Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kazik6 napisał(a):

Bo tak było byk w domu 654 a rzezni 754,jak zrobiłem aferę to zmienili w irz na 654 ,ważyliśmy na ogólnej i dodatkowo na jego wadze zeby mieć porównanie,jadąc na ogólna spuszczał wodę po drodze

U mnie to jeszcze kierowca dopisywał 20 kg 😂Niby nic nie spuszczane bo nigdy za rękę nie złapałem mimo że sprawdzałem na wszelkie sposoby. 
Dopiero obecni wytłumaczyli że 5 kg można dopisać ale nie 20 🫠
Nazwy firmy nie będę ujawniał bo wiem, ze tu są obecni ale ich pozdrawiam jeśli czytają 

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał(a):

Tak, bo nikomu nie zależy by ważyć na ubojni i mamy handel gorszy jak bambuski pod palmami. A i dalej sprzedajemy zwierzęta rzezne za kg żywca, bo przecież komu potrzebny uczciwy wbc i prawdziwa klasyfikacjach 😂

Dlatego mamy najlepsze ceny w Europie 😀

• Thanks 1
Opublikowano

Tak. Jeden wyrywa łój, drugi mówi że ogon i pół karku to odpad trzeci że tłuszcz zewnętrzny ma zostać na skórze a kolejny odcina 2%  na wystudzenie 😂

Gorzej jak kombo się trafi to i 52 na lm wyjdzie 😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, kazik6 napisał(a):

Bo tak było byk w domu 654 a rzezni 754,jak zrobiłem aferę to zmienili w irz na 654 ,ważyliśmy na ogólnej i dodatkowo na jego wadze zeby mieć porównanie,jadąc na ogólna spuszczał wodę po drodze

A mięsa ile dał sprawdzałeś w irz.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kazik6 napisał(a):

W którym miejscu to jest??? Gdzie to sprawdzić jak otworze IRZ? 

Edit: to tu, gdzie zrobilem zrzut ekranu? Gdy kliknę szczegóły zwierzęcia to wyskakuje w czerwonej ramce, ze brak dostępu do danych.

Screenshot_20251211_234653_Chrome.jpg

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Po lewej klikasz zakładkę zwierzęta, później po prawej na górze masz na niebiesko podświetlone dane podstawowe i wyświetla Ci się taka szeroka rameczka, w której masz napisane wprowadź numery identyfikacyjne zwierząt oddzielone przecinkiem, wpisujesz cały nr włącznie z PL, klikasz wyszukaj, pokazuje Ci się sztuka i niebieską strzałeczką po prawej przy tej sztuce rozwijasz dane o niej. 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Kallina86 napisał(a):

Po lewej klikasz zakładkę zwierzęta, później po prawej na górze masz na niebiesko podświetlone dane podstawowe i wyświetla Ci się taka szeroka rameczka, w której masz napisane wprowadź numery identyfikacyjne zwierząt oddzielone przecinkiem, wpisujesz cały nr włącznie z PL, klikasz wyszukaj, pokazuje Ci się sztuka i niebieską strzałeczką po prawej przy tej sztuce rozwijasz dane o niej. 

Dokładnie

• Like 1
Opublikowano

Toć jaki byłby problem aby każda sztuka po podcięciu jak wjeżdża na linię była zważona na hakowej 🤔

A no zapomniałem, że w pl za dwa cukierki z biedronki można mieć wyrok, ale yebnac kilogramy na sztuce za 1000zl toto przecież nic takiego 😂

Toć gdyby to wprowadzono to handel na wagę żywą by przestał istnieć 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, HF86 napisał(a):

Toć jaki byłby problem aby każda sztuka po podcięciu jak wjeżdża na linię była zważona na hakowej 🤔

A no zapomniałem, że w pl za dwa cukierki z biedronki można mieć wyrok, ale yebnac kilogramy na sztuce za 1000zl toto przecież nic takiego 😂

Ma być pisana waga zywa obowiązkowo,zagłębij się w temacie

Edytowane przez kazik6
  • Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, HF86 napisał(a):

Dokładnie. A cena w w tym momencie była by 27 za O klasę była i 24 za krowę. 

• Like 1
Opublikowano

Czyli największymi wygranymi są rolnicy co mają swoje wagi i mieszkają w zagłębiach z bydłem. Gdzie informacje o przekrętach szybko się rozchodzą.  Mają i pewną wagę i dobrą cenę. Taka jakby reklama firmy. Lub bardzo duzi gracze. Reszta dokłada do tych pierwszych. Albo mają dobrą cenę ale przekręt na wadze albo mają pewną wagę ale słabszą cenę. 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, kazik6 napisał(a):

Ma być pisana waga zywa obowiązkowo,zagłębij się w temacie

Idz do agencji to każdy powie że to jest waga pogladowa i nie wiążąca, bo nie ma przepisu który każe ważyć każdą sztukę, a często jest popsuta, lub ważyli grupowo i wpisali średnią z solówki 

Opublikowano
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

swoja waga to podstawa w tym interesie i tyle ...

Przy sprzedaży nawet kilku sztuk rocznie taka inwestycja się zwróci, ja kupiłem platformę, klatkę dospawałem sam i mam wrażenie graniczące z pewnością, że zwrot kosztów był w tym samym roku a później już sam profit, no i mina mojego stałego wówczas odbiorcy jak zobaczył wagę była nie do podrobienia🤭

• Like 1
Opublikowano

Waga to mi się zawróciła na jednej sprzedaży. 
Kilkanaście lat do tyłu będzie. Krowy pamiętam były wtedy po max 5 zł na żywą. Sprzedawałem 3 sztuki i na każdej odjął sobie po 80 kg. Krowy po około 800 kg. Dał cenę max czyli te 5 zł ale sobie te 80 od każdej sztuki. Jego minę do tej pory pamiętam jak dowiedział się że jest waga na podwórku. A ile się naskomlał że cene za dużą dał. Później przyjeżdżał już tylko się pogadac bo zawsze dawał cenę 0.5-1 zł niższą niż max. Więc handlu nie było. Od kilku lat został tylko jeden kupiec. Wie że mam wagę więc przekrętów nie ma. Za krowy które dają te 350-360 kg mięsa i są tłuste zawsze max cenę dostaje. Jak słabsza to wiadomo że i cena nizsza. 
Na irz zdarzyło mi się że tylko chyba 2 razy ich waga pokryła się z moją. W sensie było 20-30 kg różnicy. Wiadomo że po długiej drodze te krowy trochę kilo zgubią. A ja nie z tych że przed sprzedażą faszeruje bydlaka aby więcej zjadł. Tak to i zdarza się po 150 kg różnicy względem tego co u mnie a na ubojni 

Opublikowano

ja nie mam nawet  klatki klade na korytarz przejsciowy nad sciana ...kawal draga z przodu przesadzone zeby przyblokować i tyle .... 

w tamtym roku wrzucilismy na przyczepke i do szwagra wazyc byka, byk 820 kg ,na drugi dzien handlarz wazyi 777 kg 🤣

Opublikowano

Zawsze powtarzam. Swoją wagą, żadna ogólna. Sprzedaż bezpośrednio na ubojnię, to nie prawda że handlarz dostaje dużo więcej niż rolnik, nawet jeśli dostanie więcej 50 gr na mięsie to jest zapłata za transport sztuk od rolnika na zakład. Przy obecnych kosztach prowadzenia działalności to żadne kokosy. A jak prosperują handlarze bydła w Polsce każdy widzi 😀

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, AdamRo napisał(a):

Zawsze powtarzam. Swoją wagą, żadna ogólna. Sprzedaż bezpośrednio na ubojnię, to nie prawda że handlarz dostaje dużo więcej niż rolnik, nawet jeśli dostanie więcej 50 gr na mięsie to jest zapłata za transport sztuk od rolnika na zakład. Przy obecnych kosztach prowadzenia działalności to żadne kokosy. A jak prosperują handlarze bydła w Polsce każdy widzi 😀

Jałówka mocna ,,R" co na dzień dzisiejszy?