Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Limit na 5 morgów a obrabia 10 morgów to jak na starczyć? Na 5 by starczyło, jeszcze i zostało. Bardziej trzeba się tym chwalić to zaraz zmniejszą 

Trzeba kupić furgusonika, lub władimirca to limit styknie 😄

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Ale to by musiało dotyczyć tylko tych rolników co rzepak uprawiają wedle logiki twojej.

Tani rzepak =więcej qq i pszenicy z tym że ta qq idzie i tak trochę na biopaliwa 

11 godzin temu, EppS napisał(a):

Audi chyba też.

Audi ma TDI ? Wydaje mi się że to grupa Volkswagen ma te silniki ale mogę się mylić 

3 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Piszcie więcej takich kocołopów to będziecie mieć 30 litr na ha a nie 100,tak samo jak i z dursbanami

Choć jestem beneficjentem to powinno wrócić do tych 86 litrów jak było na początku , biorę do DJP ale nie powinno być 

11 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Ale to by musiało dotyczyć tylko tych rolników co rzepak uprawiają wedle logiki twojej.

Tani rzepak =więcej qq i przemocy z tym że ta qq idzie i tak trochę na biopaliwa 

11 godzin temu, EppS napisał(a):

Audi chyba też.

Audi ma TDI ? Wydaje mi się że to grupa Volkswagen ma te silniki ale mogę się mylić 

3 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Piszcie więcej takich kocołopów to będziecie mieć 30 litr na ha a nie 100,tak samo jak i z dursbanami

Choć jestem beneficjentem to powinno wrócić do tych 86 litrów jak było na początku , biorę do DJP ale nie powinno być 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

dwa auta w benzynie tylko jedno on 🤪

Toż to grzech 

czemu grzech 🤔 córka do szkoły i drugie takie co mało pali... ta marka nawet nie ma dyzla w ofercie ...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Tani rzepak =więcej qq i pszenicy z tym że ta qq idzie i tak trochę na biopaliwa 

Tani rzepak =więcej qq i przemocy z tym że ta qq idzie i tak trochę na biopaliwa 

A audi to niby jaka grupa jak nie Volkswagen ?

• Thanks 1
Opublikowano

najtansze jest LPG jeszcze w dobrym turbo silniku których jest mało. Diesel jest oszczedny do 120km/h. Na trasy 150-160km/h i wiecej to zapomnij o oszczednym dieslu i bajkach 5,5 literka/100

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

Znając życie to połowa diesli nie przejdzie przeglądu a każdy kozaczy 

auto nawet z kompletnie wyciętą ekologią przechodzi przegląd - byle silnik był sprawny

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Że Seat , jest 

6 minut temu, GABBER85 napisał(a):

wg niektórych  Seat Audi , VW, Skoda  to są zupełnie inne firmy i  auta

Że Seat jest w grupie Volkswagen to wiedziałem ale że Audi to nie , myślalem że to oddzielna grupa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

wg niektórych  Seat Audi , VW, Skoda  to są zupełnie inne firmy i  auta

W skład Grupy Volkswagen wchodzą następujące marki: 

• Bentley: (samochody luksusowe)
  • Bugatti: (samochody sportowe)
  • Lamborghini: (samochody sportowe)
  • Porsche: (samochody sportowe i osobowe)
  • Ducati: (motocykle)
  • Volkswagen Samochody Użytkowe: (samochody dostawcze)
  • Scania: (samochody ciężarowe)
  • MAN: (samochody ciężarowe)
  • Cupra: (sportowe samochody, wydzielona z SEATa)
  • Jetta: (marka chińska)
  • Scout: (amerykańska marka elektrycznych SUV-ów i pickupów)
  • Volkswagen: (samochody osobowe i dostawcze)
  • Audi: (samochody osobowe)
  • SEAT: (samochody osobowe)
  • Škoda: (samochody osobowe)
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

mówie o osobówkach, buda inna , podzespoły w znacznej większości  te same, może byc że elementy zawieszenia z Porche  są w Skodzie 

silniki renault w mercedesach . Ford/volvo/jaguar land rover

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
2 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

najtansze jest LPG jeszcze w dobrym turbo silniku których jest mało. Diesel jest oszczedny do 120km/h. Na trasy 150-160km/h i wiecej to zapomnij o oszczednym dieslu i bajkach 5,5 literka/100

Zgadza się, diesel do 110-120 jest fajny, wyżej to i 6 bieg niewiele pomaga jeśli chodzi o ekonomię.

Latam w koło komina 2.0 D4D i mam takie spalanie 😎

IMG_20250616_182935.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

auto nawet z kompletnie wyciętą ekologią przechodzi przegląd - byle silnik był sprawny

Prawnie ciężko mi powiedzieć ale pewnie Masz rację , były przymiarki żeby diagnosta badał emisję spalin co do normy silnika zamontowanego w pojeździe i wtedy nawet bez adblu a zDPF nie przejdzie jeśli adblu był fabrycznie montowany a z wyciętym DPF tym bardziej 

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Zgadza się, diesel do 110-120 jest fajny, wyżej to i 6 bieg niewiele pomaga jeśli chodzi o ekonomię.

Latam w koło komina 2.0 D4D i mam takie spalanie 😎

IMG_20250616_182935.jpg

ja mam średnią 5.6 z czego polowa to jazda po mieście (wrocław), jak się zapuszczę na wies, czy gdzies dalej w trase to spada do 4.5-4.7l, średnio jeżdżę +30 ponad ograniczenie, żeby prawka nie zabrali i żeby mandat bardzo nie bolał.

Opublikowano

Jeżdżę normalnie, zawalidrogą też nie jestem 

1.7 CDTi nigdy nie spadłem poniżej 5 litrów bo tego trupa trzeba dusić, Toyotę tylko dotykam 

Duuużo Nm w dieslu to jest to co najbardziej mi się podoba

Gorzej jak pierdolnie dwumasa, wtryski ... wtedy boli 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

a ja sobie nie wyobrażam nie diesla. Miesiąc temu odebrałem auto, oczywiście 2.0TDI :P

Z 16 lat tylko Dizla miałem, Focus, Passat B 6  miałem 9 lat spalał 6,6 średnio, Audi A 6 C 7   z 2016 r, średnio 5,6 spalała, koło domu potrafiłem poniżej 5 spokojnie zejść.

W lutym  przyprowadziłem, Audi Q 5 z USA z 2018 r 2,0 benzyna 252 km i średnia z 5 tyś 8,9  tylko tyle udało się nią przejechać, trasa 7,2  do 120 km/h. Piękna zabawka pokochałem benzyne i automat, niestety w niedziele jakaś dziewczyna wyjeżdżała z stacji paliw i wymusiła  synowi  i auto nadaję sie do kasacji. Po średnim dzwonie Audi nie ma całego przodu, na silniku  łapy popękane,  i  poduszki i kurtyny wyszczeliły. Ona skasowała nową KIA. Na szczęście tylko na obiciu i bólu się skończyło. Może w  przyszłym tygodniu podjadę do Niemiec po jakiś samochód, ale raczej benzyne  bedę szukał .

Co do paliwa to spokojnie czekam, mam akcyzę całą wykorzystaną więc teraz kupując to bym raczej stracił. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Co wy z tymi dieslami oni palą dużo mniej od benzyniaków przykładowo taki diesel 3 czy 4 l pojemności on ci spali 10 czy 15 jak będzie ścisnął a benzyna z taką pojemnością mocą spali od 10 do 30 Więc różnica jest znaczna na większych pojemnościach diesel ma niewielkie różnice czy ciśniesz czy nie a benzyna ma dużą różnicę czy się jeździ spokojnie czy nie

Opublikowano

Limit 100 L do hektara przy obecnych cenach to tona ziarna prawie , skąd wy macie pieniądzę na prowadzenie tych gospodarek ? na saletre 2 tony . NPK 1 , kombajn 1 ,  materiał siewny 1 ,  grzyb 1  , chwasty + skracanie i robak 1 , a gdzie uprawa i czynsz o ile jest ? wiem że pszenica była droższa i zbieracie 10 ton z przyczepą z hektara  a średnia w Polsce 4  tony . Tym co się tak chwalą że leją do auta powiem że limit jest do produkcji , a jeżdzenie autem też się do tego kwalifikuje 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Właśnie na prędkościach autostradowych lepiej się zbiera diesel przy większych prędkościach benzyna ma większe obroty to trochę mniej wajchowania zmiany biegów tutaj biegi krótsze bo obroty mniejsze ale ciągnie od spodu tak samo jedno i drugie mają wtryski turbiny tylko że Diesel ma dwumas ale to się wymienia rzadko, ciekawe czy przywiozą te paliwo co zamówiłem pułtora tygodnia temu 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

ja mam średnią 5.6 z czego polowa to jazda po mieście (wrocław), jak się zapuszczę na wies, czy gdzies dalej w trase to spada do 4.5-4.7l, średnio jeżdżę +30 ponad ograniczenie, żeby prawka nie zabrali i żeby mandat bardzo nie bolał.

26-30km/h to 7pkt a 30-40km/h to 9 pkt. 3 razy i po prawku 😂 ja muszę iść zbić bo taki mały nie fart że w dwa tyg 16pkt złapałem 🤪 i to w mieście 😛

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

Mały silnik do mniejszych prędkości, duży silnik do wysokich, 

takie 2.0 177 pali 5-5.5, nawet 4 wskoczy jak lecisz do 120, później co 10 km dochodzi litr. 
Przy 200 2.0 pali 15-17  gdzie bitdi 313 KM zamyka się w 12-13, skrzynie 8 

Edytowane przez Mikua