Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Zbiorowa sraczka i choroby płuc swoje zrobia też. Ile mięsne mieszance po korekcie na dziś?

Żebyś wiedziała... Sam się w tym roku wje*ałem w taki numer... 8szt za 12tys... Do miesiąca zostały 3 a potem najsłabszy z tej 3 też padł... No i cielak wyszedł 6 tyś 🤣 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

mam 8 jałówek i jednego cielaka do odsadzenia wszystkie mm po lm , i gdybym nie miał gdzie trzymać to już wszystko sprzedane , chodź też się trochę spinam czy za 1,5 r nie dostanę za duże tyle co teraz z te bąbelki 🙈

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Żebyś wiedziała... Sam się w tym roku wje*ałem w taki numer... 8szt za 12tys... Do miesiąca zostały 3 a potem najsłabszy z tej 3 też padł... No i cielak wyszedł 6 tyś 🤣 

Jeszcze większy pasjonat i hobbysta niż mój mąż... On to zawsze takie zdechłe hfy kupuje. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Jeszcze większy pasjonat i hobbysta niż mój mąż... On to zawsze takie zdechłe hfy kupuje. 

Nie wiem czy taki pasionat 🤔 mam prawie 200sztuk bydła...  A że pod j*baną agencję potrzebowałem na szybko jeszcze kilka sztuk no to się nie zastanawiałem i kupiłem co było bo od swoich rolników akurat nic nie mieli. Mam 3 stałych i tylko od nich biorę i w dobrej cenie a nie po 2 tys jak w ogłoszeniach 😅 w tamtym tygodniu pojechał samochód to średnio 420kg mięsa na hf więc też nie jest chyba źle 😛

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, karol091193 napisał(a):

Nie wiem czy taki pasionat 🤔 mam prawie 200sztuk bydła...  A że pod j*baną agencję potrzebowałem na szybko jeszcze kilka sztuk no to się nie zastanawiałem i kupiłem co było bo od swoich rolników akurat nic nie mieli. Mam 3 stałych i tylko od nich biorę i w dobrej cenie a nie po 2 tys jak w ogłoszeniach 😅 w tamtym tygodniu pojechał samochód to średnio 420kg mięsa na hf więc też nie jest chyba źle 😛

Weterynarz kosztuje też. Najgorzej jak taka nędza jest cały czas. Ile to nerwow. Ile wybicia? 50%

Edytowane przez malaczarna
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, ab23 napisał(a):

Już dawno wyleczyłem się z młodych i tanich cieląt  i nawet   z  tych Małopolski😂 

Na 18 sztuk SM SK wszystko żyje  🤭😁

Kupujesz od jakiejś firmy ?

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Weterynarz kosztuje też. Najgorzej jak taka nędza jest cały czas. Ile to nerwow

Nie przesadzajmy 😅 to ten przypadek taki był. zbieranica cieląt przez rolnika i sprzedawał dalej... Coś jadło te cielaki od środka bo ani gabbrocol nie pomagał ani inne antybiotyki... Ciekawe czy w ogóle siarę widziały... Na szczęście mały procent mam upadków. Profilaktyka robi swoje 

Opublikowano
5 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Narazie trzeba poczekać aż skupujący to przetrawią bo jeszcze nie zdążyli wszystkim ogłosić spadków a tu już podwyżka 

Ogólnie jeszcze niedawno myślałem , że nie można być tak głupim, żeby w szczycie tej nadmuchanej bańki wołowej rzucać się w opas od zera . Ale na forach już dziesiątki tematów 

Ile byków zmieszczę w kurnik , stodołe , garaż , strych 

Jaką dużą obore stawiać na opasy

Czym karmić małe cielaki 

Nawet agroinfluencer się pochwalił , że załatwia pozwolenie na założenie fermy byka 

Także skoczki atakują . 

Też widzę te poruszenie już od 25 zł netto za O klasę atakowali cielaki. Tak samo będą kwiczeć po forach ze likwidują stado jak teraz zakładają. Ja nikomu nie bronie wolność Tomku w swoim domku ale łapać się za biznes z wołowiną w tak skrajnie nieprzewidywalnych warunkach jak są obecnie to no..mnie dziwi.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Nawet agroinfluencer się pochwalił ,

kto? 

Sam w tym roku wprowadziłem bydło do nowej obory... nie podoba mi się ta niestabilność i oczekiwanie na spadek ceny 

Opublikowano
4 godziny temu, Pitraszek napisał(a):

Brutto? Ile skutki?

Brutto, skitki chyba 7% według moich obliczeń

3 godziny temu, Michal014d napisał(a):

Tak po cenach patrząc to chyba brutto napisałeś?

Opublikowano
15 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Tylko w tym roku będą albo są zapełniane garaże kurniki i stodoły na fali rosnących cen😂

U mnie w okolicy nie widzę jakiegoś mega ruchu żeby wstawiali bydło gdzie popadnie bym powiedział że jest ruch wsteczny coraz mniej bydła, 

Na wiosce jest dwóch małych mleczarzy i ja i jeszcze jeden co trzyma opasy i tyle hodowców bydła na niewielką wioskę w sumie , świń już dawno nie ma więc jeszcze trochę i wioseczka będzie pachniała pięknie bez amoniaku i obornika 

Opublikowano
33 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ile milionów poszło?

Zaraz milionów 

Mnie już się jeden pytał jak przerobi garaż ile wmieści byków, jeden gospodarza też wystawił hale łukowa pod byki. Obaj bydło widzieli tylko na obrazku

Opublikowano

No bo u ciebie zaradni ludzie, w końcu wielkopolska. Lubię tam jeździć, dużo małych firm i większych. No i meblorze ;) 

ciekawe przy jakiej cenie za litr mleka zaczną hfy spuszczać i wstawiać mięsne krowy? Rozmawiałem ze znajomym to twierdzi że litr go kosztuje 2 zł a płacą mu 1,6. Do tego dochodzi zysk z cielaka. 

Opublikowano
9 godzin temu, karol091193 napisał(a):

Ja też jak złapałem nowego dostawcę to hodowla przestała cieszyć. Mimo prawie 20 lat odchowu cieląt z różnych źródeł to nigdy czegoś takiego nie miałem. A to co z wetem się udało uratować to i tak sensu ekonomicznego z opasu tego nie było. 

I tak teraz jedna obora za garaże robi, druga za magazyn w 3 biegają przyszłe mamki w ilości hobbystycznej utrzymywane dla cioci unii by mnie lubiła i dopłaty wysyłała 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Ja też jak złapałem nowego dostawcę to hodowla przestała cieszyć. Mimo prawie 20 lat odchowu cieląt z różnych źródeł to nigdy czegoś takiego nie miałem. A to co z wetem się udało uratować to i tak sensu ekonomicznego z opasu tego nie było. 

I tak teraz jedna obora za garaże robi, druga za magazyn w 3 biegają przyszłe mamki w ilości hobbystycznej utrzymywane dla cioci unii by mnie lubiła i dopłaty wysyłała 

Aż tak grubo poszło? na resztę stada mocno się przerzuciło?