Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeczytałem prawie wszystkie posty ktore napisaliscia

i teraz takie pytanie czy warto przejsc na vat jesli gospodarstwo ma 30 ha ornych i 30 dzierzawy a w przyszłosci po troche bedzie to pole odkupywane bo wiadomo ze odrazu to nie da rady przy tych cenach za ziemie ??

Opublikowano

czy warto czy nie warto to już sprawa indywidualna, jak planujesz jakieś spore inwestycje to raczej tak, a jak chcesz przejść bo sąsiad przeszedł to raczej mocno się zastanów i policz dobrze żeby nie było potem narzekania

Opublikowano

no zamierzam tylko narazie zbieram info w głowie bo jeszcze nie jestem rolnikiem na papierze za rok czy dwa bede miał przepis i wtedy po skonczeniu szkoły rolniczej <technikum rolnicze> bo potszebne wykstałcenie srednie rolnicze chce złozyc dokumenty na kombajn new hollanda i potem moze traktor i maszyny

dlatego sie pytam czy z takim areałem opłaca sie

bo ktos pisał ze przy przychodach kulku set tysiecy zwraca mu sie 60 tys dlatego wole sie zapytac

za rope co roku 5000tys l. daje sporo

wiem ze przychody to kasa za zborze zwirzeta ale czy w moim przypadku to sie opłaci

Opublikowano

to czego Cię uczą w tym technikum? musisz obliczyć sumę podatku naliczonego w danym roku obrotowym (najlepiej w złotych) i przyrównać ją do 6% wielkości przychodu, jeśli pierwsza pozycja jest większa to się opłaca przechodzić na zasady ogólne (jeśli jest się rolnikiem ryczałtowym oczywiście) w przeciwnym wypadku jest odwrotnie, czyli przejście na zasady ogólne jest niekorzystne, gdy wartość podatku naliczonego jest mniejsza od 6% przychodu z działalności rolniczej

Opublikowano

przy 7% vacie mniej zwrotu będzie z us bo wiekszość odrazu przy sprzedaży sie odciągnie a czy to dobrze czy nie to tego nie wiem bardziej obawiam sie że vatowcy z marszu zostana przeniesieni na podatek dochodowy gdy sie inwestuje to ok ale jak sie zacznie odkładać na starość to trzeba będzie sie z państwem dzielić

Opublikowano

Z podatkiem wat w rolnictwie to jest czarna magia ,każdy twierdzi co innego.Na tym forum było też o amortyzacji,a mianowicie że po pięciu latach od zakupu maszynę można sprzedać bez wat .Teraz ksiegowa która Mnie rozlicza twierdzi ze to nieprawda.Jak to jest na prawde ,może ktoś wie na 100 %.?

Opublikowano

po 5 latach od kupna maszyny czyli jakiejś ruchomości w przypadku powrotu na ryczałt nie trzeba oddawać odzyskanego Vatu, a jeżeli wracasz na ryczałt wcześniej to i tak nie oddajesz całego vatu tylko proporcjonalnie do okresu po jakim przechodzisz ponownie na ryczałt

Opublikowano

Przeszedłem na VAT i wystawiam pierwszą fakturę na sprzedanego cielaka, mam pytanko co się wpisuje na fakturze w rubryce "Symbol klasyfikacji statystycznej PKWiU"?Dla sprzedanego cielaka jaki jest symbol? Jak ktoś się orientuje to z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

trzy lata jestem na Vat faktuty sprzedaży ich nie interesują tylko z zakupu sprawdzają jak zwracasz się do nich o przyśpieszenie zwrotu podatku z 60 na 25 dni.

Opublikowano

CYTAT Przeszedłem na VAT i wystawiam pierwszą fakturę na sprzedanego cielaka, mam pytanko co się wpisuje na fakturze w rubryce "Symbol klasyfikacji statystycznej PKWiU"?Dla sprzedanego cielaka jaki jest symbol? Jak ktoś się orientuje to z góry dzięki za odpowiedź.

Jacek od tego roku niema obowiązku wpisywania kodu PKW,tak mówiła mi księgowa.Trzeba wpisywac kody jedynie jak wystawiasz faktóre bez vatu czyli zw.awystawiac takie bedziesz jak np.sprzedasz ciągnik stary to zamiast umowy napiszesz

Opublikowano

Witajcie ja niedługo tez będę wystawiać pierwszą fakturę i pytałam o te numery w US i pani powiedziała że powinny być choć jeśli ich niema to nie jest wielka tragedia.Czy ktoś z was prowadzi księgi sprzedaży i zakupów bo mam problem gdy kupuję pasze,koncentraty to powinnam to wpisywać w rubrykę koszty inwestycyjne czy pozostałe? na moje pozostałe ale pewności nie mam więc proszę o odpowiedz kogoś kto wie na pewno.i druga sprawa czy zaliczać taki zakup do "zakupy opodatkowane służące sprzedaży opodatkowanej "czy też "zakupy opodatkowane służące sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej"? no i co należy wpisać w rubrykę 5 księgi czyli"przedmiot opodatkowania?" jeżeli jest to faktura za koncentrat,paszę czy części? :) Wybaczcie za te może błache pytania ale sama będę prowadzić księgi bo co nieco wiem niby ale wygląda na to że jednak nie wszystko. :)

Opublikowano

siemka. posiadam gosp rolne ok 15ha i działy specjalne prod rolnej. teraz mam zamiar modernizować gosp. poprzez budowe drogi i zakup ciągnika z prow.

postanowiłem ze przejde na vat bo aktualnie jestem na ryczałcie. interesuje mnie to kiedy będe mógł zreygnować z vatu? jakie faktury bende wystawiał?sa jakieś gotowe wzory? jak zakupie traktor to bende mógł odebrać cały vat? bo sprzedarzy nie będe miał tak dużej.

pzdr

Opublikowano

@kasia79 a po co Soież życie komplikujesz, z podatku dochodowego się nie rozliczasz chyba ? Wystarczy zwykły zeszyt w którym zapisujesz po koleii wszystkie faktury (oddzielnie zakupy i oddzielnie sprzedaż ). Wystarczy 7 rubrk: 1liczba porządkowa;data;nr faktury;opis;wartość netto;vat;wartość brutto.

@pino93 pofatyguj się i przeczytaj Sobie powoli cały temat, masz tam bardzo dokładne odpowiedzi na twe pytania :).