Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Dzisiaj najpewniejszy pracownik to wydajny sprzęt 🙃

Oczywiście nie we wszystkich budynkach

Wydajny sprzet nie zastąpi obecność czowieka a utrzymanie wydajnego sprzętu kosztuje , nawet najwygodniejszy [ amortyzacja ]fotel także obciążą kręgosłup  , dobry pracownik a nie parobek rozsieje nawóz , zrobi oprysk i da bydlakom jesc 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Przy bydle 

Place tyle na ile się umówimy 

Jaka mniej więcej płaca za godzinę lub ile za dniówkę ?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Jaka mniej więcej płaca za godzinę lub ile za dniówkę ?

Czytałeś???? Koneserom etanolu dziękuję😅

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Wydajny sprzet nie zastąpi obecność czowieka a utrzymanie wydajnego sprzętu kosztuje , nawet najwygodniejszy [ amortyzacja ]fotel także obciążą kręgosłup  , dobry pracownik a nie parobek rozsieje nawóz , zrobi oprysk i da bydlakom jesc 

Tyle w teorii . Nie wiem ile miałeś styczności z pracownikami na gospodarstwie . Jak mam wszystko po kimś sprawdzać to wolę sam zrobić . Pracownik powiedzmy 6k na miesiąc to 3 byki sprzedane na niego, czyli 36 rocznie , trzymasz 72 byki na jego opłacenie

Opublikowano
21 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Tyle w teorii . Nie wiem ile miałeś styczności z pracownikami na gospodarstwie . Jak mam wszystko po kimś sprawdzać to wolę sam zrobić . Pracownik powiedzmy 6k na miesiąc to 3 byki sprzedane na niego, czyli 36 rocznie , trzymasz 72 byki na jego opłacenie

Ile?🤔🙆

Opublikowano (edytowane)

Cybulek dobrze policzył tylko każde gospodarstwo trzeba traktować indywidualnie , znam gospodarstwo około 35 mamek gdzie pracownik zarabia około 4 tys .pracuje około 35-40 godzin tygodniowo , jak trzeba to pojedzie 4.00 rano trawę kosic i opryskać zboże o 21.00 godziny pracy zapisuje , ostatnio naprawiał ogrodzenie łaki ale i paszowóz zrobi opasom a drugie gospodarstwo mleczne ciągle poszukuję kogoś , najlepiej to by przygarnęli kogoś bezdomnego żeby spał w obejściu i był na zawołanie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Przy bydle 

Place tyle na ile się umówimy 

Kurde napisałbyś jakieś widełki, ludzie dopytują więc chyba zainteresowanie jest. Wszyscy wiedzą że byki poszły w górę i wogóle...

Opublikowano

Na swoim robisz to szanujesz bo wiesz ile to kosztuje . Opryskiwacz za kilkaset i niech Ci w ramach nauki przyłoży lancą w słup 😆

Odbiegamy od tematu . Bym napisał ceny , ale do sprzedaży daleeeko

• Like 2
Opublikowano

Jest ryzyko jest zabawa😁

Napisać możesz dla pokrzepienia serc🤭

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kazik6 napisał(a):

jaka ta dopłata do tuż? chyba jak ktoś wypasa na tych łąkach

Raczej tylko ekoschemat ekstensywne użytkowanie TUZ.

Rolnictwo ekologiczne bardziej premiuje gospodarstwa w ramach zrównoważonej produkcji zwierzęcej. 500zł/ha premii do płatności podstawowej za posiadanie zwierząt

Edytowane przez WojtekBuawski
Opublikowano

Z Węgier?🤭  Co to za towar? Ile? $?

Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Teraz jest faza kupowania 😁

20250517_203859.jpg

20250517_202017.jpg

Raczej faza na wyprzedaż cielaków 😀

Za dobre pieniądze lepiej sprzedać wg mnie niż chodzić 2 lata. Po górce przychodzi dołek i wtedy się kupuje. Ze wszystkim tak było że drogie prosięta tanie duże drogie sadzeniaki tanie stare ziemniaki. A czy tu myślisz że będzie inaczej 🤔

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PAN88 napisał(a):

Raczej faza na wyprzedaż cielaków 😀

Za dobre pieniądze lepiej sprzedać wg mnie niż chodzić 2 lata. Po górce przychodzi dołek i wtedy się kupuje. Ze wszystkim tak było że drogie prosięta tanie duże drogie sadzeniaki tanie stare ziemniaki. A czy tu myślisz że będzie inaczej 🤔

bydło to nie ziemiak żę jak jest urodzaj to bedzie nadprodukcja , nawet jak jest dobry rok w pasze to żęby z cielaka była krowa to 2 lata trzeba czekać i kolejne 2 nim urosnie opas , możę być obniżka ale bydło da się przetrzymać kilka msc . i poczekać na lepszą cene 

Edytowane przez jarecki