Skocz do zawartości

Fendt 820 Vario - gaśnie przy ciężkiej pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mowa o Fendt 820 Vario - problem tego traktora jest wielką zagadką, podczas ciężkiej pracy gaśnie, po prostu - postoi minute, dwie, sześć, pietnaście minut i znów normalnie odpala. Ciśnienie na listwie wysokiego napięcia się zgadza, filtry są czyściutkie, myśleliśmy, że sterownik - dostał go z innego traktora, nadal to samo. Pytanie brzmi - natrafił sie komukolwiek taki problem? Jeśli tak to jak się z nim uporał?

Pozdrawiam, Tikuś

Opublikowano

Jak zgaśnie, to wyciąg smok ze zbiornika i zobacz czy tam czapka z daszkiem nie zatyka smoka. Poświć latarką i zobacz czy aby jakiś kawałek szmatki albo innego gluta się nie pałęta.

Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał(a):

Jak zgaśnie, to wyciąg smok ze zbiornika i zobacz czy tam czapka z daszkiem nie zatyka smoka. Poświć latarką i zobacz czy aby jakiś kawałek szmatki albo innego gluta się nie pałęta.

Dokładnie,ja kiedyś miałem w baku prześwitującą uszczelkę która jest pod korkiem bańki 20 litrowej którą to było wlewane paliwo i smok ją zasysał i zatykała paliwo a gdy maszyna zgasła to uszczelka się odklejała od smoka, latarką w baku uszczelki nie było bardzo widać bo była prześwitująca , dopiero po dokładnym przyjrzeniu się dojrzałem ją, narobiła mi kłopotu do cholery bo nie wiedziałem co jest grane

Opublikowano
21 godzin temu, mirro napisał(a):

6 godzin temu, slonju77 napisał(a):

Dokładnie,ja kiedyś miałem w baku prześwitującą uszczelkę która jest pod korkiem bańki 20 litrowej którą to było wlewane paliwo i smok ją zasysał i zatykała paliwo a gdy maszyna zgasła to uszczelka się odklejała od smoka, latarką w baku uszczelki nie było bardzo widać bo była prześwitująca , dopiero po dokładnym przyjrzeniu się dojrzałem ją, narobiła mi kłopotu do cholery bo nie wiedziałem co jest grane

Odkrecaliscie to osobiście, pamiętacie jakie klucze są potrzebne i +- czas operacyjny?

19 godzin temu, akmaly napisał(a):

Trzeba sprawdzić jakie błędy łapie, czasami może czujnik położenia wału świrować i takie coś powodować.

Kody błędów stricte nie ma, do momentu ciężkiej pracy, wtedy wyskakuje:

1.2.08, 1.2.51, 1.2.52

Po wyskoczeniu błędow traktor zaczyna szczekac i będąc w ruchu przejedzie z 10 metrów i zgaśnie.

Dzisiaj przychodzi nowy nastawiacz, po wymianie biorę traktor na próbę, zobaczymy czy błąd ustąpi.

Opublikowano

Po sprawdzeniu go komputerem przy momencie samoistnego zgaszania ciśnienie nie spada ani na listwie niskiego ciśnienia, ani na listwie wysokiego. 

Opublikowano

Czujniki ciśnienia common rail ewentualnie styki od nich lub przewody,

Najprościej po odłączać i wyczyścić styki i podłączyć z powrotem jeśli to nic nie da jak masz możliwość wymiany czujnika od sprawnego ciągnika to by było najtaniej sprawdzić jeśli nie wizyta u dobrego mechanika

Opublikowano
7 godzin temu, PawełBoruta napisał(a):

Czujniki ciśnienia common rail ewentualnie styki od nich lub przewody,

Najprościej po odłączać i wyczyścić styki i podłączyć z powrotem jeśli to nic nie da jak masz możliwość wymiany czujnika od sprawnego ciągnika to by było najtaniej sprawdzić jeśli nie wizyta u dobrego mechanika

Podejrzewaliśmy elektryke, sprawdzę to dzisiaj i dam znać

Opublikowano (edytowane)

Czujniki zostały wymienione z CommonRail, wiązka sprawdzona - cała jest najprawdopodobniej. Problemy znikły, a pojawił się nowy - listwa wysokiego ciśnienia sprawdzając na komputerze ma realnie 708 bar na zgaszonym traktorze, a nominalne ciśnienie tej listwy powinno być 300 bar - mówiąc o wolnych obrotach, na zgaszonym silniku powinnień mieć 0 barów, a czy włączony silnik czy wyłączony posiada stale na listwie 300bar - dźwigając obroty silnika nominalne ciśnienie podchodzi pod tysiąc bar, gdzie nagle realne ciśnienie już jest tylko na +- 800; jeśli będzie komuś potrzebne niech da znać i dokładnie opisze ile obrótów ma silnik i co wskazuje komputer.

Edit: Odłączyliśmy wiązkę od listwy wysokiego ciśnienia, a komputer nie pokazuje, że jest wypięty przewód czy nie sprawny czujnik - ma to w poważaniu i dalej twierdzi, że ciśnienie realne jest 708 bar - jak? skoro on nie jest nawet podłączony? Podejrzewamy sterownik - czy to może on być winny?

Edytowane przez Tikuś