Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Koszt, stracony czas i dołożone roboty... Ponoć trzeba tam wpisywać numer działki a jak masz 4 uprawy na jednej to co? A nie daj, jakby jeszcze aby to prowadzić musiałbyś mieć numer w ARiMR albo aplikację na telefon to ja dziękuję, wymiksowuję się z tego układu. 

Już jakiś czas minął od robią jego kursu, ale nie przypominam sobie bym jakieś działki tam podawał.

Tak się zastanawiam czy numer gospodarstwa potrzebny...wydaje mi się że nie....

Tak że...demonizujesz chyba znowu..

możesz nie mieć gospodarstwa a robisz usługi albo pracujesz u kogoś kurs chemizacji jest imienny i pesel jest podany

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to tak.

Należy prowadzić ewidencję.

Chyba nawet lepiej jak będzie to elektronicznie...

Nawet pryskając se wpiszę..i nie zapomnę..

Ty to tak ale ja jadąc 3pekiem.. ciężko mi będzie w komórce coś wpisywać.... zwłaszcza na krótkich pagorkowatych działkach...

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Stany miały pierwsze weksle, karty kredytowe itd. A i tak wrócił u nich kult gotówki i unikania podatków 😂

Nie mondra o tym wspomnieć bardzo nie mondra 

Siema słonecznie i zimno. Dobrze że wiatru nie ma 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, wojtal24 napisał(a):

Ciebie nie będzie dotyczyl

Jak nie? 

normalnie ile masz gleby? nie jesteś w żadnym systemie co najwyżej jak uszczelnia system to nie kupisz legalnie oprysków. a tak jak mówi Zbiszek-@Pafnucy lepiej mieć kurs i atest bo jak się coś wydarzy to możesz mieć problemy

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Kawalerowie dziś gromniczny...pocaluj mnie w d*pę mój śliczny...

Na lulkach gadali w gromnicznej jasno w stodole ciasno 

@Tomasz0611 nie czepiają się szlachcica tanie szczyny piwne bo u nich i lulkach takie teorie to normalna rzecz. Nie zapomnę jak kiedyś wróciłem z Wrocławia 14 marca  tam już zboże zasiane ziemniaki zasadzone zajeżdżam za Przesmyki ładować towar i mówię że już wiosna w kraju a człowiek do mnie to idź sobie ch^ju zasieje jak dopiero wczoraj nas połaczyli ze światem bo zasypało. 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
27 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Screenshot_20260202-085524~2.png

Ja ojcu robię zawsze playlistę parczewską na YT z tygodnia i w niedzielę siada do oglądania. 

Wczoraj wieczorem mało się nie udusił jak perypetie z piecem oglądał 😁 

I chodzi cały czas "oj bobie bobie " 😆 mama się pyta o co mu chodzi 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

lepiej mieć kurs i atest bo jak się coś wydarzy to możesz mieć problemy

Przecież przedłużenie kursu to z 2 godziny spotkania ... Dodatkowo w zimę to organizują, to i tak nie ma co robić, a tak się pójdzie i z znajomymi pogada ;)

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Też mi to bardzo niepotrzebne, ale taki przepis.

Nie mogę być rolnikiem i nie mieć kursu, czy też atestu...

W sumie mogę, tylko co mi to da?

Już miałem kontrole. Bym zapłacił karę, jak by brakowalo.

Cza się dostosowywać, a nie udawać bohatera, bo będę inaczej robił...

Żeby 2-3 litry środków rocznie wypryskać?

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

normalnie ile masz gleby? nie jesteś w żadnym systemie co najwyżej jak uszczelnia system to nie kupisz legalnie oprysków. a tak jak mówi Zbiszek-@Pafnucy lepiej mieć kurs i atest bo jak się coś wydarzy to możesz mieć problemy

Swojego hektar fizycznego, przeliczeniowego 1,26 + pradziadków kawałek ale on na wujka stoi. Nigdy nie było numeru w agencji. 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja ojcu robię zawsze playlistę parczewską na YT z tygodnia i w niedzielę siada do oglądania. 

Wczoraj wieczorem mało się nie udusił jak perypetie z piecem oglądał 😁 

I chodzi cały czas "oj bobie bobie " 😆 mama się pyta o co mu chodzi 

Radek czemu ojcu rozum psujesz 

• Haha 3
Opublikowano

4ty kurs bzdur się zbliża. Śmieszne jest to że potem pioruny kontrolują tych co mają, bo są w bazie .reszta jest dla nich nie widoczna 😂

• Like 3
Opublikowano
52 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja to się boję bardziej jak wejdzie elektroniczny rejestr ŚOR.

Dlaczego? Nie bierzesz dopłat to i kontrole znikome 

51 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jarecki i pod spodem data 2010 a od 2013 są nowe przepisy o NIP ... Na szczęście skasowali tą głupotę ... 

Oj żeby też tak ksef  skasowali 😛

Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak byłem na kursie to zmarnowałem 2 dni, wtedy bodajże niecałe 200zł i benzynę na przejazd łącznie 40km. Nic się nie dowiedziałem.

Pisałem wcześniej... zapisałem się 150zl teraz może mnie przeszkolą z tej elektronicznej ewidencji...

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj robisz problem z niczego.

...nie masz ochoty to nie rób...

Może cię nie aresztują za to...

Czy on kiedykolwiek nie robił z czegokolwiek problemu.

Nie mogę sobie przypomnieć aby chociaż jeden nie narzekał na co kolwiek

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No i jeszcze te umowy pisemne zamiast ustnych na dzierżawę gruntów 

A co Ci te umowy pisemne przeszkadzają ?? Tylko 3 klasy podstawówki skończyłeś i umiejętność czytania i pisania jest dla Ciebie problemem ?? Ja bez umowy na papier ziemi w dzierżawę nie biorę.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 2
Opublikowano
20 minut temu, PAN88 napisał(a):

Na lulkach gadali w gromnicznej jasno w stodole ciasno 

@Tomasz0611 nie czepiają się szlachcica tanie szczyny piwne bo u nich i lulkach takie teorie to normalna rzecz. Nie zapomnę jak kiedyś wróciłem z Wrocławia 14 marca  tam już zboże zasiane ziemniaki zasadzone zajeżdżam za Przesmyki ładować towar i mówię że już wiosna w kraju a człowiek do mnie to idź sobie ch^ju zasieje jak dopiero wczoraj nas połaczyli ze światem bo zasypało. 

No i jasno...🤭

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dlaczego? Nie bierzesz dopłat to i kontrole znikome 

Oj żeby też tak ksef  skasowali 😛

Oj chyba coś nielegalnie kombinujesz że tak się boisz tego...🤭

Opublikowano
24 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Ty to tak ale ja jadąc 3pekiem.. ciężko mi będzie w komórce coś wpisywać.... zwłaszcza na krótkich pagorkowatych działkach...

Dżondyra kupuj 🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja nie Marcinek, jeszcze nie miałem takiej sytuacji aby mi karta zniknęła lub coś tym stylu ... A wygoda z tym płaceniem zbliżeniowym przy małych zakupach jednak jest.

Mi też nie zniknęła, to jest pomówienie 🙈

Opublikowano
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żeby 2-3 litry środków rocznie wypryskać?

Swojego hektar fizycznego, przeliczeniowego 1,26 + pradziadków kawałek ale on na wujka stoi. Nigdy nie było numeru w agencji. 

Nawet pół 🙋‍♂️😁