósisz być przez 3 lata na ryczałcie...

następnie obrót twojego gospodarstwa musi przekraczać 20 tyś... i te faktury muszą być na ciebie....

o szczegóły pytaj w US.

Słyszałem , ze ktos kto chce przejsc na vat musi co miesiąc cos sprzedawac, czy to prawda??

Gdyz mam małe gospodarstwo i niemam kazdego miesiąca cos na sprzedaż.

nikt nie zmusi cie żebyś coś sprzedawał...

jednak jeżeli US winny jest ci kasę to aby ci wypłacił w danym miesiac to musisz mieć jakąś sprzedaż czy cos takiego....

Opublikowano

chyba nie ma takiego obowiązku aby być najpierw 3 lata na ryczałcie, (jak już to 3 miesiące raczej) bo mój brat od przejęcia gospodarstwa do przejścia na VAT był może 9 miesięcy rolnikiem ryczałtowym

Opublikowano

Mam pytanie do osbób które same sie rozliczaja z US. Jak to jest datą powstania obowiązku podatkowego i z datą nabycia prawa do odliczania podatku? Bo załóżmy że mamy taka syt. - 30 czerwca kupujemy np. sprzęt czy pasze za kjtóre płacimy przelewem, na przelew mamy 30 dni i płacimy np. któregoś tam lipca to teraz która data jest datą nabycia prawa do odliczenia podatku?Data z dnia zakupu (30 czerwiec) czy data dokonania zapłaty (lipiec)? Bo nie wiem w który miesiąc trzeba by to wciągnąć na deklaracji. Jesli ktos wie to prosze o odp i z góry dzieki...

Opublikowano

do zaksięgowania do wypłaty - musisz mieć zapłacone faktury - czyli data zakupu to data zapłaty a data wystawienia to data wystawienia - data z przelewu tu się liczy

np. bierzesz coś na termin 3 miesięcy faktura wystawiona dzisiaj a płacisz za 3 miesiące i to ta data jest datą zakupu

Opublikowano

Liczy się data zakupu, jednak gdy ktoś występuje do naczelnika US z prośbą o wcześniejszy zwrot podatku VAT od środków trwałych to faktury muszą być od razu zapłacone.