Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

6 kurników to jakiś biedak 🤭😁 po 60 mają....🙆‍♂️🤣

Może ty nie stamtąd ale jechałem gdzieś okolice Mława Żuromin ogólnie w tamtych stronach to dla mnie kraina kurnika na kurniku i lasu huczacych wiatrakow 

Opublikowano
2 godziny temu, Mistrz18 napisał(a):

Piątnicaki się z ciebie śmieją 

Co ty nie powiesz , odezwał się głos tych co poza krowim ogonem nic nie widzą,  a najdalej to byli w Białymstoku na odpuście razem z Ratajową.

1 minutę temu, alfa napisał(a):

Może ty nie stamtąd ale jechałem gdzieś okolice Mława Żuromin ogólnie w tamtych stronach to dla mnie kraina kurnika na kurniku i lasu huczacych wiatrakow 

To znaczy tuz obok mnie przejezdzales 

Tylko z tymi zakupami ciągników to kurnikarze nie kupują bo często oni kawałka ziemi nie obrabiają,  a i chlewniarze co mają tucz kontraktowy są tacy że nie potrzebują ciągników i sprzętu. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, robert1226 napisał(a):

Co ty nie powiesz , odezwał się głos tych co poza krowim ogonem nic nie widzą,  a najdalej to byli w Białymstoku na odpuście razem z Ratajową.

To znaczy tuz obok mnie przejezdzales 

Tylko z tymi zakupami ciągników to kurnikarze nie kupują bo często oni kawałka ziemi nie obrabiają,  a i chlewniarze co mają tucz kontraktowy są tacy że nie potrzebują ciągników i sprzętu. 

Być może że blisko ciebie. W jednym miejscu to miasto nie bloków a  kurnikow nie wiem ile tego mogło być . Daleko do tych wiatrakow masz?  Wracaliśmy w nocy to tych świateł tyle że gdzie nie spojrzysz to migają a znów w dzień gdzie nie spojrzysz to wiatrak.  

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, alfa napisał(a):

Być może że blisko ciebie. W jednym miejscu to miasto nie bloków a  kurnikow nie wiem ile tego mogło być . Daleko do tych wiatrakow masz?  Wracaliśmy w nocy to tych świateł tyle że gdzie nie spojrzysz to migają a znów w dzień gdzie nie spojrzysz to wiatrak.  

Do dwóch wiatrakow jeden na zachód drugi na polnocny wschód nie dalej niż 500m a wogole jak stanę za obora to wiatrako mogę koło 120 szt naliczyć. 

12 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Potwierdzam większość żadnego sprzętu nie ma. Rolnik daje im słomę i odbiera później gnój. Przychodzi firma myjąca i dezynfekująca. I wjeżdża nowy rzut . I tak wkoło 

Duza czesc to z rolnikaki nawet nie gada kupują pelet lub torf do ścielenia i są firmy handlarze i wywożą od nich gnój i kasę tłuką. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Mocno uciążliwe są te wiatraki?? Koło znajomych chcą postawić i mają obawy. I kumpel wymyślił sobie że zamiast fotowotaiki postawi trzy czy cztery wiatraki takie małe po 10czy 12 metrów wysokości chyba coś około 2kw jeden w sumie może to i lepsze od fotowotaiki 

Opublikowano

Taki maly to nie problem gorzej te wielkie jak teraz chcą po 270 m stawiać. @robert1226@robert1226 i co powiesz na temat tych wiatrakow? Bo my się zbieramy i chcemy u siebie blokować

Prawdopodobnie jest coś takiego że się daje grunt firma stawia kurniki i od tego kasa jakaś co miesiąc dla rolnika ale nie wiem jak to wygląda dokładnie 

Opublikowano
50 minut temu, alfa napisał(a):

Też jestem z tych okolic dlatego u nas jest problem ze słoma każdy oddaje na kurniki co krów nie ma. A jak gdzieś coś się pojawi to po 100 zł za bele trzeba płacić i to jeszcze średniego rozmiaru belki 

Teraz walczą z ptasia grypa gazują na potęgę głównie fermy niosek 

Opublikowano

Te co mamy mają po 220 m wysokości coś koło 120 m srednica śmigła 2,2mw każdy. 

Tak ogólnie to nie przeszkadzają czasami tylko bardxiej hucza ale już w domu tego nie słychać,  dużo poprawili nam drogi są teraz super ,a była tragedia za każde wejście na Twój grunt przy budowie drug czy samych wiarltakow płacili ładne odszkodowania. 

Ja nie mam żadnego na polu to dokładnie niewiem jak wygląda rozliczenie , ale widzę po ludziach którzy mają wiatrak na polu no to odrazu odrzyli odrazu remonty domów i w około samochody powymieniane a do tej pory biedulkie klepali .

Jest na forum.urzytkownik rotor on ma wiatrak możesz z nim podgadac ile i jak płacą. 

Opublikowano

U nas to umowy po 180 tys za wiatrak. Tylko znów kolega ma blisko to mówi że jak gęste powietrze to dudni niemiłosiernie . Znów tam u nich jak ktoś miał jakąś działkę z domem to teraz sprzedac ludzie nie mogą 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

No nie ale sąsiada córka gdzieś się tam kręci jako lekarz weterynarz... w okolicy Siedlec też trochę jest u nas ma 12 i buduje kolejne 6 a ma też w innej lokalizacji działkę z pozwoleniem na kilka kolejnych...

Opublikowano

Taka ciekawostka, biorę gnojowicę od znajomego z chlewni 2000 tyś sztuk na kontrakcie i człowiek nie obrabia ani hektara ziemii, jeśli chodzi o wiatraki jak podpisywaliśmy umowy bodajże w 2007 roku stawki wydawały się super, ale budowa zaczęła się chyba jakoś dopiero 2 lata temu, a inflację doliczają od momentu budowy, więc czujemy się oszukani, ale chodzą plotki, że będą nowe umowy na lepszych stawkach, pożyjemy zobaczymy.

a tak nie w temacie Sierpc 2,48zł brutto za styczeń bi 3,5 tl 4,5😁

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

No nie ale sąsiada córka gdzieś się tam kręci jako lekarz weterynarz... w okolicy Siedlec też trochę jest u nas ma 12 i buduje kolejne 6 a ma też w innej lokalizacji działkę z pozwoleniem na kilka kolejnych...

A później płaczą i jęczą że się nie opłaca. Kolega ma 3, drugi ma 5 kurników i na zjazdach związku hodowców to Ci co mają po 15-30 kurników wielki jęk że się nie opłaci na kredyty nie wyrabiają itp 🤣🤣🤣

Opublikowano

Znajomy przedstawiciel opowiadał kiedyś że żona jednego płakała bo z rzutu na nowy luxudowy samochód nie starczyło i będzie dopiero za trzy miesiące a ona już by chciała 🤣🤣🤣🤣🤭

• Like 1
Opublikowano

Bankowi oddają ile dobie zażąda, a za pszenicę się targują🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v