Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Trzeba by zacząć od tego że większość mieszczuchów widzi tylko ciągniki za miliony, dopłaty do pola, dopłaty do zwierząt , do paliwa, do suszy, tani KRUS. I tylko tyle. Nie widzą naszej pracy 24/7 , kredytów w bankach , zależności od pogody itd......

No te 24 na 7 toto już chyba na własne rząd anie. 

To już dawno nie działa. 

Faktycznie sprzęt drogi, produkty tanie, ale aż tak pracowity nie jestem 😁

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Tak patrzę to większość na forum to nie są 100% rolnicy tylko dwuetatowcy lub żony ich pracują poza rolnictwem ....

A to zabronione?

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu?

Bo sobie poradzisz, grządkę masz to ziemniak czy marchewka się znajdzie.Tyle pchales to ziemię, że myślę że pracę byś sobie znalazł jak by był dramat płodami. 

Mają przetrwać najsilniejsi....

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

...

A nie jest tak ?? Mając 20ha zbóż to bym się nudził, bo to maksymalnie 20 dni roboty w roku ...

Toż ty tu siedzisz 365 dni w roku, od rana do wieczora.  xD

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak, tak samo PiSiory robią teraz zdjęcia pylonów na autostradach żeby udowodnić, że paliwo jest bardzo drogie ...

A nie jest tak ?? Mając 20ha zbóż to bym się nudził, bo to maksymalnie 20 dni roboty w roku ...

Już mieszasz i dzielisz na pisiory i inni. Paliwo obecnie może i nie jest drogie ale przy tej cenie ropy na giełdach powinno być tańsze, jedna decyzja miała starczyć..... Jakiś nie starczyła. Przy 20 ha samego żyta może i byś się nudził, ale 20 ha i 40 czy 50 szt bydła i jest roboty od uja.... 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No teraz dość łatwo...aby siła robić była...

Zdrowie 

Ale nie chodzi by kończyć to co się utyralo,ja mam plan przetrwać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ZetorMisio napisał(a):

Przy 20 ha samego żyta może i byś się nudził, ale 20 ha i 40 czy 50 szt bydła i jest roboty od uja.... 

Ale ja mówiłem o 20ha samego ziarka ... Tak samo 20ha ziarka a 20ha sadu czy jakiś warzyw które wymagają dużo pracy ręcznej to zupełnie inna bajka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawekes napisał(a):

Może chcesz korę z Gingko biloba? Wyciąg byś sobie zrobiła. :P Telefony i tak nie będą działać.

Bardzo romantycznie nam to wymyślliłaś lekkoduszna Katarzyno. Będę chodził po całej Warszawie i wykrzykiwał Twe imię... 

Dam ci w taki razie złota radę weś megafon wejdź na Pałac Kultury i stamtąd krzycz imię .... może któraś Katarzyna cię usłyszy i przybędzie do ciebie..😀

Jeśli nawet chciałbyś adres dalsze moje dane jak mniemam  to niestety jest RODO i nie muszę nikomu nic podawac oprócz tego co sama wybiorę. Reszta informacji dla ludzi obcych jest NN. 😀

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
43 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dzwonił właśnie do mnie nasz wspólny kolega z Twoich stron 😉 i mówił to samo że ciężko cielaka kupić 

Najlepiej znajomy ludzi w uja robi... 

Jeździ co tydzień na Podlasie, często gęsto są jeszcze mokre, a ludzie wierzą że to miesięczne cielęta 🤣

• Haha 4
Opublikowano

Osobiście nie znam nikogo kto ma tylko same zboże, może dla tego że u mnie słabe ziemię i bez nawożenia dużymi dawkami obornika nic nie rośnie, albo bardzo słabo rośnie.  Nie licząc takich co mają po 2-5 ha bo Ci to tylko dopłaty uprawiają.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Baks00 napisał(a):

Mają przetrwać najsilniejsi....

Od dawna o tym piszę to chyba jako jedyny laikowałeś moje wpisy. A przepraszam jeszcze @6465 jak poszedł do pracy 😁

Jak mówi moja ciotka co ma 95 lat kiedyś komuna rozbijała pgry a teraz druga komuna (UE) chce żeby powstały znowu. Jak pisze @Chłoporobotnik historia zatacza koło 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Nie licząc takich co mają po 2-5 ha bo Ci to tylko dopłaty uprawiają.

U nas takim to się ciapki czy siuntki rozsypały, żeby to do roboty w polu się nadawało to potrzeba sporo kasy na remonty, to pooddawali w dzierżawy ... W okolicy albo sadownicy/badylarze mający po te 10-20ha, albo zbożowcy, ale oni to mają swojego po 30-40ha i drugie tyle w dzierżawach.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Jeździ co tydzień na Podlasie, często gęsto są jeszcze mokre, a ludzie wierzą że to miesięczne cielęta 🤣

Kłamią?

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Masz na myśli @soltysa

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

U nas takim to się ciapki czy siuntki rozsypały, żeby to do roboty w polu się nadawało to potrzeba sporo kasy na remonty, to pooddawali w dzierżawy ...

Znikają tacy..

Ja to bym wolał żeby byli....no ale co poradzić...ludzie liczyć potrafią .

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas takim to się ciapki czy siuntki rozsypały, żeby to do roboty w polu się nadawało to potrzeba sporo kasy na remonty, to pooddawali w dzierżawy ...

I lepiej zrobili 😂 ile średnio dzierżawa u was?

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Ja to bym wolał żeby byli....no ale co poradzić...ludzie liczyć potrafią .

Póki stary Ursus był sprawny to obrabiali, jak teraz zysk z jednego albo dwóch lat trzeba włożyć w remonty to się ich rolnikowanie kończy ...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Średnio fajny...ten plan...

...sporo zależy....jak długo...

A to jak wejdzie to w twoim przypadku wszystko do likwidacji?

Już wiesz że nie dasz rady, że nie pociagniesz długo?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

I lepiej zrobili 😂 ile średnio dzierżawa u was?

Kokosów nie ma bo i chętnych nie za wiele ... Najczęściej 1500zł do ha, ale wszystkie dopłaty, akcyza, ziarkowe, nawozowe dla uprawiającego. A jeżeli bez papieru to dopłaty właściciela i może kilka stówek dla właściciela.

Takich głupich co to po 3-5 tys za ha płacą to u nas nie ma xD 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, PAN88 napisał(a):

Od dawna o tym piszę to chyba jako jedyny laikowałeś moje wpisy. A przepraszam jeszcze @6465 jak poszedł do pracy 😁

Jak mówi moja ciotka co ma 95 lat kiedyś komuna rozbijała pgry a teraz druga komuna (UE) chce żeby powstały znowu. Jak pisze @Chłoporobotnik historia zatacza koło 

Ja poszedłem do pracy, ponieważ -SAM z jaką kolwiek większą hodowlą by zapewnić utrzymanie rodzinie nie dał bym rady.

Opublikowano

Dopłaty i u mnie zaczynają zajmować znaczny procent dochodów z gospodarstwa. Tu ekoschemat, tam program i w sumie coś tam kapie. 

Wśród mleczakow to słoma droga i dużo malutkich drobiarzy to i ziarko na worki dziobią 

Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał(a):

Jak mówi moja ciotka co ma 95 lat kiedyś komuna rozbijała pgry a teraz druga komuna (UE) chce żeby powstały znowu. 

Coś się ciotce pokręciło, komuna ładowała wielką kasę na siłę w coś czym nie umieli zarządzać do samego końca, aż zbankrutowali , a UE to interesy, łapówki, machlojki z wielkimi koncernami rolnymi.

• Like 2