Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Z Gniezna czyli jakieś 150 km tak wiozłem 🫣 3 albo 4 sztuki. Smród jak diabli. 

Jak blisko to nieraz nie chce mi się przyczepki brać i te 10 czy 20 km tak wioze 

Ja w Opel Vectra przewoziłem, jeden w bagażniku a dwa na tylnym siedzeniu 🤭 fakt że było blisko 10 km ale jak se teraz pomyślę to masakra 😁 

Teraz za takie coś to bym poszedł w pasiaki 😁

Edytowane przez Wełpa
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam Dębice w dwóch samochodach, Sławek agrest też jeździł na Dębicy i według mnie są ok 

Bo nie jeździłeś na lepszych oponach. 😜

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam Dębice w dwóch samochodach, Sławek agrest też jeździł na Dębicy i według mnie są ok 

Kiedyś były ok, teraz bym tego nie kupił ... Teraz to jedne z najgorszych opon z całego koncernu. Chinczyki często są lepsze od Dębicy ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

17 minut temu, wojtal24 napisał(a):

akurat ekologia i IPR z automatu będą aktywnymi rolnikami

wsiadłbys na tą 912

za tydzień 2 będą już siać

Zwierzaki 0,3 djp też ma kwalifikowac

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Jakoś tak zimno się zrobiło, dojepie mrozem dziś jak nic

-16 już. Bida na wschodzie i wiatr w oczy

zwierzęta też z automatu powyżej 0.3djp

Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał(a):

No tyż ważne 😎

A w tym parniku co go wiozłeś 320km. To co warzysz🤔. Może byś poczęstował 🙂

Z tego parnika to wody do mleka mogę Ci dać co najwyżej 🫣 ale na co innego zawsze możesz wpaść. 

Od wiosny zeszłego roku stoi nie używany bo wtedy ostatnią większą partie odpajalem. 

Po ten parnik w tym stanie to i  500 jechać byłoby warto. 

8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Taka mamka to też koszt utrzymania przez  cały rok, trzeba by mieć dużo pastwisk żeby wypuści i niech się wypasają

Liczyłem na sianokiszonce, sianych traw to i tak się w miarę kalkuluje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

U mnie w parafii swojego czasu proboszcz miał kochankę i dziecko jak to wyszło to szybko go przenieśli na inną parafie. 

I po co 🤔 tu już wszyscy wiedzieli a tam sensację od nowa odkrywać musieli 😁🤭

3 godziny temu, Wełpa napisał(a):

Ale HF do roku to jest tragedia, później to jeszcze w miarę... Ja mam przyczepke i busa także nie mam problemu. Przy mięsnych to aż chce się chodzić. Chyba do 65 km można tak sobie przewozić.

Szwagier dwa hf teraz sprzedał po 900kg średnio wyszło 21miesięcy i czego chcieć 🤔 mm by mogły nie dobić tyle...

2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam też mamki LM , ale nie mam gdzie tego trzymać, jest kilka co by się nadawały ale idą na opas 

Tak piszesz że podwórko wielkie i szerokie i długie 🙋‍♂️🙆‍♂️🤦

Może na desce 🤔

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Szwagier dwa hf teraz sprzedał po 900kg średnio wyszło 21miesięcy i czego chcieć 🤔 mm by mogły nie dobić tyle...

Tak piszesz że podwórko wielkie i szerokie i długie 🙋‍♂️🙆‍♂️🤦

To się wszystko zgadza, nawet u kuzyna były takie 950 widziałem żeby nie było... Ale zdajesz sobie sprawę że to opierdoli dwa razy tyle co ten mieszany albo mięsny. 

Tylko tam dostawały kukurydzę kiszonkę z lucerny z koniczyny to i rosły. Praktycznie to samo co i krowy. A sztuka jest wyhodować jak najmniejszym kosztem.

I nie wiem czy tak w 21 miesięcy urosną chociaż 24 27

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jesteś w błedzie kobieta została na miejscu z dzieckiem jego tylko zesłali na banicję 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Dbają o przyrost naturalny. 

A to bestialstwo tak alienować od dziecka 🙄

Faktycznie masz rację jeśli wierni nie robią co powinni to oni muszą nadrabiać. 

Tylko że to zazwyczaj w takich przypadkach jak ten  za wszystko i tak kobieta płaci a nie chłop. 

5 godzin temu, jacor73 napisał(a):

A co byś jeszcze chciała, żeby trawniki ci odśnieżyli?🤭

image.png

Na twoje nieszczęście nie dam się zabić ani nie dam się połamać na nieodśnieżonych drogach. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Confused 1
Opublikowano
38 minut temu, malaczarna napisał(a):

@Kallina86 mój kulig

IMG_20260112_181808.jpg

Nie pokazuj Kalinie dziecka bo i tak nic z tego. Stary 40 letni kawaler ma swój rytm swoje rytuały i nikt tego nie zmieni żeby pękł. Najlepiej szukać wśród rozwodników ewentualnie wdowców

Tak że majtki na dupe ślubu nie będzie😗

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Taka mamka to też koszt utrzymania przez  cały rok, trzeba by mieć dużo pastwisk żeby wypuści i niech się wypasają

A no koszta ale coś za coś...

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Zwierzaki 0,3 djp też ma kwalifikowac

-16 już. Bida na wschodzie i wiatr w oczy

Wiateru niema przynajmniej w południowo-zachodnim zakątku powiatu

Opublikowano (edytowane)

23 minuty temu, Ajeto napisał(a):

Nie pokazuj Kalinie dziecka bo i tak nic z tego. Stary 40 letni kawaler ma swój rytm swoje rytuały i nikt tego nie zmieni żeby pękł. Najlepiej szukać wśród rozwodników ewentualnie wdowców

A czy każda musi mieć dzieci czy też męża 🤔 . Chyba nie ma jakiegoś przymusu w tym😣 

Edytowane przez Michał18
Opublikowano
17 minut temu, Ajeto napisał(a):

Baraniego mleka się opiłeś ??

Opublikowano

Mamka ma sens ekonomiczny jak się pasie przynajmniej 8 miesięcy w roku .

Fakt przy dzisiejszej anomalii z cenami na ten moment można I na belach, ale toto raczej fenomen jak psienica po 2tys i mleko po 3

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Tylko że te rozwodniki i wdowce to są po przejściach więc nie ma gwarancji na to że z nimi wszystko ok 😣😉

Masz rację🤝. Chciałem napisać "najłatwiej" a napisałem "najlepiej"

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

A czy każda musi mieć dzieci czy też męża 🤔 . Chyba nie ma jakiegoś przymusu w tym😣

Nie musi, ale widać, że dziewczyna chce i bardzo się stara

• Like 1