Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

jak kupił przed VAT a odliczał części do niego później to nie może sprzedać ot tak 

Wg nowych przepisów powinno się sprzedać na fakturę, ale można zrobić tak jak u mnie lub sprzedać komuś po bardzo zaniżonej cenie a ta osoba po pół roku może go sprzedać na umowę kupna sprzedaży.

@onRolnik chłopczyku u mnie wszystko zgodnie z papierami i nie oszukuję US tylko wykorzystuje luki prawne. Czep się lepiej takich co w jednym domu mieszka vatowiec i RR, tam to dopiero można wałki robić i wszystko zgodnie z papierami jak u bogdana.

Opublikowano

widzę że dociera do ciebie że złamałeś prawo ,to czy ci się to udało to jeszcze się okaże przy  ewentualnej kontroli a na to jest sporo czasu ,ja bym nie namawiał do łamania prawa i nie opisywał tego na forum 

jeden urzędnik to puści a drugiemu nie wmówisz że ciągnik był nie używany kilka lat 

Opublikowano
7 minut temu, poosa21 napisał(a):

Wg nowych przepisów powinno się sprzedać na fakturę, ale można zrobić tak jak u mnie lub sprzedać komuś po bardzo zaniżonej cenie a ta osoba po pół roku może go sprzedać na umowę kupna sprzedaży.

@onRolnik chłopczyku u mnie wszystko zgodnie z papierami i nie oszukuję US tylko wykorzystuje luki prawne. Czep się lepiej takich co w jednym domu mieszka vatowiec i RR, tam to dopiero można wałki robić i wszystko zgodnie z papierami jak u bogdana.

Pół roku obowiazek trzymania maszyny był  3 wymogiem który zwalniał z podatku dochodowego  

Traktor masz sprzedać po cenie która obowiązuje wg rocznika byznesmenie , ty nie wykorzystujesz luk prawnych tylko masz  luki  w myśleniu 

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Stach123 napisał(a):

Pół roku obowiazek trzymania maszyny był  3 wymogiem który zwalniał z podatku dochodowego  

Traktor masz sprzedać po cenie która obowiązuje wg rocznika byznesmenie , ty nie wykorzystujesz luk prawnych tylko masz  luki  w myśleniu 

A kto mu udowodni w jakim stanie go sprzedawał. Papier wszystko przyjmie i tego trzeba się trzymać.

Opublikowano

nie kłóćta sie chłopy, no fakt traktora nie wykorzystywałem na działalności zarobkowej tylko u siebie, no a w sumie faktur nie mam na niego tzn że napisane że np olej typowo akurat do tego traktora czy jakieś opony, właśnie sprawa była by prosta przy maszynie która nie musiała by przejść przez wydział komunikacji a tutaj widać nie

• Like 1
Opublikowano

possa

To prawda że papier i klawiatura wszystko przyjmie , bo jak by było inaczej to byś nie mógł nic napisać haha 

chłopie z umową kupna sprzedaży idziesz do rejestracji  traktora w której masz mieć umowę kupna sprzedaży podbitą że jest zgodna z tym co tam napisane   i US widzi że wydojony possa sprzeadał traktor za grosze   , powiem szczeże że myślałem że  jesteś ciutke mądrzejszy .Chłopie jak napiszesz fakturę na słupa to jeszcze słupa wezwą skąd miał pieniądze na zakup , pewnie będzie miał z tym problem , bo nikt przy dobrych zmysłach na taki układ nie pójdzie . Lepiej już nic nie pisz , limit na 2025 masz już wyczerpany 

• Haha 1
Opublikowano

kolega ma paragony na paliwo pozyskane nielegalnie i przedstawi je urzędnikowi US na dowód że lal paliwo i wykorzystywał ciągnik w gospodarstwie , sam przedstawi dowody że jest oszustem 

myślę że takiej logiki i obłąkania nawet US nie będzie sie spodziewał  

1 godzinę temu, mariusz1001 napisał(a):

nie kłóćta sie chłopy, no fakt traktora nie wykorzystywałem na działalności zarobkowej tylko u siebie, no a w sumie faktur nie mam na niego tzn że napisane że np olej typowo akurat do tego traktora czy jakieś opony, właśnie sprawa była by prosta przy maszynie która nie musiała by przejść przez wydział komunikacji a tutaj widać nie

kolego przepis jest jasny i masz wystawić fakturę co kilka osób jasno napisało ,nie słuchaj tych co nie znają przepisów i wprowadzają w błąd 

• Haha 1
Opublikowano

Ferie się zaczęły i dzieciaki mają wolne.

1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

possa

To prawda że papier i klawiatura wszystko przyjmie , bo jak by było inaczej to byś nie mógł nic napisać haha 

chłopie z umową kupna sprzedaży idziesz do rejestracji  traktora w której masz mieć umowę kupna sprzedaży podbitą że jest zgodna z tym co tam napisane   i US widzi że wydojony possa sprzeadał traktor za grosze   , powiem szczeże że myślałem że  jesteś ciutke mądrzejszy .Chłopie jak napiszesz fakturę na słupa to jeszcze słupa wezwą skąd miał pieniądze na zakup , pewnie będzie miał z tym problem , bo nikt przy dobrych zmysłach na taki układ nie pójdzie . Lepiej już nic nie pisz , limit na 2025 masz już wyczerpany 

Ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Wymyślasz farmazony że niby sprzedałem ciągnik po zanizonej cenie gdzie tak nie było. Faktury na słupa też nie kazałem wystawiać tylko na kogoś innego np z rodziny (może u was taka bieda że ścigają kogoś skąd wziął kilka tys zł). A ,,wydojony,, jestem tak bardzo że za vat że skarbowego to mógłbym wykupić całe twoje gospodarstwo i jeszcze na masło by zostało.

Opublikowano
Godzinę temu, poosa21 napisał(a):

Ferie się zaczęły i dzieciaki mają wolne.

Ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Wymyślasz farmazony że niby sprzedałem ciągnik po zanizonej cenie gdzie tak nie było. Faktury na słupa też nie kazałem wystawiać tylko na kogoś innego np z rodziny (może u was taka bieda że ścigają kogoś skąd wziął kilka tys zł). A ,,wydojony,, jestem tak bardzo że za vat że skarbowego to mógłbym wykupić całe twoje gospodarstwo i jeszcze na masło by zostało.

No Qu ...  wa coraz lepiej się tłumaczysz  haha  jeszcze rodzine byś ciągnął na dno  za WATOWSKIE GROSIKI  , chłopie z twojego pisania dzisiaj wynika , że jesteś nie dosyć że wydojony to posrany swoim głupim pisaniem i tłumaczeniem    i wcale się nie zdziwie jak polecisz do skarbówki złożyć nie wiem jak się to nazywa chyba  czynny żal   i zmienisz umowe kupna sprzedaży na watowską fakturę  [ działa to na zasadzie spowiedzi  haha przyznasz się że zajebałeś kurę , kurę trzeba oddać gospodynie pocałować w rączkę i przeprosić  , a za pokutę  koguta pocałować w d*p..............

• Haha 1
Opublikowano

Ale ci żal tylnia część ciała ściska że ktoś odnoś sukcesy i się rozwija a ty zaczynasz się cofać. Bierz z innych przykład to może coś osiągniesz.

Opublikowano
10 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem, nigdy nie pisałem o małych obrotach nie w przypadku mojego gospodarstwa. Może ci stach bredni nawciskał. 

pisałeś coś o zakupach 600 tys za 8 lat czy tam ile ,toć to jest nic jak to na dobry ciągnik dziś za mało,jakie to obroty jak tyle dobry gospodarz w rok inwestuje albo i więcej 

za co i kogo chcesz wykupić ,zastanów się co wypisujesz 

• Haha 1
Opublikowano

Kolejny który nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Pisałem o tej kwocie i ona dotyczyła nowych maszyn, chyba zdajesz sobie sprawę że samymi nowymi maszynami plonu się nie zrobi, to nie farming simulator. Inwestuje w to co potrzebuje nie kupuje maszyn żeby tylko mieć większe niż sąsiad. W tym czasie wydałem kilka razy więcej na kupno ziemi nie mówiąc o środkach do produkcji czy budowlanki.

Opublikowano

w rok więcej inwestuje jak ty za 8 lat,więc zastanów się co wypisujesz ,nie masz pojęcia o przepisach i wprowadzasz w błąd, na publicznym forum namawiasz do łamania prawa bo ty tak robisz 

• Haha 1
Opublikowano

pokazałem ci przepisy których nie znasz ,inni je znają i nie wchodzą w dyskusję z takimi jak ty bo widać wiedzą że nie ma sensu , mnie interesują fakty a nie opowiastki człowieka który ma problemy i opowiada jak łamie prawo 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał(a):

Kolejny który nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Pisałem o tej kwocie i ona dotyczyła nowych maszyn, chyba zdajesz sobie sprawę że samymi nowymi maszynami plonu się nie zrobi, to nie farming simulator. Inwestuje w to co potrzebuje nie kupuje maszyn żeby tylko mieć większe niż sąsiad. W tym czasie wydałem kilka razy więcej na kupno ziemi nie mówiąc o środkach do produkcji czy budowlanki.

wydojony kto to napisał ??? nie czasami possa ?

Jestem na vat od 2011 i w tym czasie średni vat z tego co kupiłem to 14,87%. W tym czasie jestem na plus względem ryczałtu około 130tys. 

masz zwrot WAT  14,8 % i pier**lisz o inwestycjiach kilka krotnie większych  w kupno ziemi na którą jest zerowy WAT  na dodatek chyba 2 lata z obniżonym WAT na cowida mnie to się wydaje trudne tym bardziej że na tym wat jesteś 13 lat  

Opublikowano

Przecież nie liczę kupna ziemi do rozliczeń vat nie wiem o co ci chodzi, a to że mam taki średni vat przy tym co kupuje to tak wychodzi z matematyki. Trzeba wiedzieć co kupić i kiedy a to że jestem na plus względem rr to dobrze dlatego jestem na vat.

Opublikowano

Ty może nie liczysz kupna ziemi do średniej %  zwrotu WAT , wystarczy że skarbówka policzy hhaha  , mając zwrot wat 14 ,8 % z kilkunastu lat przy tym inwestując z tego co piszesz mocno w  kupno ziemi , moim skromnym zdaniem  to nie możliwe  , ale  zakładając inne niż z gospodarstwa dochody realne  . Jak masz sprzedaż opodatkowaną na 5 i 8 % + dopłaty na 0% to wystarczy że za dopłaty kupisz ziemie  i nie mając dodatkowych zródeł dochodów z poza gospodarstwa trudno zrobić zwrot 14.8 % w okresie 11 lat . Chłopie proponuje zakończyć tą pogawędkę , bo ona może posłużyć nawet na szkoleniu kontrolerów  w US .