Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem dawałem saletrosan, dzisiaj leciałem po oziminach to z ciekawości stanąłem zobaczyć i granule zmiękły. Mimo braku opadów coś tam z powietrza pociągało.

Opublikowano

U mnie cosik siąpi, wczorajszy saletrosan powinien chociaż się rozpuścić. Po wczorajszej saletrze (białej) dziś po południu już nie było śladu. Niektórzy dzis z rana jeszcze latali z nawozami, licząc pewnie na ten deszczyk..

Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Tebukonazolu oryginalnego jakoś nikt nie stosuje i jest ok.

A gdzie dostępny Horizon? Chętnie wezmę 😅

5 godzin temu, racic napisał(a):

Raczej na odwrót RSM a później saletra 

Dlaczego? 

Opublikowano
5 godzin temu, racic napisał(a):

Raczej na odwrót RSM a później saletra 

Mówisz że to lepsze rozwiązanie? Chyba tak bo z tej saletry to nic nie będzie dopóki deszcz nie spadnie a rsm może gdzieś tam się wślizgnie mimo wszystko choć niczym zacznie działać to też 

Opublikowano
9 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jeżeli ktoś się zastanawiał i nie posiał nawozów, jak były mróz i śnieg, to teraz na taką suchą ziemie i brak opadów może sobie sypać... jeszcze tak suchej warstwy wierzchniej o tej porze to chyba nie było. 

IMG-20250223-WA0006.jpg

Ale nie wszędzie tak jest, u mnie dziś padało, gdzieniegdzie jeszcze śnieg leży, może jutro coś sypnę nawozu bo we wtorek i środę ma padać.

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A gdzie dostępny Horizon? Chętnie wezmę 😅

Dlaczego? 

Bo jest jeszcze zimno i suchawo każdy zrobi jak uważa 

6 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

Mówisz że to lepsze rozwiązanie? Chyba tak bo z tej saletry to nic nie będzie dopóki deszcz nie spadnie a rsm może gdzieś tam się wślizgnie mimo wszystko choć niczym zacznie działać to też 

Jest zimno na saletrę 

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, racic napisał(a):

Bo jest jeszcze zimno i suchawo każdy zrobi jak uważa 

Przecież saletra działa w niższych temperaturach także niewiem o co chodzi. 

Opublikowano (edytowane)

Co ma piernik do wiatraka 

Zimno na saletrę....A w RSM poza mocznikiem to co niby jest? Dwa zimno nie ma żadnego znaczenia dla azotu. W sumie lepiej... Straty mniejsze niż jak ciepło 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

jest sens siać saletrę jeśli nie prognozuja opadów a na polach sucho? Coś tam nocami jeszcze mrozi, więc granula by się rozpuściła jak w ciągu dnia na plus wskoczy temperatura, ale do strefy korzeniowej się nie przemieści. Co o tym myślicie?

Opublikowano
arnoldino napisał:

Wczoraj wieczorem dawałem saletrosan, dzisiaj leciałem po oziminach to z ciekawości stanąłem zobaczyć i granule zmiękły. Mimo braku opadów coś tam z powietrza pociągało.

U mnie sąsiad też siał to też widać że się rozpuszcza ale ziemię się skrobnie lekko palcem to jest wilgoć ale rzepaki liście straciły ale środki zielone. Ogólnie on siał we wrześniu ja 23 sierpnia i mój lepiej wygląda czyli optymalny termin był jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano
7 minut temu, STIG13 napisał(a):

Co ma piernik do wiatraka 

Zimno na saletrę....A w RSM to co niby jest? Dwa zimno nie ma żadnego znaczenia dla azotu. W sumie lepiej... Straty mniejsze niż jak ciepło 

Nie będę się z wami przekomarzał  co jest lepsze  i dla kogo  każdy ma swoją receptę  to są tylko moje sugestie 

Opublikowano
1 minutę temu, Fugeo napisał(a):

ale przy 150 kgN/ha podanym na raz to starty przy takiej suchocie chyba będą spore tym bardziej że z każdym dniem coraz cieplej ma być

Straty zależą od wielu czynników. Jak 150 było podane w miarę warunkach to straty będą mniejsze niż teraz. 

Opublikowano

Większy jak większy. Poza wielkością w dobrej kondycji. Te które miały kolory tęczy na jesieni, albo wybujałe, wyniesione stożki może być różnie 

Opublikowano
20 minut temu, racic napisał(a):

Nie będę się z wami przekomarzał  co jest lepsze  i dla kogo  każdy ma swoją receptę  to są tylko moje sugestie 

Niemasz argumentów aby oprzeć na nich swą receptę. 

Opublikowano
STIG13 napisał:

1 minutę temu, Fugeo napisał(a):

ale przy 150 kgN/ha podanym na raz to starty przy takiej suchocie chyba będą spore tym bardziej że z każdym dniem coraz cieplej ma być

Straty zależą od wielu czynników. Jak 150 było podane w miarę warunkach to straty będą mniejsze niż teraz. 

nie podane jeszcze bo według mnie jest za sucho.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Niemasz argumentów aby oprzeć na nich swą receptę. 

Forma saletrzana nie lubi zimna i generuje straty azotu  dlatego ja nie stosuję saletry 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, racic napisał(a):

Forma saletrzana nie lubi zimna i generuje straty azotu  dlatego ja nie stosuję saletry 

Sory ale pieprzysz tu głupoty...

Nie istnieje coś takiego jak straty z powodu zimna. Forma azotanowa NO3- może co najwyżej zostać głębiej przemieszczona na skutek duuużych opadów. Dwa żeby nie używać formy azotanowej musiałbyś używać wyłącznie mocznika lub siarczanu amonu. Ale w glebie i tak i tak koniec końców będzie udział formy azotanowej bo tylko azotanowa i po części amonowa jest pobierana

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

To co stosujesz? 

Płyn 

56 minut temu, STIG13 napisał(a):

Sory ale pieprzysz tu głupoty...

Nie istnieje coś takiego jak straty z powodu zimna. Forma azotanowa NO3- może co najwyżej zostać głębiej przemieszczona na skutek duuużych opadów. Dwa żeby nie używać formy azotanowej musiałbyś używać wyłącznie mocznika lub siarczanu amonu. Ale w glebie i tak i tak koniec końców będzie udział formy azotanowej bo tylko azotanowa i po części amonowa jest pobierana