Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

A ja wiem czy taki smutny rekord? Dla nas mniej konkurencji.

U nas też ubywa z tym że dostawców coraz mniej a mleka jak narazie coraz więcej a to się liczy...

12 minut temu, slawek74 napisał(a):

Znaczy ile wyjdzie 🤔

Więcej o 18groszy niż w Grudniu😂powinienem napisać tak jak ty ,,ilość i cena odpowiednia,,ale nie będę taki wyjdzie 2.55-2.56 brutto...

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, grzesiu napisał(a):

https://uokik.gov.pl/bip/cuiavia-sp-z-oo

Czy to ciuavia sp zoo przejmuje osm cuiavia? Czy sp zoo spłaciło właścicieli? Czy to aby nie jest przejęcie osm z wielu udziałowców przez jednego naczelnego? 

Cuiavia sp zoo założona 26.09.2024r 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 chłopy budźta się!!!

W podobny sposób gs likwidowali. Majątek wszystkich szedł na kilka osób 

Opublikowano

https://uokik.gov.pl/bip/cuiavia-sp-z-oo

Czy to ciuavia sp zoo przejmuje osm cuiavia? Czy sp zoo spłaciło właścicieli? Czy to aby nie jest przejęcie osm z wielu udziałowców przez jednego naczelnego? 

Cuiavia sp zoo założona 26.09.2024r 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 chłopy budźta się!!!

Z tego co wiem, już w tamtym roku, rolnicy dostali swoje udziały na konto. Mleczarnia była dzierżawiona. Spłacili chłopów i koniec spółki. 

Opublikowano
6 minut temu, MariuszDe napisał(a):

U nas też ubywa z tym że dostawców coraz mniej a mleka jak narazie coraz więcej a to się liczy...

Więcej o 18groszy niż w Grudniu😂powinienem napisać tak jak ty ,,ilość i cena odpowiednia,,ale nie będę taki wyjdzie 2.55-2.56 brutto...

Taka cena raczej powinna zostać. Na fb piszą ze przerzutowcy oferują cenę Piątnicy a coś przecież też zarobić muszą . Więc przerzut koło 3 zł pewnie teraz 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Z tego co wiem, już w tamtym roku, rolnicy dostali swoje udziały na konto. Mleczarnia była dzierżawiona. Spłacili chłopów i koniec spółki. 

Super sprawa wydzierżawiam zakład z bieżącej działalności i jej zysków spłacam fundusz udziałowy czyli wlascicieli jak osiągnę 100% spłaconych wlascicieli to majątek przechodzi na mnie 😁😁😁🤣🤣🤣

To jest to 👍👍👍👍 nie nazwę tego jakże pięknego mechanizmu ale niech każdy sobie odpowie. Chłopy ręce opadają!!!!

Nie chce ktoś oddać w dzierżawę zakładu chętnie wezmę w pół roku spłacę właścicieli i będę drugim półmlekiem.

To jest piękne nie musisz mieć nic nawet groszem a kieszeni, niczym nie ryzykujesz a możesz stać się bogatym w jakże piękny legalny sposób!! 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 2
Opublikowano

Super sprawa wydzierżawiam zakład z bieżącej działalności i jej zysków spłacam fundusz udziałowy czyli wlascicieli jak osiągnę 100% spłaconych wlascicieli to majątek przechodzi na mnie 😁😁😁🤣🤣🤣

To jest to 👍👍👍👍 nie nazwę tego jakże pięknego mechanizmu ale niech każdy sobie odpowie. Chłopy ręce opadają!!!!

Nie chce ktoś oddać w dzierżawę zakładu chętnie wezmę w pół roku spłacę właścicieli i będę drugim półmlekiem.

To jest piękne nie musisz mieć nic nawet groszem a kieszeni, niczym nie ryzykujesz a możesz stać się bogatym w jakże piękny legalny sposób!! 

Takie rzeczy tylko w Polsce 

Opublikowano

Myślę że nie tylko ale powinniśmy pilnować żeby do takich sytuacji nie dochodziło a tu proszę w ciszy spokoju za dnia. A jak spółdzielnia przyłącza spółdzielnie to protesty krzyk płacz w mediach. 

Opublikowano
16 minut temu, mr1997 napisał(a):

Mlekpol bez zmian za luty

Myśle do maja ta cena powinna się utrzymać skoro przerzut płaci. 

1 minutę temu, grzesiu napisał(a):

Myślę że nie tylko ale powinniśmy pilnować żeby do takich sytuacji nie dochodziło a tu proszę w ciszy spokoju za dnia. A jak spółdzielnia przyłącza spółdzielnie to protesty krzyk płacz w mediach. 

Krzyczą ci co im stołki z pod tyłka zabierają. Nigdy wszystkim nie dogodzi 

Opublikowano
37 minut temu, MariuszDe napisał(a):

No to ładnie lepiej jak mlekpolu wyjdzie 👏👏👏

Opublikowano

Orientuje się ktoś ile jest wymagana powierzchnia kojca dla małego cielaczka do miesiąca?  Nie mogę znaleźć informacji w interneci dla pojedynczych wygrodzen. 

Opublikowano

Powierzchnia kojca w przypadku, gdy cielęta utrzymuje się grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę powinna wynosić co najmniej:
– 1,5 m2 – dla cieląt o masie ciała do 150 kg;
– 1,7 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;
– 1,8 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg. źródło odr.pl 

Piszcze w temacie luźne rozmowy o bydle 😉

Opublikowano
Godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Powierzchnia kojca w przypadku, gdy cielęta utrzymuje się grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę powinna wynosić co najmniej:
– 1,5 m2 – dla cieląt o masie ciała do 150 kg;
– 1,7 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;
– 1,8 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg. źródło odr.pl 

Piszcze w temacie luźne rozmowy o bydle 😉

Grupowo, ja pytałem o pojedyncze kojce. Ale dzięki za odpowiedź zerknę  do tego tematu. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, grzesiu napisał(a):

bo jak to być przyłączonym do większego honor nie pozwala, sam zęby w tynk żeby czasem z drugi czegoś nie osiągnął 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)

A Panowie słyszeliście co się w Łapach dzieje ? 

Niedawno pisałem że mlekovita przejęła , otóż podobno gdy lider wysłał audyt to tam jest jakie zadłużenie że się wycofali z przejęcia . Podobno łapy nie wypłaciły nawet pieniędzy za grudniowe mleko i ma być upadłość ... Tak zniszczyć taki zakład to powinien być kryminał dla prezesa rady   i wszystkich kierowników 

Edytowane przez Akardin
Opublikowano
30 minut temu, Akardin napisał(a):

A Panowie słyszeliście co się w Łapach dzieje ? 

Niedawno pisałem że mlekovita przejęła , otóż podobno gdy lider wysłał audyt to tam jest jakie zadłużenie że się wycofali z przejęcia . Podobno łapy nie wypłaciły nawet pieniędzy za grudniowe mleko i ma być upadłość ... Tak zniszczyć taki zakład to powinien być kryminał dla prezesa rady   i wszystkich kierowników 

Kryminał i komornik to będzie dla udziałowców (właścicieli  ) czyli rolników. To jest ta czarna strona spółdzielczości. Jak są zyski to prezes, zarząd i najbliższe otoczenie baluje sobie i korzysta ile można. A rolnik ma siedzieć cicho bo jak się za głośno będzie odzywał to wyjdzie antybiotyk albo pozaklasowe. Jak jest upadłość to wtedy prezes z zarzadem nie odpowiada za to. Wtedy to jest własnośc rolników i niech oni odpowiadają. 
Uważam że statut powinien być zmieniony i zabezpieczony przed takim trzymaniem stołków do końca mino iż widać że potrzeba zmian. Wprowadzić jakiś zapis że prezes z zarzadem odpowiadałby za upadłość swoim majątkiem. Np gdy to zostałoby stwierdzone( bankructwo)  to musiliby oddać wszystkie wypłaty i premię za poprzednie 3-5 lat i skończyło by się kurczowe trzymanie stołków. Tak się wali i pali a prezes twardo trzyma z zarzadem stołeczeki bo fajna kasa wpływa. 
Druga sprawa to rada rolników. Jak mają z tego profity że w niej zasiadają i głosują tak jak prezes chce to go nie zwolnią bo sami są w to umoczeni

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Kryminał i komornik to będzie dla udziałowców (właścicieli  ) czyli rolników. To jest ta czarna strona spółdzielczości. Jak są zyski to prezes, zarząd i najbliższe otoczenie baluje sobie i korzysta ile można. A rolnik ma siedzieć cicho bo jak się za głośno będzie odzywał to wyjdzie antybiotyk albo pozaklasowe. Jak jest upadłość to wtedy prezes z zarzadem nie odpowiada za to. Wtedy to jest własnośc rolników i niech oni odpowiadają. 
Uważam że statut powinien być zmieniony i zabezpieczony przed takim trzymaniem stołków do końca mino iż widać że potrzeba zmian. Wprowadzić jakiś zapis że prezes z zarzadem odpowiadałby za upadłość swoim majątkiem. Np gdy to zostałoby stwierdzone( bankructwo)  to musiliby oddać wszystkie wypłaty i premię za poprzednie 3-5 lat i skończyło by się kurczowe trzymanie stołków. Tak się wali i pali a prezes twardo trzyma z zarzadem stołeczeki bo fajna kasa wpływa. 
Druga sprawa to rada rolników. Jak mają z tego profity że w niej zasiadają i głosują tak jak prezes chce to go nie zwolnią bo sami są w to umoczeni

co ty chcesz od prezesa, jego zawsze można odwołać rada 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
52 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

No nie wiem czy tak łatwo kiedy większość rady stoi murem za prezesem.2-3 lata temu była taka akcja w mlekpolu i ci radni co chcieli zmian musieli się ewakuować z grajewa. Myślę że @alfa dokładniej zna te sprawę bo ja tylko tyle co zasłyszałem gdzieś od kogoś.

Opublikowano
56 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Nie takie to proste zebrać radnych którzy zechcą a później jak jesteś pewny że się uda to tamci się wycofują bo np prezes zatrudni rodzinę inni się boją wogole  i robi się mniejszość tych co chcą zmian i mają przejebane. A prezes k**wa daje ci 600tys kary i wy***prza z mleczarni z dnia na dzień tzn czekasz na odbiór mleka a go ani widu ani słychu 

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Nie takie to proste zebrać radnych którzy zechcą a później jak jesteś pewny że się uda to tamci się wycofują bo np prezes zatrudni rodzinę inni się boją wogole  i robi się mniejszość tych co chcą zmian i mają przejebane. A prezes k**wa daje ci 600tys kary i wy***prza z mleczarni z dnia na dzień tzn czekasz na odbiór mleka a go ani widu ani słychu. A i trzeba przemyśleć na ile ta rada jest bystra i wogole wie co się dzieje z finansami bo z doświadczenia wiem że to nie takie oczywiste