Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

bydło to nie ziemiak żę jak jest urodzaj to bedzie nadprodukcja , nawet jak jest dobry rok w pasze to żęby z cielaka była krowa to 2 lata trzeba czekać i kolejne 2 nim urosnie opas , możę być obniżka ale bydło da się przetrzymać kilka msc . i poczekać na lepszą cene 

Tu racja. A czemu do prosiąt się nie odniosłeś 🤔🤣😀 . Raz ojciec przetrzymał co dorosło to 1zl na kg staniało 😀

Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał(a):

Raczej faza na wyprzedaż cielaków 😀

Za dobre pieniądze lepiej sprzedać wg mnie niż chodzić 2 lata. Po górce przychodzi dołek i wtedy się kupuje. Ze wszystkim tak było że drogie prosięta tanie duże drogie sadzeniaki tanie stare ziemniaki. A czy tu myślisz że będzie inaczej 🤔

Tak nie działa poważna produkcja . Sprzedajesz - kupujesz, obrót stały przez cały rok , górka, dołek, covid , czy meteoryt spadnie, bez znaczenia . Zresztą przy obecnym ograniczonym dostępie do cieląt to za dwa lata może być pustka w skupach . Na ten moment ograniczyliśmy koszta mianowicie powrót z odsadka na odpajanie cieląt , a nie wstawiając dzisiaj nic to za kilka miesięcy trzeba by 100 sztuk na rzut kupić i cały cykl dwóch lat się sypie

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To myślisz, że ktoś będzie się szarpał z bykami za 4 tys miesięcznie?😆

Pewnie za 3-5 lat już nie będzie chciał za 8-10 tysięcy 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Tak nie działa poważna produkcja . Sprzedajesz - kupujesz, obrót stały przez cały rok , górka, dołek, covid , czy meteoryt spadnie, bez znaczenia . Zresztą przy obecnym ograniczonym dostępie do cieląt to za dwa lata może być pustka w skupach . Na ten moment ograniczyliśmy koszta mianowicie powrót z odsadka na odpajanie cieląt , a nie wstawiając dzisiaj nic to za kilka miesięcy trzeba by 100 sztuk na rzut kupić i cały cykl dwóch lat się sypie

Mój ojciec handlował rąbanka w latach 90 i wtedy też podobni do ciebie pisali że za 2lata ostatnie sztuki wybijecie i nie będzie co bić 🤣 jak jest widzimy po prostu zmieniło się tylko to że kiedyś parę sztuk miał każdy a teraz są już tylko pojedyncze wyjątki na wsiach ale on trzyma tyle co kiedyś trzymała całą gmina 

Opublikowano
13 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Kurde napisałbyś jakieś widełki, ludzie dopytują więc chyba zainteresowanie jest. Wszyscy wiedzą że byki poszły w górę i wogóle...

Mój obecny pomocnik kosztuje mnie miesięcznie średnio 4tyś a 100h w najlepszym miesiącu nie wyrobi. W ubiegłym tygodniu 2 dni po max 3h.

Wszystko zależy od tego co proponuje pracownik tj czy ma prawo jazdy,czy chce u mnie mieszkać,co z wyżywieniem 

15 godzin temu, ab23 napisał(a):

To drogi pracownik😂

Wolę zapłacić i być pewnym 

13 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Małpę nauczysz a człowieka nie?

Niektórych nie

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Polako , teoretycznie 30zł brutto /kg 

Matko Bosko🙆

2 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To myślisz, że ktoś będzie się szarpał z bykami za 4 tys miesięcznie?😆

Co masz na myśli szarpanie z bykami? Bo nie rozumiem 🤷

Opublikowano

Jeśli byki są na uwięzi i chodzisz przy nich na okrągło to inaczej się zachowują nawet jak się zerwie, wiadomo że wojuje ale nigdy nie miałem problemu żeby uwiązać jak to mówią sposobem to jeża można 🤭

Opublikowano
8 godzin temu, HF86 napisał(a):

Jak sie naród wygłodniały na cielaki i że runy rzuci 😁

Masz dużo miejsca w oborze to wstawiaj 🤣

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, PAN88 napisał(a):

Masz dużo miejsca w oborze to wstawiaj 🤣

Pitole, postoję, popatrzę. 

Dzisiaj mam przywieźć jalowke którą prawie 2 lata temu sprzedałem i wróci do tego samego sadu w którym się urodziła 

Opublikowano
9 godzin temu, HF86 napisał(a):

Jak sie naród wygłodniały na cielaki i że runy rzuci 😁

No ostatnio patrze jałóweczka taka dość dość okrągła bo mieszane BB  cena 3500 myśle pewnie ze 170 kg bedzie miec prawie pasowac bedzie do grupy bo jednej brakuje dzwonie pytam ile kg bedzie miała 120 i 1,5 miesiąca 🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał(a):

Pitole, postoję, popatrzę. 

Dzisiaj mam przywieźć jalowke którą prawie 2 lata temu sprzedałem i wróci do tego samego sadu w którym się urodziła 

Lubię takie a najbardziej ludzi od których wracają 🤭