Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

stąd jestem ciekaw jak sytuacja w waszych stronach. 

Lokalny "działacz" coś tam organizuje, ale jakoś nie widać wielkiego poparcia i zaangażowania. Jakoś w grudniu robili protest w Sochaczewie, to przyszło całe 8 osób ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jakoś cicho o tym...

Nawet mój znajomy, taki bardzo popierający PiS nic o tym...

A jeździ na wszelkie marsze i takie tam...

Jakiś czas temu się go pytałem czy się wybiera, to stwierdził że to się robi bezsensowne...

I ma rację, każdy kto żyje z ziemi nie powinien się przejmować 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Bo ten jutrzejszy protest to jakby protestować żeby w zimę śnieg nie padał ... Protestować można, lecz nic to nie zmieni ...

Nie tak...znaczy ja to inaczej widzę.

Warto protestować przeciw jakimś głupim pomysłom.

Razem dało by się coś zmienić...

Problem w tym, że to zmienia się w polityczne protesty.

Nagle wszyscy politycy popierają...

A na koniec, rolnicy za parę groszy zgadzają się odpuszczać...

...wtedy to się robi bez sensu...jak dla mnie..

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie tak...znaczy ja to inaczej widzę.

Warto protestować przeciw jakimś głupim pomysłom.

Nic nie zmienisz jak większość w unii jest za Mercosurem ... Jakimś gronem wieśniaków się przejmować nie będą, bo zdobędą sobie miliony głosów tanim żarciem ...

• Like 1
Opublikowano

Trochę to jest denerwujące że w sprawach rolniczych decydują ludzie co z rolnictwem nie mają nic wspólnego , a rolnik tylko pokrzyczy i będzie dalej pracował jak pracuje. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał(a):

dobrze że cupry nie wstawiałem 😂

Masz jeszcze okazję, wstawiaj.

13 minut temu, 6465 napisał(a):

Na FB jakieś filmiki się pojawiają że ciągniki że jadą do Warszawy stąd jestem ciekaw jak sytuacja w waszych stronach. 

U nas kilka dni temu w proteście uczestniczyło 3 ciągniki. Śmiech na całą Polskę 🤦 teraz o wyjeździe na Warszawę tak samo cicho. LLU.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Trochę to jest denerwujące że w sprawach rolniczych decydują ludzie co z rolnictwem nie mają nic wspólnego 

Umowa z Mercosur to nie tylko rolnictwo ... Miasto dostanie tanią paszę, jak pasza będzie tania, to będą zadowoleni, a jak będą zadowoleni to będą głosować na tych co to załatwili im tanią paszę ...

• Like 1
Opublikowano

Żywność nie stanieje, to jest więcej niż pewne. Tu chyba bardziej chodzi o to żeby zlikwidować rolnictwo indywidualne jak jest teraz i stworzenie molochów . 

• Like 2
Opublikowano

Trzeba by zacząć od tego że większość mieszczuchów widzi tylko ciągniki za miliony, dopłaty do pola, dopłaty do zwierząt , do paliwa, do suszy, tani KRUS. I tylko tyle. Nie widzą naszej pracy 24/7 , kredytów w bankach , zależności od pogody itd......

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Trzeba by zacząć od tego że większość mieszczuchów widzi tylko ciągniki za miliony, dopłaty do pola, dopłaty do zwierząt , do paliwa, do suszy, tani KRUS. I tylko tyle.

I ciekawe co jutro zobaczą ... Pojedzie ktoś ciapkiem czy 60-tką do tej Warszawy ??  Znowu zobaczą paradę sprzętu gdzie co drugi ciągnik ma wartość ich mieszkania w mieście ...

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Żywność nie stanieje, to jest więcej niż pewne. Tu chyba bardziej chodzi o to żeby zlikwidować rolnictwo indywidualne jak jest teraz i stworzenie molochów . 

Zarobią pośrednicy jak zwykle, mleko tanie a w sklepie nie za bardzo , dziś zrobiłem zdjęcie cen masła 🤦

IMG_20260108_111858_876_LL.jpg

Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic nie zmienisz jak większość w unii jest za Mercosurem ... Jakimś gronem wieśniaków się przejmować nie będą, bo zdobędą sobie miliony głosów tanim żarciem ...

Oraz Niemcy rynek zbytu.

Opublikowano

2 lata temu odemnie z okolicy na czele kolumny z ciągnikami jechał t25 . Był w Lublinie koło Elizówki. Nie wiem jakim sposobem ale momentami 35 na godzinę gnał.🤔

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

I ciekawe co jutro zobaczą ... Pojedzie ktoś ciapkiem czy 60-tką do tej Warszawy ?? 

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zarobią pośrednicy jak zwykle, mleko tanie a w sklepie nie za bardzo , dziś zrobiłem zdjęcie cen masła 🤦

Te z Mlekowity po 3,5zł można kupić, wystarczy poszukać ...

1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

Oraz Niemcy rynek zbytu.

Stellantis coraz gorzej przędzie, produkcja Fiata, Alfy leci w dół, to i makarony bardziej chętne to podpisać ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Trzeba by zacząć od tego że większość mieszczuchów widzi tylko ciągniki za miliony, dopłaty do pola, dopłaty do zwierząt , do paliwa, do suszy, tani KRUS. I tylko tyle. Nie widzą naszej pracy 24/7 , kredytów w bankach , zależności od pogody itd......

Jak tu czytam wpisy co nie których userów to te 24/7 nie do końca jest prawda. 

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Zastanawiam się czy nie będą teraz możni tego świata mieli łatwiej sterować jak w covidzie. Pamiętasz ile się czekało na nowe auto bo cała produkcja wyniosła się poza UE 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Tak patrzę to większość na forum to nie są 100% rolnicy tylko dwuetatowcy lub żony ich pracują poza rolnictwem ....

nie znam nikogo kto by się ożenił w ciągu ostatnich lat i żona nie pracowała poza rolnictwem. to jest normalne 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Jak tu czytam wpisy co nie których userów to te 24/7 nie do końca jest prawda. 

Wszystko zależy od tego jaka to produkcja. Ci co mają tylko zboża to mają pracę kilka dni w roku,a resztę leżą.... Takie jest przekonanie większość ludzi. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

W Biedronce i po 3 zł było w promocji , ale to nic nie zmienia bo ogólnie jest drożej 

Tak, tak, tak samo PiSiory robią teraz zdjęcia pylonów na autostradach żeby udowodnić, że paliwo jest bardzo drogie ...

Teraz, ZetorMisio napisał(a):

Ci co mają tylko zboża to mają pracę kilka dni w roku,a resztę leżą.... Takie jest przekonanie większość ludzi. 

A nie jest tak ?? Mając 20ha zbóż to bym się nudził, bo to maksymalnie 20 dni roboty w roku ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak, tak samo PiSiory robią teraz zdjęcia pylonów na autostradach żeby udowodnić, że paliwo jest bardzo drogie ...

A nie jest tak ?? Mając 20ha zbóż to bym się nudził, bo to maksymalnie 20 dni roboty w roku ...

Człowieku znów polityka, uspokój się nikt tutaj nie krytykuje twojego KO 

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tak patrzę to większość na forum to nie są 100% rolnicy tylko dwuetatowcy lub żony ich pracują poza rolnictwem ....

Wyjątki kto tak...

Dlatego że ciężko z samego rolnictwa.

Zwłaszcza jak małe gospodarstwo...i hodowli brak.