Skocz do zawartości

Regeneracja pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam od nie dawna założyłem tu konto i jakoś nie mogę się tu odnaleźć i dużych tematów więc jak zaczynam nowy to sorry. 

Mam problem taki że oddałem pompę do regeneracji bo ciekła a wcześniej przed pompą sprawdziłem wtryski w moje renault 103.54 z ciekawości bo coś za dużo dymiła jak się okazło każdy lał. Kupiłem drugie za 150zl sztuka  ustawione na 190 bar założyłem a ciągnik nie chce zapalić więc pompa poszła do roboty. Przed wyjęcie czytałem oglądałem co zrobić że nie da się przestawić zapłonu bo ten talerzyk pasuje tylko w jednej pozycji i konieć nie do końca wierzyłem i zaznaczyłem dodatkowo na trybach znaki. Po zrobieniu pompy przyszedł czas na montaż. Poskładałem co i jak trzeba opdpowierzyłem pompę filtr paliwa przewody do wtryskiwaczy itd. Kręcę a ciągnik nie pali jakiś dymek leci ale słabo to wygląda. Jeszcze raz odpowierzyłem a tu dalej nic. Na starych wytryskach palił i pompie również choć paliwo z niej się lało i to ostro był po prostu brak siły.  Dodam że wtryski kupiłem i ustawiał mi je znajomy a pompę oddzielnie dałem do firmy która się tym zajmóje, i może źle zrobiłem bo pompę ustawiają pod wtryski, chociaż jak oglądałem filmiki to wtryski sam chłopak w garażu ustawił a pompę oddał do regeneracji i gitara i niego ciągnik odpalił po drugiej próbie. A  umnie  teraz jest bieda proszę pomóżcie co robić 

Edytowane przez Michałł
Opublikowano (edytowane)

Wiesz to fakt nie zakładałem tych podkładech pod wtryskiwacze choć kupiłem ale wcześniej ich nie było i zobaczyłem że po włozeniu wtrysku sędzi dobrze więc ich nie dawałem. To może być tak błacha przyczyna.

Więcej nic nie robiłem . Przed montażem pompy wtryskowej wymieniłem filtr paliwa i to wszystko. 

Edytowane przez Michałł
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Michałł napisał(a):

ale wcześniej ich nie było

Nie chce mi się wierzyć by nie było, pewnie ci się wydawało że niema.  

Te nowe końcówki mają takie same numery jak stare?

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

Układ dobrze odpowietrzony? Kolejność odpowietrznia dobra? filtr paliwa-> pompa wtryskowa (dwie śrubki)->przewód wtryskiwacza. Na Plaku 103.54 nie da się odpalić przynajmniej w mojej tak było.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano

Nie wiem jak w tej twojej renówce jest z procedurą serwisową montażu pompy. Bo moze trzeba w odpowiednim przed GMP ustawić wał, blokuje się kółkiem przez otwór na rozrzadzie lub sprzegle, sama pompa też może mieć blokade na kołek i trzeba to dobrze poustawiać bo inaczej za uja nie zapali. 

Opublikowano (edytowane)

Nie odpalał po wymianie rozpylaczy, tzn. że to nie była wina pompy. Teraz po zrobieniu pompy może być już różnie, źle złożona (sprężynka) lub źle ustawiony zapłon. Poszukaj kogoś co Ci to ogarnie.

Spróbuj na plaka, musi zapalić a jak nie to brak ciśnienia.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Wtryski powinny być ustawione na 220bar tak w ogóle.

No ale może od początku.

Teraz jak już tyle nakombinowane to po pierwsze sprawdź te podkładki czy je tam masz czy nie oraz jak wtryskiwacz siądzie to bardzo istotne czy szczelnie siedzi e gnieździe bo jak nie to kompresja w atmosfere i spalanie też będzie słabe.

Jeśli jesteś pewny pompy to ja bym po odpowietrzeniu jej sprawdził po odkreceniu wtrysku tzn rurki wysokiego ciśnienia czy pompa w ogóle podaje paliwo wtedy kiedy trzeba tzn kiedy 1cylinder dochodzi do GMP tłoka.

Jeśli jest ok czyli pojawia sie paliwo w wylocie w odpowiednim momencie to nie ma bata musi zapalić.

Jak puszcza dymka to ja wiem po swojej że dopóki nie popuszcze rurki zasilajacej przy wtryskiwaczu na co najmniej trzech garach to nie załapie.

Więc ja odpowietrzam ręcznie a potem rozrusznik krecimy i na popuszczonych wtryskach odpala.

Żadnych plaków ale to moja metoda.

Tak więc po pierwsze osadzenie wtrysków(na pewno dałeś z takimi samymi numerami te nowe??)

Po drugie sprawdzenie czy pompa podaje i kiedy.

Opublikowano

Silniki Perkinsa odpowietrzałem i dopuszczałem jeden przewód przy wtrysku, odkąd spróbowałem z plakiem nie bawię się w odkręcanie. Np. wymiana filtrów, odpowietrzam do pompy i odpalam na plaku, w sumie zawsze odpali resztkami z pompy ale za chwilę chce zgasnąć, wtedy plak i chodzi dalej. 

Opublikowano

Kat wtrysku nie ustawiłeś i  sprawdz czy koło co napędza pompę jest ustawione na znaki na kole są 00  ma się zgrywać się zębatką 0

Kat ustawisz od strony tej zębatki  co napędza pompę tam są fasolki i śrubki 8  bodajże 

Opublikowano

Siemka sorki że tak późno odpisuje ale dzięki za pomoc i informacje. W końcu Panowie się udało, zadzwoniłem do tej firmy co regenerują pompę oni powiedzieli że ustawiają ją na pierwszy tłok. Czyli od nowa zabawa rozkręcanie, wziąłem klucz i kreciłem wałem. Zablokowałem skręciłem i maszyna pali😀. Mam nadzieję że będzie dobrze ciągnik nie kopci ma swoją siłę. Dzięki jeszcze raz że chcieliście ze mną pisać.Na rolniku zawsze można polegać😉