Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

jałoszki rasy starej HO  20 zł brutto waga około 80 kg od szwagra zabrał ,, skupnik '' od szwagra 

30 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Juz w tym momencie Handel przemyszłowym towarem nie ma absolutnie sensu dla takiej firmy jak moja i musimy szukać nowych rozwiązań. 

zgoda a dlaczego rynek nie widzi sensu wprowadzenia wołowiny ekologicznej ?  A promuje sie opas HF .  U mnie w domu praktycznie powoli rezygnuje sie z mięsa wołowego to co jest dostepne w okolicy w sklepach to totolotek ale cześciej nie dobre 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

jałoszki rasy starej HO  20 zł brutto waga około 80 kg od szwagra zabrał ,, skupnik '' od szwagra 

zgoda a dlaczego rynek nie widzi sensu wprowadzenia wołowiny ekologicznej ?  A promuje sie opas HF .  U mnie w domu praktycznie powoli rezygnuje sie z mięsa wołowego to co jest dostepne w okolicy w sklepach to totolotek ale cześciej nie dobre 

Moim zdaniem glownym czynnikiem jest cena

Np centry czyli antrykot rostbef poledwica w hurcie w cenie netto sprzedajemy po 20e+ 

Bo taka jest obecnie kalkulacja z jalowki wartej 7+ euro

No i jak w tamtym roku sprzedawalismy po 15e i mielismy w sprzedazy 300 sztuk tygodniowo tak w tym roku przy cenie 20e sprzedajemy 30 sztuk tygodniowo.

Jest przepasc cenowa, nie ma ruchu w interesie.

Natomias bydlo przemyslowe, wogole nie da sie sprzedawac, jesli cena w polsce jest taka sama jak w hiszpanii, a przewiezienie tego kosztuje 30c /kg to niestety zabija to eksport.(Bez wogole mojej marzy (5c) )  A pozatym nawet gdby chcieli to przy 5c,  ciezarowka wolowiny kosztuje obecnie 150 tys euro, wiec jaki sens ryzyka zeby zarobic 1000e minus koszty wiec zostaje 600.

700 tys zl ryzyka dla zarobku 2500 pln przy terminie platnosci 60.dni.

Przestalismy to robic

A przy tych wysokich cenach Hiszpania tez nie kupuje, bo im starcza swojego, ktore nie moze zejsc bo klienci przestali kupowac. (Albo jest ich duzo mniej, nie wszystkich stac)

Wolowina z certyfikatem Eko jest ciut wiecej warta.

Jest na to troche rynku. Ale nie wiem jakie sa koszty certyfikacji gospodarstwa i ubojni zeby to realnie produkowac.

@damianos95 nie mam pojecia, rynek calkowicie rozmija sie z logika

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
16 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Jest na to troche rynku. Ale nie wiem jakie sa koszty certyfikacji gospodarstwa i ubojni zeby to realnie produkowac.

certyfikując gospodarstwo certyfikuje bydło więc cena praktycznie żadna , ale jak mam sprzeadać po tej samej cenie co ,, normalne '' to po co sie wychylać z certyfikatem ?           Zawołajcie Małączarna , hoduje bydło w ekologi 

Opublikowano
W dniu 29.12.2025 o 06:32, jarecki napisał(a):

głupi jaś można podać , miałem kiedyś 3 byków wariatów do obory strach było wchodzić a przy wyprowadzania z obory szły jak po sznurku bez żadnych srodków , 

W tamtym roku ojciec miał takich 5  z łańcucha strach podejść a na lince grzecznie na auto weszły. Sam się zdziwiłem bo kazała mi zostać żeby pomóc przy załadunku.

@malaczarna wzywają Cię 

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

Kto powiedział że bydło hf i innych mlecznych jest gorsze 🤔

W dodatku cały świat to też opasa. Stosunek tłuszczu do mięśnia przy dobrze przeprowadzonym tuczu daje bardzo dobre mięso kulinarne.

Rasy mięsne miały być hodowane ekstensywnie i to miał być ich argument. Teraz gdy wszystko tuczone jako brojler toto jeden uj i dlatego różnica między o do u nie przekracza nawet 5 % ceny .

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Kto powiedział że bydło hf i innych mlecznych jest gorsze 🤔

W dodatku cały świat to też opasa. Stosunek tłuszczu do mięśnia przy dobrze przeprowadzonym tuczu daje bardzo dobre mięso kulinarne.

Rasy mięsne miały być hodowane ekstensywnie i to miał być ich argument. Teraz gdy wszystko tuczone jako brojler toto jeden uj i dlatego różnica między o do u nie przekracza nawet 5 % ceny .

A no jest gorsze, wszystko z hf- jadzie na McDonalda, co lepsze wyjeżdża do żyda 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

ja mówie , mowa o hf 100 % bo taki jest promowany 

Co w nim złego, ?

Zwłaszcza amerykanska genetyka dużo poprawiła umięśnienie tych sztuk i mięsko jest super