Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więksi hodowcy przeważnie mają stałych odbiorców handlarzy którzy kupują na wagę w takiej cenie jak duże za kg .           

Wiadomo u nich kilka stówek na cielaku mniej pewnie wyjdzie bo oni też muszą zarobić. Ale wyrejestrowanie pewne bo od razu daje swój nr gospodarstwa. Dzwoni się do jednego stałego odbiorcy i spokój.

A tak za każdym cielakiem dodawać ogłoszenie na olx . Potem dziesiątki telefonów i to też głównie handlarze dzwonią . Cenę też ciągną ile się da w dół. A numeru do przemieszczenia od razu nie dają . I potem się dzwonić samemu upominać.

Opublikowano
31 minut temu, Michał18 napisał(a):

Więksi hodowcy przeważnie mają stałych odbiorców handlarzy którzy kupują na wagę w takiej cenie jak duże za kg .           

Wiadomo u nich kilka stówek na cielaku mniej pewnie wyjdzie bo oni też muszą zarobić. Ale wyrejestrowanie pewne bo od razu daje swój nr gospodarstwa. Dzwoni się do jednego stałego odbiorcy i spokój.

A tak za każdym cielakiem dodawać ogłoszenie na olx . Potem dziesiątki telefonów i to też głównie handlarze dzwonią . Cenę też ciągną ile się da w dół. A numeru do przemieszczenia od razu nie dają . I potem się dzwonić samemu upominać.

A jaki to problem dodać ogłoszenie na olx skoro można wziąć kilkaset zl więcej?i nie przesadzał bym z tymi handlarzami bo oni muszą zarobić najwięcej,u mnie już małe cielaki nawet około 2500 i jak wystawiasz to pełno tel,żaden handlarz nie zadzwoni za tą kasę,także z nr przemieszczenia nie ma problemów a jak są spadki cen mleka a na cielaki jest takie ssanie i można niezły pieniądz przygarnąć to czemu nie skorzystać🤷jak to mowią-,,wszystko jest warte tyle ile druga strona chce dać,,

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Wchodzę w święta na af a tu nowość naleśnik z kolejną osobą się kłuci, ma ten gość beretke zrytą.

Gdzie się kłócę czajniku 🤔😁 dla mnie to zwykła wymiana poglądów 🙋‍♂️🤦

24 minuty temu, Michał18 napisał(a):

No w sumie racja . Handlarz to daje za hf 16-17zł /kg  to jednak trochę malo

Dzisiaj jest takie ssanie na cielaki że może se dawać .. 🤦 nie raz się zdarza że kupiec na podwórku a telefony dzwonią...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A ja rozumiem podejście Karola nie każdy lubi jak mu się po podwórku ktoś błąka i te telefony,  SMS teraz jak jest ssanie to jeszcze pół biedy ale wcześniej dzwoni czy przyjeżdża taki as biznesu i "on myślał że będzie bardziej mięsny ten HF""na pewno się posta"500zloty to on może by i dał " faktury to on nie, przerejestruje za miesiąc jak przeżyje " jest takich asów trochę mimo że sam bardzo rzadko sprzedaję ostatnio to może z 5 sztuk do roku tylko i przyjeżdża gość 120km i nie marudzi szybka piłka ja mu zdjęcie cena pasuje i na drugi dzień jest.

Edytowane przez Matmen
  • Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Aktualnie biorę od stałych 3 klientów. Żaden nie narzeka i każdy jeden wie, że ja też muszę zarobić i uważają to za uczciwy układ. Od jednego z nich kupiłem w tym roku około 50szt i facet przez znajomego polecony. I wiesz co? Ma w głowie to co powinien mieć, a nie g**** jak Ty. Jego życie przeczołgało nieźle po ziemi. I jawnie powiedział że może brać więcej za cielaki tylko i on i ja wiemy dla czego dalej utrzymujemy tą współpracę. Więc nie zawsze liczy się kasa, a odpowiedni ludzie. I szczerze, zastanawiam się żeby jeszcze z  drugim takim gospodarzem nawiązać współpracę, który by miał do sprzedania podobną liczbę cieląt 

W jakim wieku kupujesz 

Opublikowano
37 minut temu, alfa napisał(a):

W jakim wieku kupujesz 

Praktycznie od tygodnia w górę. Ale wolę jak już ma chociaż 10dni. Takiego 2/3 dniowego po prostu jest mi szkoda transportować. 

2 godziny temu, Matmen napisał(a):

A ja rozumiem podejście Karola nie każdy lubi jak mu się po podwórku ktoś błąka i te telefony,  SMS teraz jak jest ssanie to jeszcze pół biedy ale wcześniej dzwoni czy przyjeżdża taki as biznesu i "on myślał że będzie bardziej mięsny ten HF""na pewno się posta"500zloty to on może by i dał " faktury to on nie, przerejestruje za miesiąc jak przeżyje " jest takich asów trochę mimo że sam bardzo rzadko sprzedaję ostatnio to może z 5 sztuk do roku tylko i przyjeżdża gość 120km i nie marudzi szybka piłka ja mu zdjęcie cena pasuje i na drugi dzień jest.

Przerejestrowania to akurat cyrki się dzieją. Z tą trójką to akurat mam jak w niebie. Praktycznie od razu wszystko ogarnięte. A bywało też tak, że cielak 2tyg a w dokumentach 6 miesięcy, a ile trzeba się prosić o zarejestrowanie cielaka i nie mówię już o przerejestrowaniu. Do tego to jadę wieczorem, bo mam z 30/40km do niego. On kończy dojenie i załatwiamy sprawy. W razie czego to czekam przy dojeniu i jeszcze sobie pogadamy 😅 napisze albo zadzwoni i bez problemu się dogadujemy z odbiorem. No i już mam swój schemat szczepienia i leczenia od niego cieląt bo to też nie takie proste w jego przypadku 😛

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Arrek napisał(a):

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich, żeby nas przyjęli do Piątnicy :D

Przejęzyczyłeś się. Chyba miało być przejęli a nie przyjęli 🤭

Niedługo zebrania w Mlekpolu, więc chyba czas dać do zrozumienia, że nie mamy nic przeciwko aby się połączyć z Piątnicą 🤣

• Haha 2
Opublikowano
58 minut temu, Matmen napisał(a):

Mlekpolu raczej nie przejmą ale takie Mońki by mogli 🤌😁😁😂🌲

Wszak Grajewo swego czasu przejęło większe od siebie Mrągowo, o ile dobrze kojarzę, więc wszystko możliwe xD

Opublikowano
W dniu 24.12.2025 o 13:44, Supersebusiek napisał(a):

ostatnio kupiłem serek wiejski z Piątnicy zawsze był ok,  a ostatnio jedne pudełeczko dobre inne nie koniecznie , to kupiłem drugi raz i też to samo jedne ok inne już nie 

Serek wiejski najlepszy z Krasnegostawu 

1 minutę temu, marcianjargit napisał(a):

Serek wiejski najlepszy z Krasnegostawu 

Żaden go nie przebije 

Opublikowano

Kozaki są z Was , a jeszcze dwa lata temu trzeba było wygladać w bramie czy ktoś jedzie z przyczepka i nas wybawi od cielaka 🤣 , w okolicy od hodowców odbiera handlarz , bierze lepsze gorsze i nie marudzi a chłopkowi to zawsze coś nie pasowało 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Kozaki są z Was , a jeszcze dwa lata temu trzeba było wygladać w bramie czy ktoś jedzie z przyczepka i nas wybawi od cielaka 🤣 , w okolicy od hodowców odbiera handlarz , bierze lepsze gorsze i nie marudzi a chłopkowi to zawsze coś nie pasowało 

Lepszy gorszy... A jak brałem z zapaleniami płuc że bokami robił to mi dobrze było? Równie dobrze mogłem powiedzieć że jak chcesz to za 50zł mogę wziąć żeby w razie czego nie stracić dużo... I tak jest teraz, że lepszy czy gorszy ale biorę od stałych klientów. Wiadomo że cena jest trochę inna ale oboje się zgadzamy na tą cenę więc chyba uczciwy deal? Czy może że taką padlinę powienem płacić jak za dużego byka? Pewnie byłbyś zadowolony 

Kurde, było tak że zajechałem po cielaka a w klatce obok był drugi i od razu widać że cos z nim nie tak. Akurat cieliczka to zostawiał kolega sobie. Pi razy oko pewnie zapalenie płuc. Miałem przy sobie akurat zastrzyki i nabrałem mu 3 strzykawki z czego jedną od razu podaliśmy i nawet grosza nie wziąłem za to. A kumpel zadowolony że pomogło bo on nic nie zauważył tylko że słabo pije i leży dużo 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Kto to ten ,,chłopek,, 🤔

Opublikowano

ten który za ładnego cielaka  proponuje polowe ceny z ogłoszenia , tak jak pisałem w okolicy hodowcy bydła mlecznego sprzedają cielaki handlarzowi , może wezma taniej ale maja pewne zrudło odbioru , ten szał na cielaki to ile trwa 1 rok ? Jeszcze nie tak dawno były wklejane linki z holandi jak małe byczki od razu były zabijane bo nie było klienta na nie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

ten który za ładnego cielaka  proponuje polowe ceny z ogłoszenia , tak jak pisałem w okolicy hodowcy bydła mlecznego sprzedają cielaki handlarzowi , może wezma taniej ale maja pewne zrudło odbioru , ten szał na cielaki to ile trwa 1 rok ? Jeszcze nie tak dawno były wklejane linki z holandi jak małe byczki od razu były zabijane bo nie było klienta na nie 

Nie znam twojego rejonu, w mojej okolicy coraz więcej hodowli opasow, wystarczy wysłać snapa po okolicznych że sprzedam byczki i moment idzie. Mało tego nawet piszą czy coś jest