Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?

1. Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic?
  2. Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza?
  3. Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę?
  4. Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku.

Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..

Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅

Opublikowano
  1. Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic?

Potrzebny projek z pieczątką architekta, plus dodatkowo potwierdzona zgodność projektu przez innego projektanta

2. Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza?

Mapa do celów projektowych

3. Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę?

Tak

4..Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku.

Potrzebne są Ci warunki zabudowy, projekt więc robisz taki budynek by był funkcjonalny a nie kombinacje by prawo obejść. 

Opublikowano
16 godzin temu, JD1052 napisał(a):

Jak powiatowy inspektorat nadzoru budowlanego nie zna przepisów?

No właśnie ostatnio jak składaliśmy o warunki zabudowy na budowę domu się o tym przekonaliśmy... Szkoda tylko, że kosztowało nas to bardzo dużo pieniędzy i zmarnowany rok... W gminie i starostwie powiedzieli, że na 100% nie dostaniemy pozwolenia a jednak je mamy ;) Więc jak widać nie do końca znają prawo, co więcej po uzyskaniu pozwolenia zapytaliśmy czemu nie można było tak od razu, powiedzieli że przepisy można interpretować dowolnie, wszystko zależy od interpretacji. Więc teraz wolałabym już być przygotowana żeby ewentualnie ich zagiąć i nie tracić czasu :)

Opublikowano

Do 150m2 bez zgłaszania robisz, powyżej na pozwolenie na budowę czyli:

warunki zabudowy w gminie jeśli nie ma MPZP

mapa do celów projektowych u geodety

projekt architekt

wniosek o pozwolenie na budowe

ok 6 msc papierologii

• Thanks 1
Opublikowano

Witam
Próbuję doczytać to w internecie ale nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji.

"Jaką wiatę można postawić bez pozwolenia? Znając dotychczasowe informacje, możemy wyróżnić:

-wolnostojące wiaty o powierzchni zabudowy do 35 m2;
-wiaty o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowane na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny, lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki;
-wiaty o prostej konstrukcji, związane z produkcją rolną, o powierzchni do 300 m2 i rozpiętości konstrukcji nie większej niż 7 m oraz wysokości nie większej niż 7 m, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane"
I drugie źródło :

"Natomiast jeśli planujemy budowę wiaty o powierzchni od 150 do 300 m2, musimy ją zgłosić do odpowiednich urzędów, ale nadal nie będziemy potrzebować pozwolenia na budowę. Do wniosku o zgłoszenie trzeba dołączyć dokumentację techniczną zawierającą rysunki, szkice budynku oraz jego lokalizację na działce. Konstrukcja musi spełniać określone przepisy, w tym zachowanie odpowiednich odległości od sąsiadujących działek. Ściśle mówiąc, co najmniej 3 metry od granicy sąsiedniej działki oraz 7 metrów od okien budynków mieszkalnych.

Rozpiętość oraz wysokość konstrukcji nie może być większa niż 7 metrów. Zaś wiata, tak jak w poprzednim przypadku, musi służyć produkcji rolnej.

Wiata do 35m2 oraz do 50m2 mogę budować w jakiej odległości od granicy ? 30 cm czy 3M?
Bo jak rozumiem to dopiero od 150m2 obowiązują mnie przepisy oddziaływania na sąsiednią działkę czyli 3m bez okien, 4 z oknami musi zostać zachowane.
Reasumując poszukuję odpowiedzi jaki budynek po zmianie przepisów mogę postawić niezachowując wymaganej odległosci 3m/4m po tej zmianie przepisów.