Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał(a):

A będzie 

Kto mądry ti wyciągnął wnioski 

Mądry to robi wg swojego planu i się nie zwraca uwagi na dołki i górki ale spadek dochodu o kilka tysięcy na zwierzaku w każdy budżet uderzy. Nie każdy może zostać strażakiem z OSP i jeździć na wycieczki z KGW😁

• Haha 2
Opublikowano

Wg mnie niespadną aż tak bardzo , może być korekta np z 17 na przedział 14-15, w listopadzie/grudniu pisałem że byki będą po 15-16. No ale nie znamy planów ujni itp, może będzie choroba szalonych ogonów itd

Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Mądry to robi wg swojego planu i się nie zwraca uwagi na dołki i górki ale spadek dochodu o kilka tysięcy na zwierzaku w każdy budżet uderzy. Nie każdy może zostać strażakiem z OSP i jeździć na wycieczki z KGW😁

Muszę spróbować kiedyś tych  wycieczek 

Opublikowano
10 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Kto nawstawiał towaru ? 

Ci co mają krowy jak bydło zaczęło iść do góry to cielaki  wstawiali wszystkie co  się urodziły wiem bo  nie sprzedawali jak chciałem kupić a teraz za tygodniowego hf chcą 1500 .

Opublikowano

Ludziska ale wy naiwny poto są wysokie ceny bo deweloperzy i agroholdingi ziemi poszukują. Ludzie nastawiają cielaki za ciężkie pieniądze a sprzeda być może taniej byka jak kupił obsada i wtedy część rolników pójdzie na licytacje. Tylko swinie są  stabilne. 30 lat i zawsze pod kreska. '

• Like 2
  • Haha 6
Opublikowano
36 minut temu, robkos napisał(a):

Ci co mają krowy jak bydło zaczęło iść do góry to cielaki  wstawiali wszystkie co  się urodziły wiem bo  nie sprzedawali jak chciałem kupić a teraz za tygodniowego hf chcą 1500 .

no to jak HFów nawstawiali  to zaleją rynek wołowiną...i kościami

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Ja mam nadzieję że ten dołek przyjdzie szybciej niż później 

DOŁEK =  cżęść rolników zrezygnuje = cześć ubojnia upadnie = te co zostaną mogą dyktować ceny zabraknie konkurencyjnosci , 

Opublikowano

Nie ma dosłownie żadnych przesłanek by tak wywindować ceny. 

Większość rynku i tak w lapach korporacji. Takie przypadki nie istnieją. 

Od samego mieszkania, herbata nie będzie słodsza 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał(a):

A teraz nie ma dyktatu ubojni?

Co to znaczy dyktat ? Pewnie jak by mogli kupić taniej to by dali tańszą oferte , w moim regionie jak lokalna ubojnia nie da ceny to biernacki podstawia kanion i ładują , wystarczy zabraknie lokalnej ubojni i wtedy pozostanie tylko kilku najwiekszych graczy na rynku 

• Like 1
Opublikowano

Ceny poleciały bydła w górę aby wydoić kilka tysięcy rolników. Pewnie do lata/jesieni następnego roku cena będzie wysoka, a później dwa lata grubego dołku. W końcu byk nie rośnie 3 miesiące, tylko 18-24, a ubojnie muszą się mocno odbić od dna. A później powtórka z rozrywki 😂 i kółko się zamyka 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Co to znaczy dyktat ? Pewnie jak by mogli kupić taniej to by dali tańszą oferte , w moim regionie jak lokalna ubojnia nie da ceny to biernacki podstawia kanion i ładują , wystarczy zabraknie lokalnej ubojni i wtedy pozostanie tylko kilku najwiekszych graczy na rynku 

Tych mniejszych graczy powoli usuną tak jak hodowców...

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał(a):

Nie ma dosłownie żadnych przesłanek by tak wywindować ceny. 

Większość rynku i tak w lapach korporacji. Takie przypadki nie istnieją. 

Od samego mieszkania, herbata nie będzie słodsza 

No ale na czym jest w rolnictwie....zboża też raz ponad 100 raz ponizej

Opublikowano
1 godzinę temu, robkos napisał(a):

To wcześniej te cielęta do lasu wyganiali czy dawali psą jeść? Podaż cieląt na rynek może spaść wtedy jak jest albo mniej krów które je rodzą albo jak mniej sie importuje. A nie wtedy jak krowiarz nie sprzeda komuś byka tylko zostawi sobie. To chyba dalej na rynku jest ten 1 cielak :D czy sie mylę ?

• Like 2
Opublikowano

Dobra wszyscy pitu pitu naokoło ale skąd się wzięły te ceny??? Musi być brak surowca? Kiedy cena pszenicy szła do góry to chińczyk robił zapasy przed wojną, potem wojna, potem się wszytko unormowało i cena spadła . A w przypadku wołowiny ? W jakimś kraju wybito pół pogłowia czy o co chodzi ? Bo przecież wzrost ceny o 20-25% w przypadku żywca wołowego to raczej rzadkość 

Opublikowano
10 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Ach te chłopy, byk 6zł mało, byk 15zł za dużo, nie pada miesiąc, susza, pada dwa dni "nic niema pogody, kiedy ta pogoda będzie"

24st C -upalisz opryskiem, 10st C -za zimno ... JAK ŻYĆ

• Like 1
Opublikowano

susza w TUZ zrobiła swoje , nie ma traw w zasadzie to bardziej mróz i przymrozek zabrał plon dziś rano 6 stopni było WWL , ubiegły rok straty 50 % w tuzach a w tym roku trawy jeszcze słabsze