Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja inaczej się zapytam. Mniej więcej jak cenowo chodzą cielaki 60-120kg? Dziś mam jechać obejrzeć towar od znajomego a jest tam kilkanaście sztuk od 2 tyg do 2 miesięcy i nie wiem jak to mniej więcej liczyć żeby był Wilk syty i owca cała 

Opublikowano

Propozycja za jałówki 23szt. (LM i kilka MM) na eksport do Włoch 18,8 netto

8 godzin temu, boryss napisał(a):

Dzisiaj propozycja 19.50 za byki lm waga około 600 kg. 

Ktoś kupował ładnie odsadki lm ile kasy trzeba dać za mix jałówka & byk

za mix ok.22netto

Opublikowano
23 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Jak już ponad miesiąc temu po 15 sprzedawałem. 

Nie wiem. 
Znjaomy co cielaki skupuje mówił ze za ładną krowę po 18 idzie dostać i pytam. 
może coś byś pohandlował 

15netto? Kto Tyle płaci za krowę?

Opublikowano
9 godzin temu, karol091193 napisał(a):

A ja inaczej się zapytam. Mniej więcej jak cenowo chodzą cielaki 60-120kg? Dziś mam jechać obejrzeć towar od znajomego a jest tam kilkanaście sztuk od 2 tyg do 2 miesięcy i nie wiem jak to mniej więcej liczyć żeby był Wilk syty i owca cała 

W Wlkp za cielaka takiego ncb, od 1000-1200 od gospodarza mleczarza . 2 -3 tygodniowe . Handlarz minimum 1700

Opublikowano

No właśnie widziałem te ogłoszenia po 6900 netto.  jak weźmiesz całosc Towar fajny tylko ryzyko duże. Takie trochę hobby dla bogatych hazardzistów robi się z hodowli bydła .

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, TommyLee napisał(a):

No właśnie widziałem te ogłoszenia po 6900 netto.  jak weźmiesz całosc Towar fajny tylko ryzyko duże. Takie trochę hobby dla bogatych hazardzistów robi się z hodowli bydła .

Dla skoczków i dla tych co szukają aby taniej to się zgodzę . 
Dla tych którzy są dogadani z rolnikami i cały czas od nich odbierają to dobry zarobek. Handlarz dla 200 czy 300 zł nie będzie sobie brudził rak. Więc przebitka jest spora. No ale trzeba chcieć współpracować rolnik z rolnikiem i odbierać wszystko. Wtedy można mieć tańszy towar. Inaczej trzeba płakać i płacić. No i narzekać 

• Like 1
Opublikowano

ładne byczki handlarze skupują do 27 zł za kg tak do 3 tygodni WWL;WWY;WWE , rasy hf byczek około 20 wydaje mi sie ze w Wlkp . taniej jak na mazowszu wschodnim 

15 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał(a):

W Wlkp za cielaka takiego ncb, od 1000-1200 od gospodarza mleczarza

Opublikowano

Przy robieniu kiszonki z kukurydzy na pryzmie używa ktoś Beonzesan Sodu? Słyszałem że można ograniczyć psucie się kiszonki na pryzmie przy wolnym wybieraniu żeby się nie grzała i nie wchodziła pleśń. Używacie sam Beonzesan czy dajecie te jakieś zakisacze mikrobiologiczne z bakteriami?

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

ładne byczki handlarze skupują do 27 zł za kg tak do 3 tygodni WWL;WWY;WWE , rasy hf byczek około 20 wydaje mi sie ze w Wlkp . taniej jak na mazowszu wschodnim 

Za byczki płacą i po 30 zł . A potem i tak wszystkie z mazowsza kondycja w Wlkp.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Juz i w Wielkopolsce ceny poszły w górę. W maju-czerwcu handlarzom z tamtych stron było za drogo u nas brać a teraz sami dzwonią i zajeżdżają czy aby czegoś nie ma. 

Opublikowano
1 godzinę temu, katopo napisał(a):

Przy robieniu kiszonki z kukurydzy na pryzmie używa ktoś Beonzesan Sodu? Słyszałem że można ograniczyć psucie się kiszonki na pryzmie przy wolnym wybieraniu żeby się nie grzała i nie wchodziła pleśń. Używacie sam Beonzesan czy dajecie te jakieś zakisacze mikrobiologiczne z bakteriami?

ja już od kilku lat stosuje do kiszonki z kuku EmFarma

image.png.69337cdb9c87c67def073c4881863a90.png

image.png.8c57a5684fdab39307549c53b0fc6203.png

Opublikowano
4 godziny temu, katopo napisał(a):

Ja nic nie daje . Najlepiej kosić zieleńszą wtedy się dobrze ugniecie i przykryć dobrze ziemią. 

I nie powinna się psuć

Lecz jest nieraz tak że kukurydza jest porażona jakimś grzybem na kolbach w zeszłym roku tak było u mnie i straty były grzała się 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.09.2025 o 21:26, Papkin napisał(a):

Handlował ktoś z zakładami Sokołów? Słyszałem kiedyś że można dostać od nich kredyt na zakup cieląt. Ktoś coś wie?

Jak już iść w umowę to lepiej na własną rękę sztuki ogarnąć. Jeśli nie będzie się zgadzał numer kolczyka to sztuka do utylizacji.

Edytowane przez dzajn
Opublikowano

Będę przeorywał starą łąkę w październiku, chcę tylko wcześniej porównać trochę i krzaki wyrwać z miedzy. Myślicie najpierw stalerzować np w poprzek czy orać na razówkę? Zamierzam na zimę "przywałować" lekkim wałem choć nie wiem jaki będzie efekt, jak słaby to bronowanie 

Opublikowano
3 godziny temu, raven18 napisał(a):

Będę przeorywał starą łąkę w październiku, chcę tylko wcześniej porównać trochę i krzaki wyrwać z miedzy. Myślicie najpierw stalerzować np w poprzek czy orać na razówkę? Zamierzam na zimę "przywałować" lekkim wałem choć nie wiem jaki będzie efekt, jak słaby to bronowanie 

Najlepiej to Randap a potem talerzowka i dopiero pług.

• Like 2