Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Miałem to samo pisać. Nikt nie chce od nich brać bo tam sam syf. Na okolicy robi firmą granulaty z czego się chce. Minimum 5 ton trzeba zamówić. Ale jak za extra energię z agrocentrum płacę poniżej 1800 zł tak u nich musiałbym ponad 2 koła wyłożyć. Oszczędności nie widzę. A tym bardziej robiąc samemu. Magazyny , mieszalniki, śrutowniki, czas, prąd itd. Wolę gotowa 

A ty słyszałeś o czymś takim jak mobilne mieszalnie , godzina i pasza na miesiąc zrobiona tylko z silosu się wsypuję do paszowozu .

Opublikowano

Ale mi potrzebny granulat bo z jednego silosu idzie żmijka na halę udojową a z dwóch na stację paszową. Rozmawiałem z kilkoma osobami i taka sypka się zawiesza i rozwarstwia. Nikt nie poleca. 
Ja tylko raz wsypałem suche zmielone ziarno kukurydzy w silos. Ile się natłukłem żeby to chciało spaść to tylko ja wiem. 
W Paszowoz jakbym sypał to bez różnicy. Ale w Paszowoz idzie tylko po parę kilo rzepakowej, soji, drożdże i bufor. Reszta zmijakmi na oborze 

Opublikowano

Bo na stację albo ziarno się gniecie albo 100kg wyslodek całych na tonę i też idzie 

Tak samo jak ci w silos wsypali gniecione albo z dodatkiem wyslodek by szło bez problemu 

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Bo sypka do silosa się sypie żmijka nie dmuchawą wtedy się nie rozwarstwia i nie ubija w silosie tylko spada swoim ciężarem i nic się nie zawiesza.

Niestety moja mieszalnia pasz ma tylko auto z dmuchawą, ale tragedii nie ma 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Mobilna mi mieliła te ziarno kukurydzy. I sypane żmijka w silos 

Co ty porównujesz samą kukurydzę z paszą zrobiona toż to całkiem inna konsystencja .

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Miałem to samo pisać. Nikt nie chce od nich brać bo tam sam syf. Na okolicy robi firmą granulaty z czego się chce. Minimum 5 ton trzeba zamówić. Ale jak za extra energię z agrocentrum płacę poniżej 1800 zł tak u nich musiałbym ponad 2 koła wyłożyć. Oszczędności nie widzę. A tym bardziej robiąc samemu. Magazyny , mieszalniki, śrutowniki, czas, prąd itd. Wolę gotowa 

Ile kosztuje i was finezja w porównaniu do Extra energii?

Opublikowano
16 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Może chodzi mu o zboże przez "rz"? 

Tak na poważnie to od dwóch lat jestem na paszy ze swojego zboża. Prócz w/w zboża jest tam śruta sojowa, rzepakowa, kreda, sól, tłuszcz chroniony, bufor i coś na rozród. Wcześniej była pełnoporcjowa z Cargilla. Nie wiem jak to rozumieć że tam 21 około 1500 a na moich komponentach 18 na gotowo z usługą mielenia 1800. Parametry skoczyły i znacznie poprawił się rozród. Nie jest idealnie bo na łańcuchu nigdy nie będzie ale jest dużo lepiej. Raczej już nie wrócę do granulatu. 

21 za 1800 na swoim liczone w cenie zakupu to i tak dość drogo 

Opublikowano

mlekovita oddzial lubawa powyżej 25k litrów 4,05 tluszcz 3,2 bialko 2,23brutto vatowiec odnośnie paszy dobry żywieniowiec powie prawie zawsze to samo żeby jak najlepiej potencjał krow wykorzystać i w dobrych kosztach się zmieścić najlepiej wychodzi robienie swojej paszy białkowej na soi i rzepaku i jakąś dokładka rozdojeniowki dla sztuk na początku laktacji u mnie bynajmniej najlepiej dla portfela to wychodzi ;)

Opublikowano
57 minut temu, W1tcher napisał(a):

bynajmniej najlepiej dla portfela to wychodzi ;)

Słowo ,, bynajmniej " to zapszeczenie i w tym poście oznacza że pasza z zakupu jest lepsza dla kieszeni a chyba nie taki miał być przekaz ?

Opublikowano

najlepiej wychodzi podstawa robić białkową we własnym zakresie plus zboża własne a z zakupu tylko rozdojeniowka o to ni chodziło, może niezrozumiale napisałem

Opublikowano

Jęczmień 300, śruta rzepakowa 150 kg, śruta sojowa 225 kg, pszenżyto 150 kg, kukurydza 155 kg i 20 kg tłuszczu chronionego z metioniną daje 21% białka i 7,2 MJ energii Koszt tych składników na dzień dzisiejszy ok 1270 zł. 

Opublikowano
12 minut temu, roberto15 napisał(a):

Jęczmień 300, śruta rzepakowa 150 kg, śruta sojowa 225 kg, pszenżyto 150 kg, kukurydza 155 kg i 20 kg tłuszczu chronionego z metioniną daje 21% białka i 7,2 MJ energii Koszt tych składników na dzień dzisiejszy ok 1270 zł. 

gdzie premix drożdże i bufor

Opublikowano

zaraz na pewno obliczy doda do tony tego co już robi i wyjdzie dużo taniej niż gotowiec a wiadomo na samym gotowcu nic wielkiego nie zwojuje i do tego człowiek przepłaci nie wiem jak można sobie to tłumaczyć że gotowa wyjdzie taniej nie wyjdzie za Boga tylko powiedzmy sobie wprost mało komu w tych czasach a zwłaszcza młodym chce się wysilić i zrobić coś samemu w gotowej chodzi tylko o wygodę nic więcej

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Słowo ,, bynajmniej " to zapszeczenie i w tym poście oznacza że pasza z zakupu jest lepsza dla kieszeni a chyba nie taki miał być przekaz ?

To prawda, ale jak już to zaprzeczaniem.

57 minut temu, Matmen napisał(a):

W mało której pelnoporcjowce  jest premix, drożdże i bufor w odpowiedniej ilości i tak to musisz uzupełnić 

Zgadza się, ale jednak jest. Więc wypadałoby doliczyć jakaś minimalna ilość, by porównanie cen miało sens.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
10 godzin temu, roberto15 napisał(a):

Gdzie jest niacyna w sumie najdroższy składnik  . Ta pasza może mieć 21 pod warunkiem że zboże które tu jest dodane ma odpowiednio jęczmień 12 kuku 9 pszenżyto 10 białka . Kwestia czy było badane bo są i jęczmienie które mają 9 czy pszenżyta 7 kukurydza 8 białka . Witamin tu brak a należałoby aby bylo choć to co jest w gotowej . Do tego koszt młyna . Inna sprawa jeśli też ktoś robi miesięcznie 5 ton a ktoś 20 ton te składniki też trzeba gdzieś trzymać przygotować i tak dalej 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, grzesiu napisał(a):

ktoś mówił o likwidacji i spadku produkcji? 

To tak jak na Facebooku ktoś wstawi rolnicze protesty to mnóstwo komentarzy na rolników...do roboty.nieroby.albo ..zabrać im dopłaty i ciągniki które dostały..ciągle krzyczą że im mało.a dzieci na studiach.domy po podstawiane...co miasto rozumie.tym bardziej gdy jest chodowle...a co wy rolnicy mogą Alicię o Mercosur? Francja była przeciwna.teraz ja urobili jakoś i jest za..moim zdaniem będzie nie uniknione

Opublikowano
52 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

A na rynkach światowych pogłębiają się dalsze spadki notowań produktów, tak naprawdę nasza produkcja mleka czy nawet całej unii to jest kropla

przecież UE jest największym eksporterem produktów mlecznych na świecie weź wytłumacz mi jaka to kropla 

• Like 2