Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, jarecki napisał(a):

królewski z sierpca nie był barwiony annato

W czym przeszkadza to anato 🤔czytałeś w ogóle co to jest 🤔 czy tylko coś sobie ubzdurałeś 🤔🤭🤦

34 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Większość może i tak ale coraz więcej osób chce też dobrego żarcia i to widać 

Ile znasz takich ludzi co nie kupuje na promocji tylko szuka coś,,dobrego,, i jest gotowe ,,przepłacać,, 🤔 zastanów się dobrze...

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

nie maraudny ,  kiedyś jeden z lepszych serów królewski z sierpca teraz ma w składzie barwnik ,to czym ta mleczarnia ma konkurować na rynku europejskim ? Piątnica , każdy chwalił ich smietane teraz to zwykła masa z zagęstnikiem itd mlekowita nie ma nic , mlekpol ma serki dobre rolmlecz , Ogólnie tak duży kraj rolniczy jak Polska ma mało marek rozpoznawalnych nawet na własnym podwórku 

Ser senator z Mlekpolu dobry, ale go w sklepach mało widać

• Like 3
Opublikowano

Badania laboratoryjne prowadzone dla tego barwnika wykazały, że posiada on właściwości przeciwbakteryjne. Pojawiły się również doniesienia jakoby annato w przyszłości mógł znaleźć zastosowanie w terapii leczenia raka.   

Annato szczególną rolę odgrywa w produkcji sera. Zwiększona zawartość karotenoidów w trawie w okresie letnim powoduje, że sery produkowane w tym okresie mają intensywny żółty lub pomarańczowy kolor. Konsumenci pożądający produktu o najwyższej jakości domagają się odpowiednio zabarwionych serów. Dlatego też naturalny annato jest nieodzownym składnikiem flagowych serów brytyjskich (np. cheddar), francuskich (np. mimolette) czy holenderskich (np. leyden). Bywa również używany jako składnik pożywienia dla drobiu w celu pogłębienia koloru żółtka.  To tyle w skrócie na temat annato.

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

W czym przeszkadza to anato 🤔czytałeś w ogóle co to jest 🤔 czy tylko coś sobie ubzdurałeś 🤔🤭🤦

Ile znasz takich ludzi co nie kupuje na promocji tylko szuka coś,,dobrego,, i jest gotowe ,,przepłacać,, 🤔 zastanów się dobrze...

Coraz więcej takich osób znam. Nie chodzi o to aby przepłacać ale płacić odpowiednio za dany towar. Jak to mówią jest tym czym jesz. I ludzie są coraz bardziej tego świadomi bo zaczynają ich dotykać coraz częstsze choroby w coraz młodszym wieku. Powoli każdy się ucieszył śmieciowym jedzeniem. Chociaż jeszcze jest na to duże wzięcie. Nawet na wsiach coraz więcej osób zaczyna mieć swoje warzywa czy jakieś owoce. A jeszcze do nie dawna zdecydowana większość twierdziła że po co samemu przy tym robić jak jest gotowe i tanie w sklepie. Nawet glupi przykład pomidora czy ogórka . Kupić ze sklepu to jakby się tekturę bez smaku jadło. A swój z ogródka można jeść bez żadnych dodatków i jest smak. Do mnie jak kierowcy nieraz dowożą jakiś towar to tylko się pytają czy nie dam im ze dwóch pomidorów czy ogórka bo ten smak jest nie do podrobienia 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Coraz więcej takich osób znam. Nie chodzi o to aby przepłacać ale płacić odpowiednio za dany towar. Jak to mówią jest tym czym jesz. I ludzie są coraz bardziej tego świadomi bo zaczynają ich dotykać coraz częstsze choroby w coraz młodszym wieku. Powoli każdy się ucieszył śmieciowym jedzeniem. Chociaż jeszcze jest na to duże wzięcie. Nawet na wsiach coraz więcej osób zaczyna mieć swoje warzywa czy jakieś owoce. A jeszcze do nie dawna zdecydowana większość twierdziła że po co samemu przy tym robić jak jest gotowe i tanie w sklepie. Nawet glupi przykład pomidora czy ogórka . Kupić ze sklepu to jakby się tekturę bez smaku jadło. A swój z ogródka można jeść bez żadnych dodatków i jest smak. Do mnie jak kierowcy nieraz dowożą jakiś towar to tylko się pytają czy nie dam im ze dwóch pomidorów czy ogórka bo ten smak jest nie do podrobienia 

Ja się pytam o konkrety 🙋‍♂️ ilu 🤔 wymień kilka 🙋‍♂️ sam chodzisz po promocjiach 😁

Smak pomidora dużo zależy od odmiany przedewszystkim podobnie ogórek...

Opublikowano

tylko ten dodatek jest dlatego żę mleko czy smietana nie ma barwy naturalnej jest mleko jedno bielsze i ciemniejsze niewiem czy to zawartość tłuszczu czy zawartość naturalnych barwinków z paszy powoduje kolor tak samo ze smakiem jedno jest lepsze drugie mniej smakowite 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

tylko ten dodatek jest dlatego żę mleko czy smietana nie ma barwy naturalnej jest mleko jedno bielsze i ciemniejsze niewiem czy to zawartość tłuszczu czy zawartość naturalnych barwinków z paszy powoduje kolor tak samo ze smakiem jedno jest lepsze drugie mniej smakowite 

,,pierdo..enie o szopenie,, 🤣🤣🤣🤦

Opublikowano

Co mam ci sąsiadów i znajomych wymieniać czy o co ci chodzi ? 
Zgadza się patrzę na promocję ale np jak się kupuje jakieś rzeczy do domu. Żona jakieś środki czystosci itd. Wędlinę praktycznie cała kupuje od znajomego który robi gotowe wyroby. Warzywa swoje. A resztę zazwyczaj na jakichś bazarkach od ludzi których znam. Wiadomo ze banana czy tym podobnych z Polski się nie kupi 

Opublikowano

Słuchaj Sławek , jak jest dobry chleb to mi wystarczy szklaka mleka do tego i sie najem , produkowałem mleko nawet teraz mam krowe do cielaka SM [ SIM ] i mu podbieram a mleko niedobre jest i tu raczej nie pasza a geny tej bydlaczki 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Słuchaj Sławek , jak jest dobry chleb to mi wystarczy szklaka mleka do tego i sie najem , produkowałem mleko nawet teraz mam krowe do cielaka SM [ SIM ] i mu podbieram a mleko niedobre jest i tu raczej nie pasza a geny tej bydlaczki 

A te simy ich hodowcy tak zachwalają 🤣🤣🤭 ja jak otworzę zbiornik to wącham mleko lubię ten słodki zapach ...🤗

4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Co mam ci sąsiadów i znajomych wymieniać czy o co ci chodzi ? 
Zgadza się patrzę na promocję ale np jak się kupuje jakieś rzeczy do domu. Żona jakieś środki czystosci itd. Wędlinę praktycznie cała kupuje od znajomego który robi gotowe wyroby. Warzywa swoje. A resztę zazwyczaj na jakichś bazarkach od ludzi których znam. Wiadomo ze banana czy tym podobnych z Polski się nie kupi 

Tak tak ludzie tylko często mówią że zapłacili by drożej za dobry produkt a jak słyszą słowo promocjia to biegiem aby taniej 🤦

• Like 2
Opublikowano

bo wraz c ceną musi iść jakość , Piątnica była i jest wysoko postrzegąną marką a cen nie ma wygórowanych  , łowicz miał sporo na pułkach wyższe ceny , przynajmniej w okolicy , ser królewski z Sierpca był jednym z drozszych teraz to już srednia półka i częste promocje 

Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał(a):

bo wraz c ceną musi iść jakość , Piątnica była i jest wysoko postrzegąną marką a cen nie ma wygórowanych  , łowicz miał sporo na pułkach wyższe ceny , przynajmniej w okolicy , ser królewski z Sierpca był jednym z drozszych teraz to już srednia półka i częste promocje 

Promocjie to ,,handel,, wymusza trzeba trochę na ten temat wiedzieć to temat rzeka...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Problemem nie jest wyprodukowanie dobrego produktu ale jego sprzedaż z dobrą marżą. Zaraz powiesz że Piątnica ma takie produkty. Ja uważam że ma jakość i ma powtarzalność ale same produkty nie są jakieś nadzwyczajne a cenę i marzę robi marka która została przez wiele lat wypozycjonowana najwyżej w branży, podświadomość klientów została zbudowana w taki sposób że za produkty z logo Piątnicy są w stanie zapłacić więcej. Pojemność rynku w danym segmencie produktowym jest również ograniczona. Na YT oglądam kanał "zakłady mięsne Żbikowscy" sam właściciel pokazuje jak robi wędliny i sam mówi co się dodaje do wędlin żeby mięso związało wode ale to właśnie te tanie wyroby sprzedają się w największych wolumenach.

Edytowane przez grzesiu
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, grzesiu napisał(a):

Problemem nie jest wyprodukowanie dobrego produktu ale jego sprzedaż z dobrą marżą. Zaraz powiesz że Piątnica ma takie produkty. Ja uważam że ma jakość i ma powtarzalność ale same produkty nie są jakieś nadzwyczajne a cenę i marzę robi marka która została przez wiele lat wypozycjonowana najwyżej w branży, podświadomość klientów została zbudowana w taki sposób że za produkty z logo Piątnicy są w stanie zapłacić więcej. Pojemność rynku w danym segmencie produktowym jest również ograniczona. Na YT oglądam kanał "zakłady mięsne Żbikowscy" sam właściciel pokazuje jak robi wędliny i sam mówi co się dodaje do wędlin żeby mięso związało wode ale to właśnie te tanie wyroby sprzedają się w największych wolumenach.

nie ma nadzwyczajnych produktów ale ma poziom, dobrą reklamę i marketing. fajnych produktów w PL jest wiele ale reklama i marketing leży i kwiczy. niestety paręset tys trzeba na to wydać żeby coś zbudować u konsumenta 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
23 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Łapy miały dobre produkty, lepsze od wielu mleczarni, masę nagród tylko co z tego jak nikt o nich nie słyszał

Opublikowano
44 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Ich produkty nie są najdroższe. Często patrząc w sklepach serki np z mlekpolu czy mlekowity są droższe 

• Like 5
Opublikowano
19 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ich produkty nie są najdroższe. Często patrząc w sklepach serki np z mlekpolu czy mlekowity są droższe 

W sklepie może i droższe, pytanie na którym produkcje większą marże mają sklepy. 

Może się okazać, że na Piątnicy taki sklep zarabia X a na mlekpolu 2lub 3X

• Like 3
Opublikowano

Cały czas o tym mówię ze sklepy na tych molochach zarabiają najwięcej bo wiedzą że muszą gdzieś to wypchnąć. A jak się pojawi wizja przejęcia kolejnej mleczarni albo sprowadzenia taniego mleka to dawaj ile da radę. A potem prezes spółdzielni którą najbardziej działa właśnie w tym kierunku udziela wywiadu i mówi w nim że państwo powinno dopłacać rolnikowi bo toniemy w mleku. Hipokryzja level hard. Modernizować i przejmować zakłady aby więcej móc przerabiać a potem mówić ze za dużo mleka na rynku. Jakby tak każdy zaczął tam trochę myśleć z prezesów i rady to szli by w jakość i markę a nie ilość. Przecież widzą że Chiny niedługo się wypną na Europę jeśli chodzi o mleko. Więc gdzie oni chcą to pchać? Dopracować to co jest i dbać o jakość mleka i produktu a nie tylko więcej i więcej. Ale to pensja by musiała prezesa, rady i zarządu musiałaby zależeć od ceny za mleko które dostaje rolnik. Wtedy by tam byli specjaliści którzy myśleliby co zrobić żeby rolnik miał wysoką cenę za mleko bo i oni by dobrze zarabiali. A tak czy jest dobrze czy jest źle solidna wypłata, premia i wczasy się należą. I oczywiście co rok podwyżka. I najlepiej modernizować wszystko  na przewymiarowane. 

• Like 4