Skocz do zawartości

Problem z Poznaniakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To Ty nie robiłeś próby kręconej przed sianiem? Przecież wiesz, że jest to jest konieczne do poprawnego ustawienia.

Nie wspomnę o prędkości siewu, to też robi różnicę w siewie drobnonasiennych

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeżeli jest dokładnie zrobiona próba kręcona, przede wszystkim dokładnie zważone, {przy tak małej ilości wysiewu, to najlepiej zważyć na elektronicznej wadze} to musi dobrze wysiewać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie przesadzaj znowu, na pewno jakieś różnice są, choć by na poślizg kół, ale bez przesady. No nikt mi nie wmówi, że według tabeli będzie pewniej.

Opublikowano

No ja mam rocznego Focusa i oszukuję, i na tabele patrze tylko oriętacyjnie.

W Accordzie pisze w instrukcji że w czasie jazdy oszukuję na plus.

Pamiętam ze raz siałem rzepak 3 kg/ha i wsypałem inną odmianę i wysiał 1,8 kg/ha. A jednostki były podobnej wagi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mówiłem już, że nawet inna zaprawa zmieni ilość wysiewu, także próba kręcona musi być na porządku dziennym, jak tlen do oddychania. :P

Opublikowano

Mam problem z poznaniakiem 6 sieje zbyt płytko,(po deszczy ziarno na wierzchu) siałem nim pierwszy raz nowy nabytek. Nie włuczyłem tylko ciągałem taką belkę z pazurkami, ale co robie nie tak prędkość około 8km/h. Obciążniki są, wszelkie uwagi mile widziane.

Opublikowano

Nie wiem jak jest w tym konkretnym modelu , ale z przodu siewnika na środku powinna być duża wajcha za pomocą której regulukesz głębokość pracy lejków.

Opublikowano

Jeśli redliczki są na łańcuszkach plus ciężarki to tylko pozostaje żle uprawione pole a jeśli są na docisku sprężynowym wystarczy skręcić śrubą z przodu przy wieży aby dociskał bardziej lub przełożyć bolce na sprężynach na sam dół.

Opublikowano

Redliczki są na łańcuszkach, kurcze uprawiałem jak zawsze. Po żniwach tależówka, orka i po 10 dniach bronowanie, następnego dnia siew. Dotej pory siałem starym takim z duzymi metalowymi kołami i było ok.

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam również problem z siewnikiem poznaniak z 2009 roku, próba kręcona 17 razy kręce kołem (obw koła 185cm, takie jak na miniaturce) a siewnik i tak sieje źle tzn, na próbie kręconej np rzepaku wychodzi mi 3,5kg na ha a na polu 2.5 kg/ha nie wiem czym jest to spowodowane, nie mam już nerwów do niego, prędkosć siewu to ok 7 km/h widzialem już nie jeden taki wpis lecz nic się nie dowiedzialem prosze o pomoc !!! post-19341-058348200%201285568184_thumb.jpg

Edytowane przez karoloo_121871
Opublikowano

Kolego mam ten sam problem mam go 3 sezon i na złom go wywioze.Dzwoniłem do serwisu kazali mi sprawdzic czy wałek wysiewajacy sie kreci lekko i zmienic olej w przekładni na jakis przekładniowy wiec kupiłem do wspomagania rzadki jak woda prawie.Rzepak juz zasiany w sobote ,a dopiero dzisiaj to robiłem wsypie jeszcze raz i wykrece z ciekawosci ale zawsze każda próba krecona bez przestawiania wychodzi inaczej wiec rosyjska ruletka ustawiasz na 3,5 a wychodzi 4 albo 1,7kg .Siałem też hybryde ustawiłem na 2,5 kg a wyszło 3,6 i jak ty życ spokojnie i sie nie załamać heh.

Opublikowano

u mnei tan sam problem nie idze go ustawić kółka rownież sie nie kręca jednolicie i tak było od nowosci siewnik mam 3 rok w rzepaklu w tym roku wtysiał 1 kg mniej a w pszenicy potrafi wysiać 50 kg mniej nie wiem co z tym jest ;/

Opublikowano

Natomiast ja mam pytanie do Poznaniaka r. 99'', z serii niebieskich. 3m

Kupiłem takowy, poprzednio uzywałem poznaniaka z przekładnią A,B,C. Wiadomo

Tu jest trochę inaczej. Mam pewne obawy co do przekładni.

Jak kręce przekładnią to wałek wysiawający obraca się takimi lekkimi skokami.

Czytałem ze mogą być wyrobione łozyska igeiłkowe.

Zdjąłem przekładnie, nie rozbierałem jej. W sklepie z czesciami dowiadziałem się jesli łożyska są wyrobione, to i wałek trzeba nowy, a gołym okiem nie jest to do stwierdzenia

Popdobno tez te przekłądnie kręcą sie takimi lekkimi skokami.

JAk to jest u Was?

Niestety nie mam w pobliżu podobnego modelu, dla porównania

Opublikowano (edytowane)

Do Lisek202 .Jeśli przy obracaniu korbą od próby kręconej lub kołem "jezdnym" wałek wysiewający będzie się obracał skokowo ( z przerwami ) trzeba wówczas wymienić w skrzynce 3 łożyska igiełkowe jednokierunkowe . Samo rozebranie i złożenie skrzynki nie stanowi więkrzej trudności .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Do Lisek202 .Jeśli przy obracaniu korbą od próby kręconej lub kołem "jezdnym" wałek wysiewający będzie się obracał skokowo ( z przerwami ) trzeba wówczas wymienić w skrzynce 3 łożyska igiełkowe jednokierunkowe . Samo rozebranie i złożenie skrzynki nie stanowi więkrzej trudności .

Mam poznaniak z 2009 roku i taki sam problem z wysiewem pogarsza się to z dnia na dzien w tym sezonie wałek też obraca się skokami i wysiewa mniej niż powinien na polu to jak ustawiłem prawie 300kg to dopiero wychodzi około 200 kg jednak zostało trochę jeszcze do siania i nie chce narazie żeby przestój był może kolego napiszesz coś więcej o tej skrzynce bo tez mam obawy co do jej naprawy.

Opublikowano (edytowane)

Mój Poznaniak 6  to1996r. , rozbierałem skrzynkę jakieś 8-9 lat temu , działałem w ciemno bez wiedzy z forum , kupiłem cały zespół sprzęgiełek , wystarczy wymienić łożyska i dla pewności wałek(ośkę ), działają na zasadzie grzechotki . Sklep w którym kupowałem(z Kutna ) chyba już nie prowadzi części do maszyn Rolmaszu . Trzeba poszukać po numerach katalogowych ( ja katologu niestety nie mam ). Znalazłem w garażu stare części , obudowę uszczelniłem na silikon , jak się uda wstawię foto ( tych dzwigni powinno być 3 szt .) post-30741-0-22108000-1412444776_thumb.jpg

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Skrzynie w rocznikach 98-99 są troche inne niz te o których pisze kolega fezoi. Popychacze (sprzęgiełka) te ze zdjecia tez są troche inne

Sklep w Kutnie cały czas działa, mały niepozorny, ciezko go znalezc (obok Carrefoure na ul. Oporowskiej), ale mają wszystko choc troche drozsze niz w agromie tyle ze w oryginalne.

Potwierdzam to co napisał fezoi, wraz z wymianą łożysk, należałoby wymienić wałek. Koszt całości to podobno ok. 600 zł.

Mam taki sam problem u siebie, zastanawiam sie na wymianą. Rozebrałem skrzynie, dostałem sie do łożysk ale zrezygnowałem jak narazie z wymiany.

Zrobiłem taki test ze obciążyłem francuzem wałka wysiewającego.Próbowałem przekręcić korbą (przy ustawienu skrzyni na max!!), przekładnia nie przepuszczała.

Nie wiem czy tes jest w jakis sposób miarodajny.

Niestety te skrzynie chyba mają to do siebie ze po jakims czasie mogą oszukiwać, i trzeba robić za kazdym razem próbe kręconą (zwłaszcz jesli zaprawiamy na mokro)

I w tedy czeka nas remont.

Nie ma to jak przekładnie A, B, C ......

Telefon to prawdopodobnie:

24 253 77 46, Agrohandel Woźniaków

Opublikowano

Witam.

Mam poznaniaka z 84 roku tego jeszcze na zwykłej skrzyni i mam taki problem jeżeli mam załączone mieszadło te pierwsze od dołu bo górne mam zdemontowane to strzela mi bezpiecznik w skrzyni założę twardziejszą śrubę to pęknie tryb a jeżeli chce przekręcić kołem to ledwo daje radę a jeżeli zdejmę koło zębate które to napędza siewnik chodzi normalnie i nic się nie zacina 

Opublikowano

A jest na zebatce czy na mimośrodzie chodzi mi o napęd od wałka wysiewającego bo jeśli na tym płaskowniku to tylko tam jest problem chyba że jest gdzieś zapieczony na tulejce ,odlacz samo mieszdło i sprubój nim pokręcić powinno iść lekko bez oporów .