Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No właśnie we wszystkich sektorach jest nadprodukcja i ceny śmieszne w skupach---.. ale jak nie można z tym wygrać to trzeba się dostosować :ph34r: taka polityka...polityka...ech :rolleyes:

Edytowane przez aletes
Opublikowano

Jaką cene mieliście na przemysłówkę, a może wie ktoś ile esu wychodzi z 1ha pora?

Nie ma już Jednostki ESU teraz jest Współczynnik Standardowej Produkcji (SO) i według tabel z 2007 r z hektara wychodzi ok 5,5tys euro.

Opublikowano

U mnie w tym roku jest 13 ha, w tamtym było 10. Cała produkcja z rozsady, bo wszystko trafia na świezy rynek. A u Ciebie ile rosnie??

Opublikowano

Dobrze słyszałem że kontraktacja pora na przemysł to stawka około 0,40 gr za kilogram taką stawkę daje Mors to komu się opłaca tylko chyba by nabić SO  bo zysku nie ma  na rynek tak ale też nie upchnie kilka ha na rynku bo musi być za***ista jakość.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czym pryskacie na chwasty dwuliścienne? ja w tym roku już dwa zabiegi afalonem robiłem i po ostatnich deszczech znowu robi się zielono w uprawie. Ile razy można pryskać afalonem? W etykiecie pisze że raz, 2-3 tygodnie po sadzeniu rozsady ale nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto ma chociażby 1h pora pryskał tylko raz bo to jest nie możliwe, żeby tyle wystarczyło

 

Edytowane przez oregano
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to por potrzebuje dobrej ziemi... Przegladając internet natknalem sie na takie zdjecia(załaczniki). W Normandi we francji por rosnie na zółtym piachu, czy ktos moze mi wytłumaczyc jak to mozliwe? :P Uprawiaja w taki sposob rowniez Marchew :P

post-180159-0-16537000-1456948488_thumb.jpg

post-180159-0-08612000-1456948495_thumb.jpg

Opublikowano

Powiedzmy ze mam pole klasy 6 na ktorym x lat uprawiam zyto, ale jest tam nieograiczony dostep do wody, doprowadze to pole do kultury, tzn wyreguluje ph i donawoze odpowiednio do uprawy pora to por urosnie na tak słąbej ziemi?

Opublikowano

Panowie mam problem w rozsadze pora podlalem go blackjack na nasiona z konewki dawka ciut mniejsza jak producent zaleca ma on 4tygodnie i 5 razy go przycinalem i rośnie jak głupi tylko jest cienki jak nitką nic nie grubjeje co otym sądzicie da cos się z tego zrobić pomocy bo zmarnuj 150 tys pora

Opublikowano

Koledzy i koleżanki mam spory dylemat. Mam okazję kupić pole na którym głównie chciała bym uprawiać por ale sytuacja jest następująca:

- gleba (warstwa orna)  sięga od 25cm do 50cm i jest to ziemia piaszczysto gliniasta wilgotna z dużą ilością próchnicy wynikającą z wieloletniego odłogowania tego pola

- zaraz poniżej jest podglebie które składa się z samej gliny (zdjęcie poniżej)

- wody gruntowe są wysoko od około 60cm do 120cm-150cm (ale głównie około 1m)

- dostęp do wody jest bezproblemowy w kontekście studni głębinowej i nawadniania

- mam obawy czy pole nie będzie zbyt wilgotne w okresie ulewnych opadów deszczu (może stać woda prawdopodobnie - poprzedni właściciel twierdzi, że tak nie jest...)

Rozważamy też zakopanie sączek i zmeliorowanie pola gdyż wokoło wszędzie są rowy melioracyjne.

Pytanie jest następujące - czy warto inwestować w tę ziemię czy raczej odpuścić? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi...

 

post-185251-0-37112100-1460839947_thumb.jpg

Opublikowano

Przyznam szczerze że nie rozumiem twojego problemu.Jest okazja kupić ziemie a ty zastanawiasz się czy woda po ulewach nie będzie stala.Ja prawie wszystko mam meliorowane i też czasem gdzieś woda stoi.

Opublikowano

Tzn chodziło mi o możliwość uprawy pora na takiej ziemi? Dodam, że do usunięcia jest jeszcze sporo ponad sto (!) zadrzewień (samosiejek) i zakrzaczeń - większość na szczęście wzdłuż rowów melioracyjnych co powinno umożliwić ich usuwanie... Stąd gdyby tak płytka gleba nie nadawała się do uprawy pora na zmianę z np brokułem to chyba zrezygnujemy z jej zakupu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v