Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał(a):

jakie sa dane żródłowe tego wykresu? ktoś poważny to opublikował czy to tylko mem? 

eurostat, teraz możesz się merytorycznie odnieść to tego wykresu. we wszystkich państwach regionu PiS inflację rozbujał? zauważ jeszcze że w 18 i 19 mieliśmy niższa niż inne kraje. weź przyznaj racje i idziemy dalej 

20251113_192256.jpg

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

eurostat, teraz możesz się merytorycznie odnieść to tego wykresu. we wszystkich państwach regionu PiS inflację rozbujał? zauważ jeszcze że w 18 i 19 mieliśmy niższa niż inne kraje. weź przyznaj racje i idziemy dalej 

20251113_192256.jpg

ten wykres który podałeś jest z eurostatu? Daj link źródłowy bo to co wklejasz może każdy sobie namalować

8 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ale jak, leninowskie macki nawet germanię ogarnęły? 

Toż Lenina do ruskich właśnie Niemcy wysłały co by im rozpierduche zrobił. 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Porównaj to z 2014 gdy było 0% albo z 2015 gdy był prawie 1% deflacji ...

no masz na wykresie, niczym się nie różniliśmy od państwa regionu, 500 nic nie zmieniło ale rozbujało gospodarkę. ciesz się że ludzie dostali pieniądze i mieli za co kupić truskawki 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

no masz na wykresie, niczym się nie różniliśmy od państwa regionu, 500 nic nie zmieniło ale rozbujało gospodarkę.

W sąsiednich państwach tak samo rozbujała się gospodarka, bez 500+, więc to nie zasługa 500+ ... Za to pięknie PiS rozbujał cenę mieszkań, gdzie w 2015 w Warszawie mając 9.000 zł na m2 wybierałeś co chciałeś a w 2023 gdy PiS odchodził za mieszkanie płaciłeś już 18.000 za m2 ...

Gdzie ten lepszy rozwój gospodarki dzięki 500+ ?? Bo ja nie widzę ...

Wykresy-Racja-1920%C3%971080-px-30-300x169.png

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W sąsiednich państwach tak samo rozbujała się gospodarka, bez 500+, więc to nie zasługa 500+ ... Za to pięknie PiS rozbujał cenę mieszkań, gdzie w 2015 w Warszawie mając 9.000 zł na m2 wybierałeś co chciałeś a w 2023 gdy PiS odchodził za mieszkanie płaciłeś już 18.000 za m2 ...

naprawdę nie kompromituj się. zobacz skumulowany wzrost PKB od 2015 PKB czyli już po uwzględnieniu inflacji. żaden kraj regionu nie może się równać 

c672a399-1dea-40f2-ad36-c82f117c64b8.png

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

daj link do  źródła z tym wykresem. Czemu ciągle cos wklejasz wyrywkowo z własnym komentarzem a nie całe źródło?

ja mam udowadniać że coś jest prawda? jak co coś się nie zgadza to możesz wytknąć. są to ogólnodostępne dane przeredagowane na wykres nic więcej 

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

ja mam udowadniać że coś jest prawda? jak co coś się nie zgadza to możesz wytknąć. są to ogólnodostępne dane przeredagowane na wykres nic więcej 

Raczej lipny wykres z jakimś przeliczaniem inflacji ... PKB w dolarach i tyle, jakie przeliczanie inflacji ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał(a):

daj link do  źródła z tym wykresem. Czemu ciągle cos wklejasz wyrywkowo z własnym komentarzem a nie całe źródło?

Źródło: Polskie Radio, październik 2023, czyli kampania wyborcza + media Kurskiego, rzetelne źródło informacji xD Typowy przedwyborczy materiał propagandowy z danymi opracowanymi i wybranymi tak aby otumanić wyborcę ...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

No ale chyba z jakiegoś źródła to bierzesz, więc co za problem żebyś podał? No chyba że dostajesz przekaz dnia i źródła nie znasz.

Zaczynasz się zachowywać jak Roman albo galan . Żeby o czymś dyskutować trzeba mieć te same dane a nie jakieś strzępy danych z d... wyciągniete. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ten też zły?

MTAxMDZlYjUgGjt3dRdvIGNCby0zTmF2NFp3ZnUPYmV5SH08a1h4ZG4eJCg_HigkLlYqNi8cLCMxVj0odQ09PW4OfGs-BT4kLRk0az8BLzElV3hzbgl7ZSdIYHI-Xyh5dR58IncOLmNxVX5xOV19ZXFOKCBiWm8p.jpeg

Rumunia też wprowadziła 500+ że rozwija się w podobnym tempie do naszego ?? A do 2020 to nawet ich wykres był nad naszym ...

https://www.money.pl/gospodarka/matka-w-polsce-a-matka-w-europie-na-co-moga-liczyc-6772962969045568a.html

U nas 400 euro socjalu na mieszkańca, a w Rumuni 200 euro socjalu, a różnicy nie widać ... I zostałeś zaorany z 500+ i jego wpływem na gospodarkę ...

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Rumunia też wprowadziła 500+ że rozwija się w podobnym tempie do naszego ?? A do 2020 to nawet ich wykres był nad naszym ...

https://www.money.pl/gospodarka/matka-w-polsce-a-matka-w-europie-na-co-moga-liczyc-6772962969045568a.html

U nas 400 euro socjalu na mieszkańca, a w Rumuni 200 euro socjalu, a różnicy nie widać ... I zostałeś zaorany z 500+ i jego wpływem na gospodarkę ...

Rumunia super przykład, tak jak mówisz od 2020 zaczęli super rozwój gdy mocno zaczęli zwiększać zadłużenie. 

@Ulman Odpowiednie źródło? tamte tak samo do znalezienia na trading economics, po prostu mam porobione obrazki z innych dyskusji

Screenshot_20251113-200323.Chrome.png

39 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

@Ulman od początku wprowadzenia 500+, wiem że to będzie ciężka droga ale ja was nawróce 

Opisy z ironią żeby nie było 

20251113_192600.jpg

ŹRÓDŁO, chociaż na obrazku jest logo obserwatora to trudno było wpisać w google? tylko obrażać o jakimś przekazie. jakaś refleksja w końcu nadejdzie? 

https://obserwatorgospodarczy.pl/2023/01/22/pod-koniec-tego-roku-ceny-w-polsce-beda-o-50-wyzsze-niz-w-2015-roku/

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

Rumunia super przykład, tak jak mówisz od 2020 zaczęli super rozwój gdy mocno zaczęli zwiększać zadłużenie. 

O widzisz, zaczynasz dobijać do brzegu ... PiSowski rozwój polegał na tym samym, na zadłużeniu ... Tylko w najgłupszej formie, na kredytach na rozdawnictwo, na pazury i fryzury dla mamusiek, z których za kilka lat nic nie zostanie ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

O widzisz, zaczynasz dobijać do brzegu ... PiSowski rozwój polegał na tym samym, na zadłużeniu ...

jeszcze ci zdradzę że PO robi to samo i BARDZO DOBRZE. państwo ma dlug u obywateli, obywatele dostają za to odsetki od obligacji+ wszystko to co się uda zrobić dzięki temu dlugowi= za***iście 

20251113_192528.jpg

te przekleństwo niepotrzebne, ale z balcerowiczyzmem trzeba ostro 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jeszcze ci zdradzę że PO robi to samo i BARDZO DOBRZE. państwo ma dlug u obywateli, obywatele dostają za to odsetki od obligacji+ wszystko to co się uda zrobić dzięki temu dlugowi= za***iście 

No PiSowski idiota normalnie xD Państwo nie ma swoich pieniędzy, żeby płacić %% od obligacji musi Ci za***ać te pieniądze w podatkach lub dodrukować generując inflację, czyli okraść Cię z oszczędności ... A PiSowski frajer się jeszcze z tego cieszy xD 

Dług państwa to tak na prawdę nasz dług, nie polityków, posłów czy prezydenta albo prezesa NBP ...

Opublikowano (edytowane)

Ja przypominam że gdy rządził Pis stosunek długu do PKB spadł do około 50% ,wystarczyły dwa lata i mamy 60% a za kolejne 3 lata  na być 75% , jest jeszcze kilka dobrych zagrywek PIS 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

20251113_192528.jpg

te przekleństwo niepotrzebne, ale z balcerowiczyzmem trzeba ostro 

a kto u nas daje obligacje za darmo?