Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, Alpacino napisał(a):

To u Ciebie widocznie bogaci bo rozmawiałem z chłopem co brało od niego gospodarstwo duże coś koło tyś ha co roku tak w tym roku się wstrzymuje i czeka na obniżki a ci co mają po kilkaset lub kilkadziesiąt ha to tak samo biorą ale skromniej niż w poprzednich latach aż proszą się żeby wziąć już nawet na termin bez żadnych odsetek chcą dawać żeby tylko sprzedać cokolwiek

Brali ale ile razy będziesz w stanie kupić tę saletrę jak mówisz po 4700 ? Jeden rok dwa i Cię nie ma bo co wydasz wszystko na nawóz żeby mieć zboże ładniejsze jak u sąsiada czy pójdziesz się zapożyczyć do banku. Bo mi się wydaje że pracujesz po to żeby ci coś zostało a nie dla hobby 😁 Każdy z rolników ma kredyty większe bądź mniejsze więc nie mów że co roku bez względu na cenę każdy pójdzie i kupi 

Nie ma cudów. Możesz nie dać PK przez rok. Obniżyć dawkę azotu ale na pewno to się odbije na płonie. Tylko jeden rok tak możesz zrobić potem to już będzie równia pochyla z plonem. U mnie w okolicy powoli coś kupują. 

9 godzin temu, v11 napisał(a):

sól 1593 dap3010 map2942 całosamochodowe netto a jakieś zapasy po aucie chce mieć - jest gdzieś lepiej 

Sól to masz mega drogo. Tak realnie 1540  netto minus to co umiesz uhandlowac. 

Police mają nowy nawóz multicorn i jest na niego promocja. Mniej NP za to więcej S. W przeliczeniu na składniki wychodzi korzystniej niż polidapy. 

Przywieźli wczoraj poli 6. Worki całe mokre. Wszystko stało na dworze. Tak wygląda jakby grupa azoty tylko czekała na te cła. Zawalą całe magazyny ale ceny nie opuszcza. Import cenowo nie zachwyca. 

Opublikowano

50zł różnicy to mega drogo xd

To co ja mam powiedzieć jak u mnie są dwa składy które dzieli odległość 7km a różnica w saletrze jest zawsze 400/500zł więcej jak u tego co biorę 

Opublikowano

W detalu to muszą miec to na placu,.zamrozić kasę, czekać na.kloenta itp. to jest inna zabawa. Hurt to tylko papierki z jednego.emaila na drugie wysyłają. 

Opublikowano
6 godzin temu, kibix napisał(a):

Przywieźli wczoraj poli 6. Worki całe mokre. Wszystko stało na dworze. Tak wygląda jakby grupa azoty tylko czekała na te cła. Zawalą całe magazyny ale ceny nie opuszcza. Import cenowo nie zachwyca. 

z mokrymi bym wy***rdolił spowrotem a sól jest dość zależna od odległości od białorusi -około 95% jest ruskiej i białoruskiej 

Opublikowano
Godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Po ile macie mocznik puławski z inhibitorem?,zadzwoniłem dziś do małego lokalnego składu cena 2900brutto🙆

cena zaporowa

Opublikowano
6 godzin temu, kibix napisał(a):

Nie ma cudów. Możesz nie dać PK przez rok. Obniżyć dawkę azotu ale na pewno to się odbije na płonie. Tylko jeden rok tak możesz zrobić potem to już będzie równia pochyla z plonem. U mnie w okolicy powoli coś kupują. 

Sól to masz mega drogo. Tak realnie 1540  netto minus to co umiesz uhandlowac. 

Police mają nowy nawóz multicorn i jest na niego promocja. Mniej NP za to więcej S. W przeliczeniu na składniki wychodzi korzystniej niż polidapy. 

I wziołeś to ? , tego nie wysiejsz jak mocno zamoknięte

Opublikowano

Byłem dziś na składzie nawozu, i pytam czy z ceny wywieszonej da się coś urwać, to mi powiedział że nie bo z nawozami się pi*rdolo i będą droższe, i nie namawia mnie ale żeby się zastanowił czy sobie nie kupic teraz

• Haha 1
Opublikowano

mam wrażenie jakby ceny nawozów były wyliczane w Excelu, tzn. wiedzą ile rolnikowi średnio "sypie, ceny zbóż znają, dotacje znają, i tak jakby wyliczają sobie, żeby przypadkiem rolnikowi nie za dużo zostało

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Byłem dziś na składzie nawozu, i pytam czy z ceny wywieszonej da się coś urwać, to mi powiedział że nie bo z nawozami się pi*rdolo i będą droższe, i nie namawia mnie ale żeby się zastanowił czy sobie nie kupic teraz

Jak mówią że będzie drożej to stanieje i na odwrót też tak samo 

Opublikowano

@PAN88 Wiesz co, długo już z nim handluje, i kiedyś chciałem nawóz i mówi przyjedz za tydzień w środę, chyba że musisz już dziś siać, mówię ale czemu w środę, mówi przyjedz za tydzień jeśli dziś nie jest ci potrzebny, i pojechałem za ten tydzień i 120 na tonie mniej 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, PAN88 napisał(a):

Jak mówią że będzie drożej to stanieje i na odwrót też tak samo 

Tak to moga w detalu małe firmy , poważne firmy dbaja o klienta żeby kupił co rok, jak by tak mnie potraktowali , to by stracili klienta

• Haha 2
Opublikowano

No tak, bo ty to klient jesteś że tak się wyrażę, prawie strategiczny dla korporacji 🤣

Opublikowano

z przykrością stwierdzam że to my rolnicy jesteśmy przyczyną podwyżek gdyby jako protest nikt przez miesiac nie kupił ani kg to by się opamiętali ale niestety tak nie będzie i ja też niestety dałem się porwać 

Opublikowano
28 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tak to moga w detalu małe firmy , poważne firmy dbaja o klienta żeby kupił co rok, jak by tak mnie potraktowali , to by stracili klienta

Tak kupisz gdzie taniej jak większość 🤣

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, v11 napisał(a):

z przykrością stwierdzam że to my rolnicy jesteśmy przyczyną podwyżek gdyby jako protest nikt przez miesiac nie kupił ani kg to by się opamiętali ale niestety tak nie będzie i ja też niestety dałem się porwać 

I co to da po miesiącu tylu ryszy po zakupy że zabraknie i bedzie jeszcze droższy , jest dobrze komu pasuje kupuje , komu ni eczeka

24 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Tak kupisz gdzie taniej jak większość 🤣

Nie zrozumiałeś mnie poważnej firmie co sprzedaje do kliena auto , albo kilka aut nawozu , zależy na takim kliencie, samochód jedzie prosto od producenta nawozu , nikt nic nie musi przewalać , tylko faktury i to elektronicznie ,wystarczy 30-40 zł na tonie zarobić 

Edytowane przez wilkołak