Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe. Jak coś ma iść w dół to nagle analizują rynek z tygodnia na tydzień. I rolnik zaraz w kolejnym miesiącu ma obniżkę. Ale jak w górę idzie to już kontrakty długoterminowe i zanim rolnik do odczuje to kilka miesięcy mija albo wcale bo znowu przyjdzie obniżka na rynku 

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano

Dokładnie jedynie więcej promocji, to samo z mięsem, cena za świnie najniższa od lat a schab czy szynka dalej w tej samej cenie. Już o wędlinach to nawet nie wspominam. To co taki szary konsument ma myśleć ? 

Opublikowano
47 minut temu, Dream1990 napisał(a):

Co do wpływu USA na rynek europejski to kto ma taniego dolara?

Tu jest normalna sytuacja idealny kurs złoty -euro to około 4,2 zł a zarzuty były na PIS i prezesa NBP o zanirzanie wartości złotego nawet obecny kurs dolara te 3,7 zł nie jest wcale taki zły jak się spojrzy na ostatnie 10 lat , 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Na masło są promocje, sery może coś tańsze ale tylko te brandowane przez np biedronkę. Reszta raczej bez zmian

Ty chyba do sklepu nie chodzisz, masło z mlekovity w promocji co tydz po 4 zl kostka przy zakupie 3 z mlekpolu ekstra w kauflandzie po 5 pln  , sery w dino z mniejszych mleczarni po 19 99 , z polmelku dzisiaj gdzieś widziałem gouda plastry 15 pln kg , mleko uht od 2,24 do 2,5 , z mlekpolu w intermarche 3 pln 3,2 łaciate . Ceny takie same gdy mleko było po 1,2 , więc sobie sam zdaj teraz pytanie ile musi spaść aby po tylko opłacało im się produkować ? 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Zefir napisał(a):

Ty chyba do sklepu nie chodzisz, masło z mlekovity w promocji co tydz po 4 zl kostka przy zakupie 3 z mlekpolu ekstra w kauflandzie po 5 pln  , sery w dino z mniejszych mleczarni po 19 99 , z polmelku dzisiaj gdzieś widziałem gouda plastry 15 pln kg , mleko uht od 2,24 do 2,5 , z mlekpolu w intermarche 3 pln 3,2 łaciate . Ceny takie same gdy mleko było po 1,2 , więc sobie sam zdaj teraz pytanie ile musi spaść aby po tylko opłacało im się produkować ? 

No mówię że normalnych cen nie obniżyli. A robią promocje.

Screenshot_2025-11-23-05-01-12-45_fe5f784bfa0150ea6eaa0379718553ef.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, lamboEVO100 napisał(a):

Dokładnie jedynie więcej promocji, to samo z mięsem, cena za świnie najniższa od lat a schab czy szynka dalej w tej samej cenie. Już o wędlinach to nawet nie wspominam. To co taki szary konsument ma myśleć ? 

W zwykłych sklepach rzeczywiście cena bez zmian ale pójdź do takiej 🐞 i zobacz,tam kiedy by nie poszedł to na mięso promocja wczoraj nawet byłem to  łopatka po 8 zl, schab po 10 a karkówka po 12 większość oczywiście z Danii,Belgii,Holandii lub Niemiec, to samo z mlekiem przynajmniej 2-3 dni w tyg. jakieś w promocji, czwartek-sobota było 3.2% po 1.49 jakaś mleczna dolina czy tam kraina...

Opublikowano
8 godzin temu, Zefir napisał(a):

Ty masz czas na obrządki 🤔 chyba tylko  a zakupach ciągle siedzisz 🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
50 minut temu, MariuszDe napisał(a):

W zwykłych sklepach rzeczywiście cena bez zmian ale pójdź do takiej 🐞 i zobacz,tam kiedy by nie poszedł to na mięso promocja wczoraj nawet byłem to  łopatka po 8 zl, schab po 10 a karkówka po 12 większość oczywiście z Danii,Belgii,Holandii lub Niemiec, to samo z mlekiem przynajmniej 2-3 dni w tyg. jakieś w promocji, czwartek-sobota było 3.2% po 1.49 jakaś mleczna dolina czy tam kraina...

Prawdziwy rolnik nie zajrzy do stonki 🤦

• Haha 2
Opublikowano
55 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Szczerze to do Biedronki chodzę tylko po pampersy dla dzieci. A co do tego pakowanego mięsa i produktów pod nazwą własną Biedronki to lepiej tego nie jeść, wyjdzie na zdrowie. 

Opublikowano

jako producenci mleka dzięki tym marketom zarabiacie , konsument zamiast litra mleka bierze zgrzewkę zamiast jednego masła bierze 3 sztuki , markety napedzają konsumcje i jest to udowodnione naukowo . ja sam jakbym miał płacić za kostkę masła 10 zł to bym czesciowo zrezygnował 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jarecki napisał(a):

jako producenci mleka dzięki tym marketom zarabiacie , konsument zamiast litra mleka bierze zgrzewkę zamiast jednego masła bierze 3 sztuki , markety napedzają konsumcje i jest to udowodnione naukowo . ja sam jakbym miał płacić za kostkę masła 10 zł to bym czesciowo zrezygnował 

10 to sporo, ale takie 7zl do 8 myślę że okey.

W sumie to nawet za 10zl masz porządny produkt dobrze skoncentrowany, bez zapychaczy.

Jest to normalna cena w przypadku innych rzeczy. Za dobrą wędlinę to już i po 80zl kg krzyczą, a te tanie to w połowie wypełnione wodą.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Nintendo napisał(a):

10 to sporo, ale takie 7zl do 8 myślę że okey.

W sumie to nawet za 10zl masz porządny produkt dobrze skoncentrowany, bez zapychaczy.

Jest to normalna cena w przypadku innych rzeczy. Za dobrą wędlinę to już i po 80zl kg krzyczą, a te tanie to w połowie wypełnione wodą.

ilu jest takich co kupuję po tyle 5%? reszta za 20gr groszy dałaby się ogolić każdy chytry byle zaoszczędzić, a markety napędzają konsumpcję i marnowanie żywności to prawda

Opublikowano (edytowane)

Kawałek drogi ode mnie rolnik hoduje świnie które ubija i sam robi kiełbasy szynki itd, świeże mięso tez mozna kupic u niego , kiełbasy w granicy 35-40zl kg a szynki wędzone itp ok 45zl i mu sie opłaca a robi spore ilości. Także te ceny 70-90zl to kosmos . Do tego dobry bimberek tez mozna u niego kupic

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

reszta za 20gr groszy dałaby się ogolić każdy chytry byle zaoszczędzić

Radzę każdemu zrobić zakupy na kilka dni dla rodziny i te 20 gr to na rachunku zamiast 250 zł robi sie 300 zł a na prowincji tych zarobkow nie ma po 5-6 tys na raczke , do tego utrzymanie domu podwórka itd 

Opublikowano
2 minuty temu, Mircia26 napisał(a):

Witam. Polmlek, za listopad ma być 1,25 zł brutto. Pozdrawiam 

dzięki za prawde 

22 minuty temu, jarecki napisał(a):

Radzę każdemu zrobić zakupy na kilka dni dla rodziny i te 20 gr to na rachunku zamiast 250 zł robi sie 300 zł a na prowincji tych zarobkow nie ma po 5-6 tys na raczke , do tego utrzymanie domu podwórka itd 

o tym mówię, 95% ludzi nie jest tak bogata jak sławek

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Taa gołą zakłady produkcyjne ile się da a za promocję płaci producent towaru 🤦

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Prawdziwy rolnik nie zajrzy do stonki 🤦

Od kiedy Dino otworzyli moja noga w Stonce nie postanęła, a wcześniej i tak mało tam chodziłem :ph34r:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

ilu jest takich co kupuję po tyle 5%? reszta za 20gr groszy dałaby się ogolić każdy chytry byle zaoszczędzić, a markety napędzają konsumpcję i marnowanie żywności to prawda

Reszta za 20 groszy wyda na prywatnych  lekarzy jedząc teraz dziadostwo.

• Like 1