Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Różowa trzeba składać o pozwolenie na przemieszczanie do PIW. I badanie aktualne.

Na badanie to ja niedługo trafię ale do Choroszczy 😅

Opublikowano
4 godziny temu, mareckii2006 napisał(a):

Pomyliłeś różowa z czerwoną. W różowej nic nie trzeba składać. Cena też nie leci w dół. 

W różowej trzeba wniosek przed kazda sprzedażą do piw. No i probki na asf od padłych swin obowiązkowo 2 w tygodniu, ale u nas dodatkowo np chcą papiery z sekcji wszystkich padlych od weterynarza.

Opublikowano
5 godzin temu, mareckii2006 napisał(a):

Pomyliłeś różowa z czerwoną. W różowej nic nie trzeba składać. Cena też nie leci w dół. 

Trzeba składać bo jestem w różowej jakieś 3 lat 

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Tak.  Nieźle karzą, przekroczona 1 sztuka przez 7 dni i potrącenie 6200.

U mnie decyzja rok temu 8 czerwca w tym roku nadal brak, nie wiadomo czego się spodziewać 

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Ta sankcja to za tucznika czy maciorę ?  U mnie decyzja też jest z 12.05 przypięta do wniosku obszarowego i żadnego SMS nie było 

Opublikowano
4 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Z jakiego powodu odwołanie?

Jestem członkiem grupy przemieszczenie z grupy do rzeźni omyłkowo poszło przez pośrednika i 70 sztuk zostało nieuwzględnionych dopłacie dobrostanowej  iQAFP. Jest zrobiona korekta z ominięciem pośrednika jest już okej. 

Swoją drogą decyzja i tak była wadliwa z powodu złych obliczeń , 100% dopłaty do wszystkich dobrostanowych tuczników zostało policzonych bez współczynnika degresywności.

Jeszcze było podejrzenie przekroczenia ilośći na stanie w rozmowie na miejscu z pracownikiem agencji ale zostało to wyjaśnione. 

Mam zrobiony plan dobrostalowy tylko na tuczniki, a prowadzę cykl zamknięty i na lochy nie mam zrobionego planu .

Wszystkie kojce i stanowiska są policzone pod względem  powierzchni i liczebności poszczególnych przedziałów wagowych świń i uwzględnione w planie dobrostanowym łącznie z lochami które nie muszą być indywidualnie oznakowane.

Właśnie o ilość stanowisk dla loch mogę przekroczyć liczbę zwierząt na stanie w stosunku do ilości wynikających z planu dobrostanu

4 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Z jakiego powodu odwołanie?

Jestem członkiem grupy przemieszczenie z grupy do rzeźni omyłkowo poszło przez pośrednika i 70 sztuk zostało nieuwzględnionych dopłacie dobrostanowej  iQAFP. Jest zrobiona korekta z ominięciem pośrednika jest już okej. 

Swoją drogą decyzja i tak była wadliwa z powodu złych obliczeń , 100% dopłaty do wszystkich dobrostanowych tuczników zostało policzonych bez współczynnika degresywności.

Jeszcze było podejrzenie przekroczenia ilośći na stanie w rozmowie na miejscu z pracownikiem agencji ale zostało to wyjaśnione. 

Mam zrobiony plan dobrostalowy tylko na tuczniki, a prowadzę cykl zamknięty i na lochy nie mam zrobionego planu .

Wszystkie kojce i stanowiska są policzone pod względem  powierzchni i liczebności poszczególnych przedziałów wagowych świń i uwzględnione w planie dobrostanowym łącznie z lochami które nie muszą być indywidualnie oznakowane.

Właśnie o ilość stanowisk dla loch mogę przekroczyć liczbę zwierząt na stanie w stosunku do ilości wynikających z planu dobrostanu

Swoją drogą gdybym tego nie zrobił groził mi zwrot części źle policzonych dopłat dobrostanowych gdyby decyzja została poddana wewnętrzej kontroli a nie mógłbym już składać odwołanie do zbyt małej liczby tuczników zakwalifikowanych do płatności dobrostanowej i QAFP

Opublikowano
3 godziny temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Swoją drogą gdybym tego nie zrobił groził mi zwrot części źle policzonych dopłat dobrostanowych gdyby decyzja została poddana wewnętrzej kontroli a nie mógłbym już składać odwołanie do zbyt małej liczby tuczników zakwalifikowanych do płatności dobrostanowej i QAFP

Jak Ci przeszedł wniosek dobrostan owy tylko na tuczniki? Ja również mam cykl zamknięty i w ubiegłym roku miałem  zrobiony wniosek dobrostanowy tez tylko na tuczniki i mi odrzucili ponieważ jak twierdzili warunkiem jest żeby prosiaki były od macior dobrostanowych, no chyba że kupisz je w promieniu do 100 km.

Opublikowano
5 godzin temu, Ogrodnik3768 napisał(a):

Jak Ci przeszedł wniosek dobrostan owy tylko na tuczniki? Ja również mam cykl zamknięty i w ubiegłym roku miałem  zrobiony wniosek dobrostanowy tez tylko na tuczniki i mi odrzucili ponieważ jak twierdzili warunkiem jest żeby prosiaki były od macior dobrostanowych, no chyba że kupisz je w promieniu do 100 km.

• do płatności kwalifikują się tuczniki pochodzące od loch utrzymywanych w gospodarstwach realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu loch {{{{lub}}}}} tuczniki pochodzące od loch utrzymywanych w siedzibie stada położonej nie dalej niż ok. 50 km od siedziby stada, w której będą utrzymywane tuczniki, w odniesieniu do których realizowany jest dobrostan tuczników (szczegóły zostaną doprecyzowane na poziomie przepisów krajowych).
  • Zanim przygotowałem plan dobrostanowy  pytałem w ARiMR odpowiedż na mój przypadek była NIe.
  • Przytoczyłem opis dostępny na
  • https://www.gov.pl/web/arimr/dobrostan-zwierzat-2024 

SŁOWO KLUCZ.      "LUB"

• Wtedy stanęło na moim że tak mogę wnioskować .
  • Potem jakoś w połowie kwietnia padła informacja o dopłatach do certyfikatu QAFP to go uzyskałem
  • Tuczniki od loch dobrostanowych bez limitu kilometrów 
  • Tuczniki od loch bez dobrostanu ( czyli np. własne ) do 50 km w linii prostej od gospodarstwa
Opublikowano

35 minut temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Tuczniki od loch bez dobrostanu ( czyli np. własne ) do 50 km w linii prostej od gospodarstw

Ale w tym rozporzadzeniu nie jest jasno wpisane że mogą być własne od niedobrostanowych.Dla mnie to absurd skoro moje muszą być od dobrostanowych macior a z zakupu w promieniu 50 km już nie. Widzę ze co powiat to inna interpretacja 

Opublikowano
13 minut temu, Ogrodnik3768 napisał(a):

35 minut temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Tuczniki od loch bez dobrostanu ( czyli np. własne ) do 50 km w linii prostej od gospodarstw

Ale w tym rozporzadzeniu nie jest jasno wpisane że mogą być własne od niedobrostanowych.Dla mnie to absurd skoro moje muszą być od dobrostanowych macior a z zakupu w promieniu 50 km już nie. Widzę ze co powiat to inna interpretacja 

Zawsze to tylko ludzie i ich dobra lub zła wola .

Co nie jest  wyszczególnione nie jest zabronione.

Zawsze można napisać o uzasadnienie odmowy.

Opublikowano

tucznik już dawno powinien iść w góre, trzymają go sztucznie na niskim poziomie, najchętniej za darmo by brali. 

Na tą chwile powinna być cena 7,5 na żywą conajmniej i dążyć do 8,0 w najbliższej przyszłości (w czerwcu)

Potrzebny jest tylko jeszcze jeden impuls i powinno zacząć się mocne ssanie

a przynajmniej dużo czynników na to wskazuje : mniej świń na giełdzie w niemczech, mniejsza ich masa ubojowa, zwiększony zakres cen, poza tym idzie w końcu ciepła pogoda, warchlak 3 miesiące temu drożał na potęgę i był mało dostępny , wszystkie koszty idą w góre, ceny gwarantowane na najbliższe tygodnie też rosną (jeśli ktoś podpisywał 3 miesiące temu)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v