Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już to szwedzką :(.

Co to za wydajność żmijki 20 t/h, jak moja dmuchawa podaj ponad 24 t/h przy wysokości podnoszenia ponad 8m, a żmijką to podaję około 80 t/h :).

Opublikowano

Może nie tyle niskie obroty, co silnik zbyt małej mocy i nie można go mocniej obciążać non stop podając zboże pełną przepustowością. W mojej tez silniczek nieco za słaby i w pszenicy trochę zwalnia.

Opublikowano

Witam tez chciałbym sobie kupić żmijkę tylko nie wiem jakiej firmy, słyszałem ze na pomorzu jest jeden sprzedawca co robi żmijki i do tego bardzo tanio, wie ktoś coś może o tym, jeśli tak to proszę o jakiś kontakt to tego sprzedawcy.

Opublikowano

Wojtek ja mam takową cztery lata, bije wszystkie inne wydajnością na głowę. Kiedyś to był jego numer 665 398 432. Przywiózł na telefon.

Opublikowano

Witam!

Mam pytania do posiadaczy pionowych przenośników ślimakowych.

Jesteście z nich zadowoleni, jakie wydajności osiągają? Na jaką wysokość u was podają? No i co ewentualnie zmienilibyście w nich.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie!

Opublikowano

My przez długi czas rozładowywaliśmy przyczepy wiadrami i długo to nam schodziło około cały dzień na 3 przyczepy i wóz wiec postanowiliśmy zakupić żmijkę 6 m 125 mm i metrowy odcinek rury na skrócenie żmijki, nie powiem jak samemu to przyczepę 3,5 t rozładowałem w godzinę czasu a z moim bratem pobiliśmy rekord w rozładunku zboża, rozładowaliśmy we dwóch 3 przyczepy i wóz w niecałą godzinę, bo z deka mojemu bratu się spieszyło do pracy na drugą zmianę więc smy się streszczali z robotą. Jeśli chodzi o pracowitość żmijki to muszę przyznać że pierwszy cały rok spisała się rewelacyjnie chodź na początku tuż po zakupie chcieliśmy ją przetestować przy sprzedaży zboża w zimie silnik nam padł i test wypadł negatywnie, ale tak czy owak silnik był już wadliwy więc nie było mowy że smy go spalili gdyż nawet na pusto jak chodził to nam korki wywalało w domu, sprzedawca przyjechał dał nam nowy silnik i od tamtej pory wszystko pięknie gra, nawet jak(powiem szczerze że bałem się bardzo o żmijkę)rozładowywałem jęczmień na strych garażu tyle że nachylenie przekraczało nieco normę(norma nachylenia wynosi 45%)a nachylenie żmijki było na oko około 70 % ale powoli i po trochu zboże wyciągnęło do samego spodu przyczepy. I jeśli miałbym teraz wybierać między dmuchawą a żmijką to wybrałbym żmijkę poniewaz mały koszt kupna w granicach 2.000zł, oszczędność energii elektrycznej ze względu na mały silniczek 2.2 kw no i szybki rozładunek zboża. My kupiliśmy żmijkę nową w ostrowie lubelskim jeśli jest trochę za daleko to gość sprzedaje części rolnicze na targowicy w Lubartowie we wtorki rano później wraca ostrów lubelski do domu, teraz kupimy od niego przetrząsarkę do siana za 900 zeta bo samą zgrabiarką 7 gwiazdową trawa zbyt długo schnie.Tutaj dodaje strone internetową tego goscia ktury sprzedaje maszyny rolnicze i od kturego kupilismy żmijkę,oto ona :

http://www.witex-maszyny-rol.pl/sadzarka-do-ziemniakow_s1,1,2,121,0,0,0,0 wprawdzie nie ma na stronie żmijek lecz trzeba sie zapytać zapewne ma na składzie do sprzedarzy,bo wprawdzie my kupilismy w tamtym roku żmijke ale miał jeszcze dwie na składzie do sprzedarzy,ten gościo on ma połączenie z poszczegulnymi firmami produkującymi maszyny rolnicze działa całkiem legalnie,i nawet jak nie ma teraz na zbyciu do sprzedania żmijek to wystarczy zadzwonic pod podany numer i powiedziec że ma sie zapotrzebowanie na żmijke i on załatwi żmijke taką jaka sobie klijent zażyczy na sto procent,to jest spoko gośc u niego można kupić każdą maszyne rolniczą jaką tylko sie chce kupić on nawet bez problemu podwiezie sprzet rolniczy pod podany adres imię oraz nazwisko kupującego.

Opublikowano

Nie wiecie pod jakim maksymalnym katem może pracować żmijka nie tracąc swej wydajności. Gdzieś czytałem ze jest to 60 stopni(biorę pod uwagiem ze ślimaki są standardowe we wszystkich)

Opublikowano

Mam nową żmijkę, silnik 1,5 KW przy pszenżycie dwóch sypie do niej , nigdy nie zwalnia. Tira sypię 2,5 godziny. średnica 140 daje lux bez opamiętania jak wariatka. Jest z Odolanowa. Numer faceta to 600286891. żwinna i lekka. Pozdrawiam i polecam.