Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ja sprzedałem do ubojni Mokobody 2 krowy w ubiegłym roku  i wyszły podobnie do wyceny na żywo przez handlarza a handlarz pewnie by że 20 gr jeszcze dołożył  , więc wolę handlarza 

A w czym handlarz lepszy od ubojni dokłada ze swoich?

• Like 2
Opublikowano
Teraz, soltys48 napisał(a):

I ubojnia i pośrednik w jednym 

Byka mam od dawna szarolaka w stadzie,teraz jest 4 z kolei, mamki różne ale większość simki

Te jałówki faktycznie były z zakupu

To obecny rozpłodnik. 1 lutego przybył do stada

IMG20250201143427.jpg

Ile za takiego w tej górce cenowej musiałeś położyć?

Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Czyli ta panika była wywołana potencjalnymi opadami śniegu ok rozumiem

A toto u sołtysa tylko. A na rynku wołowiny toto co innego. 

Raczej idzie ujowo teraz, ale za to stabilnie będzie 😁

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

I ubojnia i pośrednik w jednym 

Byka mam od dawna szarolaka w stadzie,teraz jest 4 z kolei, mamki różne ale większość simki

Te jałówki faktycznie były z zakupu

To obecny rozpłodnik. 1 lutego przybył do stada

IMG20250201143427.jpg

Kiedyś coś o blondzie mówiłeś. Ten też fajny duże cielaki po nim?

Opublikowano

15 brutto dałem 

W zasadzie cena rzeźna,choć czytając ostatnie wpisy to poniżej mięsa 🤭

1 minutę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ile za takiego w tej górce cenowej musiałeś położyć?

Teraz, wojak1986 napisał(a):

Kiedyś coś o blondzie mówiłeś. Ten też fajny duże cielaki po nim?

Po tym na nie mam potomstwa, dopiero kupiony.

Poprzedni dawał fajne cieluny ale wariat i w listopadzie zlikwidowałem.

Chciałem blonda ale nie stać mnie jeszcze na niego. Myślę że jak będę kupował następnego rozpłodnika to będzie już blond

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

15 brutto dałem 

W zasadzie cena rzeźna,choć czytając ostatnie wpisy to poniżej mięsa 🤭

Po tym na nie mam potomstwa, dopiero kupiony.

Poprzedni dawał fajne cieluny ale wariat i w listopadzie zlikwidowałem.

Chciałem blonda ale nie stać mnie jeszcze na niego. Myślę że jak będę kupował następnego rozpłodnika to będzie już blond

Ja mam jałówki takie w drugim pokoleniu blond to już kłoda długa to na simentalu byłoby ciekawe

Opublikowano
1 godzinę temu, mareckii2006 napisał(a):

Kaziu pilnuj się i wagi i kłaniaj się w pas handlarzykowi, bo po niedzieli kolejne obniżki. 

goń sie dzia..dddu

Opublikowano
4 minuty temu, Gargamel160 napisał(a):

Jak dobry, to posegreguje, porozsyla na odpowiednie zakłady i na każdym dostanie z 50 gr wincyj na wbca i ubojnia go tak nie obuje jak maluszka co zdaję nawet I 20 byków raz na kwartał. 

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, Gargamel160 napisał(a):

Ubojnia liczy się z handlarzem bo wie że jak go okroi to więcej nie dowiezie bydła , wystarczy że na wybiciu nie oszuka 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

2 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Ja mam jałówki takie w drugim pokoleniu blond to już kłoda długa to na simentalu byłoby ciekawe

Tak. Piękne bydło 

Choć u mnie w głowie zrodził się pewien niecny pomysł i pomaleńku zaczynam wprowadzać go w życie. Potrwa to trochę,może dożyje a może syn będzie to kontynuował 

Opublikowano
Teraz, HF86 napisał(a):

Jak dobry, to posegreguje, porozsyla na odpowiednie zakłady i na każdym dostanie z 50 gr wincyj na wbca i ubojnia go tak nie obuje jak maluszka co zdaję nawet I 20 byków raz na kwartał. 

Tylko pytanie czy ten zysk da rolnikowi.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Ubojnia liczy się z handlarzem bo wie że jak go okroi to więcej nie dowiezie bydła , wystarczy że na wybiciu nie oszuka 

Dokładnie, jak zakład potrzebuje towaru to dzwoni do handlarza a nie do hodowcy 

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Tak. Piękne bydło 

Choć u mnie w głowie zrodził się pewien niecny pomysł i pomaleńku zaczynam wprowadzać go w życie. Potrwa to trochę,może dożyje a może syn będzie to kontynuował 

Oby to nie był pomysł krzyżowania blonda z LM bo to się źle kończy

Opublikowano
1 minutę temu, maczopestka napisał(a):

Dokładnie, jak zakład potrzebuje towaru to dzwoni do handlarza a nie do hodowcy 

To czemu przedstawiciele jedzą i szukają bydła po rolnikach .

Opublikowano

Tego rudego urestwa mam tylko 1 sztukę z wypisanym blietem 

1 minutę temu, maczopestka napisał(a):

Oby to nie był pomysł krzyżowania blonda z LM bo to się źle kończy

Teraz, Gargamel160 napisał(a):

To czemu przedstawiciele jedzą i szukają bydła po rolnikach .

Gdzieś muszą 

Opublikowano
23 minuty temu, Gargamel160 napisał(a):

Tylko pytanie czy ten zysk da rolnikowi.

Nie narzekam. 

Chociaż było i 5 bydła zdane i rozliczenia z 4 zakładów 🤭

Opublikowano
4 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

U mnie mamuśka bd /sim jest w miarę ok ale jej córki bd mają odjazdy

Odjazdy to robią rude kundle i angusy

Ta z dzisiejszej sprzedaży tak była zdajana

IMG20250124152030.jpg

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał(a):

A handlarz wyjmuje towar z kapelusza 

Dokładnie. To ten sam towar który jest wycenionych i czeka czasami 2 ,albo i 3 tygodnie do odbioru. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v