Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam chce kupić agregat uprawowo siewny na gleby 3-5 (gliny i piach) co by było lepsze aktywny czy bierny z walem packera chciałbym zasiać 1 przejazdem w orkę traktor 110 koni siewnik talerzowy 3m i jak agregat bierny radził by sobie w uprawie bezorkowej  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

najpierw piszesz ze chcesz po orce jednym przejazdem przejechać i siać a później pytasz o bez orkę i agregat zestaw talerzowy agregat +siewnik talerzowy za mały kon żeby podniósł taki zestaw 3m to zależy jakie mocne masz gliny ja mam agregat w wałem packera i jestem zadowolony tylko mam gleby 3÷4 i może w jednym kawałku lekka glina żeby się glina nie oblepiała to może wal gumowy albo oponowy

• Root Admin
Opublikowano

Brona aktywna i siewnik talerzowy 3m to na pewno nie jest zestaw dla ciągnika 110km, na tym można zakończyć kwestie doboru sprzętu.

Taki sprzęt będzie ważył ok 2.3-2.5t, do tego 0.5t nasion i taki mały konik nie ma do tego podejścia.

Jeszcze napisz że Twój ciągnik będzie ważył koło 5-5.5t (jak większość kompaktowych ciągników o mocy 100-120km)

Opublikowano

Mój nh fabrycznie miał 117 koni, 8t wagi z klockiem 900kg, siałem na ciężkich glebach aktywnym, oczywiście płytko i powoli ale jakoś szło, w każdym razie wolałem wjechać raz i powoli ale mieć dobrze zrobione niż jeździć najpierw wstepnie doprawiać a później drugi raz w to samo pole jechać siać biernym

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

najpierw piszesz ze chcesz po orce jednym przejazdem przejechać i siać a później pytasz o bez orkę i agregat zestaw talerzowy agregat +siewnik talerzowy za mały kon żeby podniósł taki zestaw 3m to zależy jakie mocne masz gliny ja mam agregat w wałem packera i jestem zadowolony tylko mam gleby 3÷4 i może w jednym kawałku lekka glina żeby się glina nie oblepiała to może wal gumowy albo oponowy

Jak narazie u nas tylko orka ale jak kupować to sprzęt na lata żeby w razie czego dało się też uprawić bezorkowo 

Opublikowano
8 minut temu, Minkes napisał(a):

Nie szarpniesz aktywnego z tym siewnikiem, ewentualnie 2,5m z jąkać lekką wirówką, ile waży sam siewnik?

Siewnik to unia poznaniak waży z tego co pamiętam około 600kg, traktor ma udźwig podnośnika 5800kg więc nie wydaje mi się że nie będzie aż takiego problemu z podniesieniem, z przodu mam tura więc zawsze można jakoś go dociążyć 

Opublikowano

To faktycznie lekki siewnik, znajdź kogoś w pobliżu kto ma bronę aktywna, zapnij do niej siewnik, podnieś i będziesz wszystko wiedział, a w polu najwyższej wolniej pojedziesz.

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a jaki to traktor?

Jd 6320

1 minutę temu, Minkes napisał(a):

To faktycznie lekki siewnik, znajdź kogoś w pobliżu kto ma bronę aktywna, zapnij do niej siewnik, podnieś i będziesz wszystko wiedział, a w polu najwyższej wolniej pojedziesz.

A jak wyglądało by sianie brona aktywna w piachu jak by jechał na 540 na wom i mniejszymi obrotami na silniku nie zrobił by się pył ? 

Opublikowano

Nie mam piachu to nie powiem ale bardziej na wyższym biegu niż wolniej i wal z większą srednicą byłby na pewno lepszy bo nie będzie się zapadał tak bardzo.

Opublikowano

Mam jelenia 6320 i chodzi w wirówce 3m z hydropakiem( waga chyba 1200kg) plus amazone d9 talerzowy(siewnik ważony 720kg). Wał mam spiralny ale na lekkich ziemiach słabo  zagęszcza. Do siewnika wchodzi max 350kg. Ziemie od piachu po gliny. Na piachu jezdzi sie z mniejszymi obrotami zeby nie rozpylał za bardzo.Wszystko zalezy jaki ciezki zestaw kupisz, mozesz celowac w amzonke nadbudowaną z lzejszych wersji

Opublikowano
46 minut temu, Mario81 napisał(a):

Mam jelenia 6320 i chodzi w wirówce 3m z hydropakiem( waga chyba 1200kg) plus amazone d9 talerzowy(siewnik ważony 720kg). Wał mam spiralny ale na lekkich ziemiach słabo  zagęszcza. Do siewnika wchodzi max 350kg. Ziemie od piachu po gliny. Na piachu jezdzi sie z mniejszymi obrotami zeby nie rozpylał za bardzo.Wszystko zalezy jaki ciezki zestaw kupisz, mozesz celowac w amzonke nadbudowaną z lzejszych wersji

Możesz powiedzieć jaka to brona z jaką prędkością jeździsz na słabszych glebach i jakimi obrotami na wom i na jaką głębokość robisz ? 

Opublikowano
15 godzin temu, User4321 napisał(a):

Witam chce kupić agregat uprawowo siewny na gleby 3-5 (gliny i piach) co by było lepsze aktywny czy bierny z walem packera chciałbym zasiać 1 przejazdem w orkę traktor 110 koni siewnik talerzowy 3m i jak agregat bierny radził by sobie w uprawie bezorkowej  

Z tym ciągnikiem to tylko bierny nabudowany i może siewnik  talerzowy z agromaszu. Ja mam 105 km i masa ciągnika 5t i nic nie mogę wymyślić bo same siewniki talerz. warzą  około 800kg i  kiepsko. Oczywiście nie do bez orki.

Opublikowano
2 godziny temu, User4321 napisał(a):

Możesz powiedzieć jaka to brona z jaką prędkością jeździsz na słabszych glebach i jakimi obrotami na wom i na jaką głębokość robisz ? 

https://www.olx.pl/rolnictwo/maszyny-rolnicze/agregaty-uprawowe/q-krone/ coś takiego tylko moja 3m i inny wał. Predkosc i obroty nie beda dla kazdej brony takie same bo miałem 3 i kazda przy takich samych obrotach na wom i silniku rózniła sie od siebie obrotami wirników. Osobiscie uwazam ze do bezorki to raczej agregat talerzowy ale to tylko moje zdanie. Tylko ze do talerzowego plus siewnik talerzowy 3m to juz musi gabaryt ciagnika

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał(a):

Brona aktywna i siewnik talerzowy 3m to na pewno nie jest zestaw dla ciągnika 110km, na tym można zakończyć kwestie doboru sprzętu.

Taki sprzęt będzie ważył ok 2.3-2.5t, do tego 0.5t nasion i taki mały konik nie ma do tego podejścia.

Jeszcze napisz że Twój ciągnik będzie ważył koło 5-5.5t (jak większość kompaktowych ciągników o mocy 100-120km)

12 lat siałem  case maxxumem 110 (fabrycznie niby 112 km )  ze zwiększoną dawką paliwa na pompie w zestawie z broną i i siewnikiem nabudowanym Amazone i się zasiało z 1000 ha jak nie więcej , i dawał radę , z udzwigiem nie było problemu bo maxxum miał 7800kg na pompie , koła przednie w ciągniku były zalane +600 kg , łącznie ważył ok 6 ton +- 100 kg , tak że się jezdziło w miarę stabilnie , 

Potem jeszcze rok chodził z broną i siewnikiem nabudowanym  kuhn i i też dawał radę 

Jak sprzedałem go i potem serwis go wystawił na OLX to była moc podana 130 km , tyle pewnie na dawce paliwa było zwiększone 

7 godzin temu, User4321 napisał(a):

Jd 6320

A jak wyglądało by sianie brona aktywna w piachu jak by jechał na 540 na wom i mniejszymi obrotami na silniku nie zrobił by się pył ? 

Ja mam tylko rędziny , ale zdarzało się że siałem na piachach i siałem no 1000 obrotów na wałku , z piachu raczej pyłu nie zrobisz , bo już z regułu piach to jest pył , 

Opublikowano
4 godziny temu, Mario81 napisał(a):

https://www.olx.pl/rolnictwo/maszyny-rolnicze/agregaty-uprawowe/q-krone/ coś takiego tylko moja 3m i inny wał. Predkosc i obroty nie beda dla kazdej brony takie same bo miałem 3 i kazda przy takich samych obrotach na wom i silniku rózniła sie od siebie obrotami wirników. Osobiscie uwazam ze do bezorki to raczej agregat talerzowy ale to tylko moje zdanie. Tylko ze do talerzowego plus siewnik talerzowy 3m to juz musi gabaryt ciagnika

Dlatego najbardziej pasował by mi agregat aktywny tylko obawiam się że na piachu może tylko pogorszyć sprawę 

Opublikowano
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

jaki model ciągnika ze 117km 7t wagi?

jakaś t7?

T6030 tylko w wersji PowerCommad, bo jednocześnie wychodziły o tej samej numeracji z innymi skrzyniami które były mniejsze. Nawet udało mi się z tym ciągnikiem bo ledwo ślizgnął się na program a już duzy gabaryt do cięzkich maszyn znacznie lepszy, dostał czipa na 155 koni i jakoś 5 tyś godzin nim już nabiłem.

• Root Admin
Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

12 lat siałem  case maxxumem 110 (fabrycznie niby 112 km )  ze zwiększoną dawką paliwa na pompie w zestawie z broną i i siewnikiem nabudowanym Amazone i się zasiało z 1000 ha jak nie więcej , i dawał radę , z udzwigiem nie było problemu bo maxxum miał 7800kg na pompie , koła przednie w ciągniku były zalane +600 kg , łącznie ważył ok 6 ton +- 100 kg , tak że się jezdziło w miarę stabilnie , 

Potem jeszcze rok chodził z broną i siewnikiem nabudowanym  kuhn i i też dawał radę 

Jak sprzedałem go i potem serwis go wystawił na OLX to była moc podana 130 km , tyle pewnie na dawce paliwa było zwiększone 

Ja mam tylko rędziny , ale zdarzało się że siałem na piachach i siałem no 1000 obrotów na wałku , z piachu raczej pyłu nie zrobisz , bo już z regułu piach to jest pył , 

jestem pozytywnie zaskoczony, aczkolwiek kompletnie nie biorę pod uwagę tego co pisza producenci, ile ciągnik może podnieść na tylnim tuzie. Każdy ciągnik jaki miałem zawsze mógł podnieść więcej niż sam ważył, a biorąc pod uwagę ze taki agregat jest maszyną bardzo długą to robi się bardzo duża dzwignia, więc nie ma co przystawiac do siebie wartości tego może podnieść TUZ do tego co waży zestaw upr-siewny.

Widzę jak się zachowuje mój ciągnik z tuzem o udzwigu 9.4t vs agregat ważący 3tony. Dodam ze traktor waży 7.6t a podnośnik podnosi 9.4t

Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Ważyłeś go? Bo internety podają 5300-5600kg.

w dowodzie też jest mniejsza waga niż realia, z obciążnikiem ma chyba delikatnie ponad 8t, pare lat na skup już nie jeżdże to dokładnie nie pamietam.

Opublikowano

Zgadzam się że można od czasu do czasu zawiesić i ciągnik da rade z maszyną za ciężką na zdrowy rozum ale w dłuższej perespektywie coś mówiąc delikatnie ustąpi czy bolec czy spaw. Zawsze lepiej sprawdzić np pokonując małe wzniesienie jak zestaw się zachowuje. Zwróćcie uwagę na filmy z np. Niemiec z orką albo innymi maszynami gdzie Polak orze 4 skibowym i rura a tam spokojnie trójka pług .