Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staszek, w przykładzie który podałem, chodzi o różnicę w zwrotach VAT. Rzemieślnik w podanym przykładzie musi odprowadzić różnicę pomiędzy VAT-em pobranym, a zapłaconym, czyli 115-23=93 zł. Załóżmy, że paliwo kosztuje 5 zł/l, 1000l x 5 zł = 5000 zł, VAT od tej kwoty, to 1150 zł. VAT od 1 jajka, to (w zaokrągleniu) 1 gr. Rolnik dostaje zwrot 1149,99 zł. Dlatego w poście z 25.05. 2014 napisałem, że to chore.

Opublikowano

No tak ale jak się odniesiesz do takiego przykładu. Osoba prowadząca dział. gosp. świadcząca usługi budowlane , kupuje materiały z 23% vat, po wykonaniu usługi wystawia fakturę z 8% vat, też jest różnica stawek vat i jakoś nikt nie mówi że to nie jest normalne

Poza tym weź pod uwagę również to że przez to że produkty rolne mają obniżoną stawkę , ludzie płaca mniej za zakupy, a to chyba już nie jest chore....

Opublikowano

Ona77, chore nie jest dobrym określeniem ( mea culpa), właściwiej byłoby powiedzieć niesprawiedliwe. Nie chodzi mi też o stawki VAT na poszczególne towary, a o sposób rozliczania.

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę tu niesprawiedliwości, ale każdy ma prawo do własnego zdania i z tym się nie dyskutuje.

Pamiętaj że ostateczny ciężar podatku vat ponosi konsument końcowy..

Opublikowano

czy słyszeliście żeby ktoś miał problemy z urzędem skarbowym?

zdyż załóżmy zaczyn prowadzić gospodarstwo rolne produkującą sianokiszonkę na sprzedaż. Od razu wchodzę na vat, kupuję maszyny za 410 tys. brutto, z czego otrzymuje 76tys zwrotu, a w tym roku wystawie fakturę vat na sprzedaz za 100 tys, z czego będę musiał zwrócić tylko 8 tys. jeśli póżniej będę wydawał 100tys na zakupy i sprzedawał za 100tys, to czy urząd się nie przyczepi skąd miałem kasę na 1 inwestycje? bo później wyjdzie na to że wszystko co będę zarabiał będę inwestował:)

Opublikowano

W VAT-ie to bez znaczenia. Nie będziesz pierwszym, ani ostatnim rolnikiem, który inwestuje więcej, niż zarabia. Problem może się pojawić jeśli (a raczej jak, bo to tylko kwestia czasu), wprowadzą podatek dochodowy dla wszystkich gospodarstw i dopłaty będą zaliczane jako dochód.

Opublikowano

Tylko że trzeba czasem jakoś te środki udokumentować, czasem wystarcza oświadczenie że to oszczędności sprzed przejścia na VAT, w moim przypadku wystarczają umowy kredytowe i rozliczenie PIT z wybraniem NIPu zamiast PESELu (pracuję też poza rolnictwem).

Opublikowano

czyli jest możliwośc że złoże oświadczenie że 200 tyś to moje oszczędności, 200 to zwrot z prow i 100 z młodego rolnika, czyli jeżeli tak to przedstawię to przez 2 lata mogę wydać 500 tysiecy i raczej za bardzo isę nie przyczepią?

Opublikowano

dopiero zaczynam działalność więc przez te 20kilka lat oszczędzałem:D jeszcze mam pytanie dotyczące paliwa, czy jest jakaś maksymalna ilość? na 20 ha + usługi wychodzi mi 3000 litrów ropy w ciągu ropy.

Opublikowano (edytowane)

czyli jest możliwośc że złoże oświadczenie że 200 tyś to moje oszczędności, 200 to zwrot z prow i 100 z młodego rolnika, czyli jeżeli tak to przedstawię to przez 2 lata mogę wydać 500 tysiecy i raczej za bardzo isę nie przyczepią?

Prościej było by zrobić darowiznę od ojca/dziadka i wykazać ją w US. Darowizna musi być wykonana przelewem lub wpłatą na twoje konto bankowe, kwitek załączasz do druku SD-Z2 w przeciągu 6 mies od jej wykonania. Problem z głowy.

Co do oleju napędowego nie ma sztywnych wytycznych ile możesz go spalić, po prostu musisz potrafić wytłumaczyć na co potrzebowałeś taką a nie inną ilość.

A tak na marginesie ile zgromadziłeś pkt w programie MR? Sam jestem "żywo" zainteresowany owym programem :)

Edytowane przez jimmy871
Opublikowano

Jeśli spełnisz owe powyższe dwa warunki jesteś zwolniony z podatku. Sam będę to przerabiał "lada chwila" :) Co do rozliczania póki co nie mam czego ale jeśli tylko MR zakończy się sukcesem to wchodzę na vat i mam zamiar rozliczać sie sam.

Opublikowano

nie dużo, bo dopiero za rok by dosżło za wykształcenie 5 pkt, a tak to niecałe 17:/ a Ty jak? byłem przekonany że taka ilość wystarczy ale jak będzie 15 tysięcy wniosków to pewnie nie bardzo:/

Opublikowano

Nie sądze by było 15 tys wniosków ale ok 11-12 zapewne "wejdzie". Ja mam na tę chwile 20.03 pkt ale jutro jade zrobić zmianę wniosku (dokładam ziemi do podwójnej wojewódzkiej i zmieniam maszynę do kupienia). Po zmianie będę miał jakieś 24 pkt.

Opublikowano

To nie temat na rozmowy o MR. Wrócę jeszcze do kwoty 20 tyś ze sprzedaży i kasy fiskalnej. Jestem do stycznia na Vat, w maju wystawiłem 4 pierwsze faktury za sprzedaż bydła i już jestem w połowie tej kwoty. W e-mailu z biura rachunkowego otrzymałem informację "Można uchronić się od kasy fiskalnej a mianowicie za każdą fv nabywca niech płaci przelewem. W tytule przelewu musi być napisane konkretnie za jaką fv i z którego dnia i za co. A wtedy nie ma żadnego limitu.

Śledzę ten temat od początku roku i jakoś nie pamiętam czy ktoś wspominał o takiej możliwości. Prawda to?

Opublikowano

To nie temat na rozmowy o MR. Wrócę jeszcze do kwoty 20 tyś ze sprzedaży i kasy fiskalnej. Jestem do stycznia na Vat, w maju wystawiłem 4 pierwsze faktury za sprzedaż bydła i już jestem w połowie tej kwoty. W e-mailu z biura rachunkowego otrzymałem informację "Można uchronić się od kasy fiskalnej a mianowicie za każdą fv nabywca niech płaci przelewem. W tytule przelewu musi być napisane konkretnie za jaką fv i z którego dnia i za co. A wtedy nie ma żadnego limitu.

Śledzę ten temat od początku roku i jakoś nie pamiętam czy ktoś wspominał o takiej możliwości. Prawda to?

Podpinam się pod pytanie, sam jestem bardzo ciekawy czy to prawda (mam nadzieje żę tak!) :)

Opublikowano

20 tyś to jest limit przy sprzedaży dla ryczałtowców dla vat nie ma limitu

Opublikowano

Jak zapisać w ewidencji zakupów vat fakturę, którą chcę rozliczyć procentowo. Chodzi o zakup pompy głębinowej do studni, która będzie służyła do prowadzenia gospodarstwa, ale również i dla celów bytowych. Zamierzam odliczyć 70% zapłaconego vatu, jak to zapisać w ewidencji? Czy pomniejszam tylko o 30% kwotę vatu w ostatniej rubryce: vat podlegający odliczeniu.

Opublikowano

znajomy kupił używanego pickupa z wbitym w dowód vat 3, wskażcie mi proszę czy może on rozliczać w 100% vat od zakupu, paliwa i części?

ja natomiast wykupiłem prenumeratę czasopism rolniczych i zaskoczyły mnie różne stawki vat na fakturze 5% dla "RPT" oraz 8% dla "nowoczesnej uprawy" skąd taka różnica?

Opublikowano

mam pytanie znajomy będzie stawiał chlewnie i zastanawia się na przejściu na vat. Ile % podatku od kwoty na którą firma wystawi mu fakturę,która będzie stawiała budynek, będzie mógł on sobie odliczyć? Firma chce wystawić jedną fakturę za całość ze wszystkimi materiałami wliczone w jedną cenę.