Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Ta data maj 2019 to jest chyba data zlozenia pierwszy raz wniosku obszarowego na zone, wczesniej byl skladany na tesciow. W 2022 pierwszy raz zlozylem o platnosc dla mlodych bo wczesniej tak sie nie interesowalem i nawet nie wiedzialem ze taka platnosc jest. Wiec od 2022-2026 wlacznie powinienem ja pobierac -5 razy z rzedu a oni ucieli o lata w ktorych nie wnioskowalem o nia czyli tak jakby od 2019. Wydaje mi sie ze odwolanie z wyjasnieniem powinno zalatwic sprawe. 

Druga rzecze jaka zanegowali byla dzialka ktora w 2024 roku skladalem pierwszy raz po przywroceniu do kultury. W 2025r zlozylem na wiekszy obszar tej dzialki bo troche ja powiekszylem- wycialem samosiewy brzozy, zaoralem, poszedl poplon. Zlozylem rozbieznosc, dodalem opis i fotografie przed/po. A oni jej nie uznali i do platnosci wzieli MKO z roku poprzedniego, tak jakby nie widzieli w systemie rozbieznosci ktora zamiescilem.

Trzecia rzecza jaka zanegowali byl ekoschemat grunty wylaczone z produkcji- napisali ze wnioskowalem o to a nie widza w systemie dzialki z tym ekoschematem, tak jakbym go nie zaznaczyl. Oczywiscie ja w aplikacji mam ja zaznaczona. 

Wyglada mi na to ze system im sie wykrzaczyl bo te odmowy jakies sa absurdalne. 

Jutro sle pismo, robie zalaczniki jak to wszystko wyglada u mnie i niech przeliczaja od nowa. 

5 lat liczy się od dnia kiedy składasz dopłaty, a nie 5 lat od zaznaczenia płatności dla młodego

Opublikowano (edytowane)

Tak? Moze ja to zle zinterpretowalem. Jutro jeszcze o tym poczytam. 

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

5 lat liczy się od dnia kiedy składasz dopłaty, a nie 5 lat od zaznaczenia płatności dla młodego

Jednak zloze odwolanie. Niby po 2018r to sie zmienilo i liczy sie od daty zlozenia pierwszy raz wniosku o ta platnosc a nie od rozpoczecia gospodarzenia. Albo ja zle to rozumiem. 

Każdemu młodemu rolnikowi płatność przysługuje przez 5 lat https://share.google/qRMd0RLPekomlyIJ3

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)

Wilkołak ma rację miałem taką sytuację kilka lat wstecz, dopłaty były na mnie od ponad 5 lat i też złożyłem na młodego bo inne wszystko pasowało, a o tym nie wiedziałem że liczą od pierwszego wniosku i była decyzja odmowna. Słabo to sprawiedliwe bo gospodarze na własne konto rozpocząłem później, a dopłaty były na mnie bo tak wychodziło na tamten czas 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Nie wiem czy w twojej sytuacji nie licza wniosku złożonego na Twoja żonę i dlatego według nich juz Ci sie nie należy. Kiedyś cos takiego chyba było, ze w małżeństwie liczyły sie lata od przejęcia gospodarstwa przez jednego małżonka. Nie jestem tego pewny do końca, ale cos mi sie takiego obiło o uszy.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Tak? Moze ja to zle zinterpretowalem. Jutro jeszcze o tym poczytam. 

Jednak zloze odwolanie. Niby po 2018r to sie zmienilo i liczy sie od daty zlozenia pierwszy raz wniosku o ta platnosc a nie od rozpoczecia gospodarzenia. Albo ja zle to rozumiem. 

Każdemu młodemu rolnikowi płatność przysługuje przez 5 lat https://share.google/qRMd0RLPekomlyIJ3

na moje oko nalezy ci sie bo pisze wyraźne ze 5l lat przysluguje i nie skraca sie ten okres 

21 minut temu, Roki212 napisał(a):

Tak bo miałem taką samą sytuację kilka lat wstecz, dopłaty były na mnie od ponad 5 lat i też złożyłem na młodego bo inne wszystko pasowało, a o tym nie wiedziałem i była decyzja odmowna. Słabo to sprawiedliwe bo gospodarze na własne konto rozpocząłem później, a dopłaty były na mnie bo tak wychodziło na tamten czas 

to zupelnie inna sytuacja bo nie spelniales warunkow do przyznania platnosci 

Opublikowano
2 godziny temu, maniek0987 napisał(a):

Nie wiem czy w twojej sytuacji nie licza wniosku złożonego na Twoja żonę i dlatego według nich juz Ci sie nie należy. Kiedyś cos takiego chyba było, ze w małżeństwie liczyły sie lata od przejęcia gospodarstwa przez jednego małżonka. Nie jestem tego pewny do końca, ale cos mi sie takiego obiło o uszy.

Dokładnie. Małżonkowie traktowani są jak jeden podmiot

Opublikowano
8 godzin temu, Roki212 napisał(a):

Tak bo miałem taką samą sytuację kilka lat wstecz, dopłaty były na mnie od ponad 5 lat i też złożyłem na młodego bo inne wszystko pasowało, a o tym nie wiedziałem i była decyzja odmowna. Słabo to sprawiedliwe bo gospodarze na własne konto rozpocząłem później, a dopłaty były na mnie bo tak wychodziło na tamten czas 

Jakie słabo sprawiedliwe, skoro składałeś o dopłaty, to oficjalnie gospodarzyłeś, ale że tylko na papierze, to czyja to wina. 

Koniec świata już bliski, gość oszukuje i twierdzi, że to niesprawiedliwe😱

• Haha 6
Opublikowano
17 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Chwila roboty. Po 2ch dniach gotowy do pobrania

po 20 minutach gotowy do pobrania , może składałeś w piątek wieczorem wniosek 🤣

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacor73 napisał(a):

to czyja to wina. 

No zes debil to twoja i tylko twoja bo takim się nie rodzisz a stajesz 🤭 

i kogo niby oszukuje nie było wtedy jasne z tymi 5 latami składane było pierwszy raz jak tylko to weszło odmówili i tyle więc pajacu nie szczekaj tyle nie znając sytuacji że ktoś oszukuje bo kasy nie dostałem za coś za co się nie należała...

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

po 20 minutach gotowy do pobrania , może składałeś w piątek wieczorem wniosek 🤣

chyba u mnie tak sie ociagaja... juz ktorys raz pobieram to do akcyzy i zawsze przez 2dni w trakcie kontroli.

11 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

dopłaty były na mnie od ponad 5 lat

i u ciebie tu jest pies pogrzebany. ja sie zmiescilem ze zlozeniem wniosku dla mlodych. zaczalem gospodarzyc w 2019 a pierwszy wniosek w 2022 wiec 5 lat nie minelo. oni poprostu ucieli lata w ktorych nie skladalem- tak bylo przed 2018r:

https://www.gov.pl/web/arimr/platnosc-dla-mlodych-rolnikow-15

image.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
52 minuty temu, Roki212 napisał(a):

No zes debil to twoja i tylko twoja bo takim się nie rodzisz a stajesz 🤭 

i kogo niby oszukuje nie było wtedy jasne z tymi 5 latami składane było pierwszy raz jak tylko to weszło odmówili i tyle więc pajacu nie szczekaj tyle nie znając sytuacji że ktoś oszukuje bo kasy nie dostałem za coś za co się nie należała, a za takie pierdolenie w realu leżałbyś przygnieciony jak kiep 🥱🤭 kolejny kozak w necie pizdeczka w świecie 🤭 

nie powiem kto kogo oszukał że coś założył, a jednak nie i powstało takie coś 😅 kumaty zrozumie 😉

Co było niejasne? Wyraźnie piszesz, że zacząłeś później gospodarzyć niż brać dopłaty

Kupiłeś już kozę do tego hektarka siuwara na ekoschemat?

Opublikowano
1 minutę temu, Ajeto napisał(a):

Co było niejasne? Wyraźnie piszesz, że zacząłeś później gospodarzyć niż brać dopłaty

No właśnie wyraźnie piszę a kolejny co chyba nie rozumie 🤔 temu że zacząłem później gospodarzyć złożyłem wniosek o tą płatność, ale skoro liczyli rozpoczęcie działalności od dnia złożenia pierwszego wniosku odmówili i tyle, ja nie mam z tym problemu ale widzę że inni jakiś mają 😅 zarzucając tu nawet jakieś oszustwo 🫣😅

A co do szuwaru nie pamiętasz jak zwracałem ci juz nie raz uwagę że nie wszędzie dokładnie wygryzione 🫣 tyle w temacie 😉

Opublikowano

Złożyłeś wtedy o płatność dla młodych gdy zacząłeś gospodarzyć, a wcześniej brałeś dopłaty bez młodego, bo faktyczny gospodarz był stary?

A z tymi policjantami co nie mogli w pięciu założyć ci maseczki i musieli wezwać posiłku wszystko dobrze?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Płatność nie jest od 1 wypłaty "młodego rolnika" tylko właśnie od 1 wypłaty dopłat bezpośrednich (może i innych) z ARiMR. tak było już 10 lat temu. Więc w tym wypadku policzyli dobrze. 

Popieram też jeżeli masz wątpliwości zawsze składaj odwołanie. Powodzenia :)

Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Edytowane przez TryTony0
Opublikowano
1 minutę temu, Ajeto napisał(a):

Złożyłeś wtedy o płatność dla młodych gdy zacząłeś gospodarzyć, a wcześniej brałeś dopłaty bez młodego, bo faktyczny gospodarz był stary?

Tak złożyłem na młodego w pierwszym roku jak to weszło i akurat wtedy faktycznie zacząłem sam gospodarzyć, a wcześniej dopłaty bez młodego czyli wniosek był na mnie ale ja tej kasy nie dostawałem tyle że był na mnie składany, związane było z zagmatwaną na tamten czas sytuacją rodzinną i gospodarstwem... A jak już się naprostowalo było za późno na młodego rolnika bo właśnie te 5 lat 

A z policjantami dobrze wszyscy oni wiedzą jakie popełnili błędy 🤫

Opublikowano
29 minut temu, Roki212 napisał(a):

No właśnie wyraźnie piszę a kolejny co chyba nie rozumie 🤔 temu że zacząłem później gospodarzyć złożyłem wniosek o tą płatność, ale skoro liczyli rozpoczęcie działalności od dnia złożenia pierwszego wniosku odmówili i tyle, ja nie mam z tym problemu ale widzę że inni jakiś mają 😅 zarzucając tu nawet jakieś oszustwo 🫣😅

A co do szuwaru nie pamiętasz jak zwracałem ci juz nie raz uwagę że nie wszędzie dokładnie wygryzione 🫣 tyle w temacie 😉

chlopie nie byles uprawniony i nie powinienes składać bo nie spelniles warunku i po co sie rzucasz  

9 godzin temu, Ajeto napisał(a):

Na moje oko wygląda to jakby stwierdzili iż kolega ubiega się o płatność dla młodych po raz pierwszy

na to wyglada ze jakis urzedas sie zamotal 🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, TryTony0 napisał(a):

Płatność nie jest od 1 wypłaty "młodego rolnika" tylko właśnie od 1 wypłaty dopłat bezpośrednich (może i innych) z ARiMR. tak było już 10 lat temu. Więc w tym wypadku policzyli dobrze. 

Popieram też jeżeli masz wątpliwości zawsze składaj odwołanie. Powodzenia :)

przepisy sie zmienily i od 2018 r jest inaczej  

"""Od roku 2018 okres 5 lat nie jest skracany o liczbę lat, które upłynęły między rozpoczęciem działalności rolniczej przez młodego rolnika, a pierwszym złożeniem wniosku o płatność dla młodych rolników.

W praktyce oznacza to, że rolnicy, który otrzymali płatność dla młodych rolników po raz pierwszy:

w roku 2015 - mogą ubiegać się o tę płatność także w roku 2018 oraz 2019, nawet jeżeli płatność taka nie przysługiwała im w latach 2016 – 2017,

w roku 2016 - mogą ubiegać się o tę płatność także w latach 2018-2020, nawet jeżeli płatność taka nie przysługiwała im w roku 2017."""

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

chlopie nie byles uprawniony i nie powinienes składać bo nie spelniles warunku i po co sie rzucasz  

No i po raz kolejny pytam w czym problem 🤔🤔 złożyłem odmówili i tyle, a rzucam się bo same prawilniaki się tu uruchomiły z kółka wzajemnej adoracji 🤣 co gdyby sprawdzić może ich wnioski okazało by się co faktycznie podane a co na polu 😅

Godzinę temu, Ajeto napisał(a):

🤣🤣🤣🤣🙏

Pamiętaj że kolejny wypas gdzieś od maja 🤫

Edytowane przez Roki212