Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Wolę jakieś nadgodziny w pracy. Ceny bydła i te chorobska zniszczyły mi plan gospodarzenia.

W pracy pewny pieniądz a z bydłem można wtopić teraz i to konkretnie. Cena dużych nie adekwatna do małych i nakładu pracy, przygotowania paszy itp.

Opublikowano
1 minutę temu, Marcin133 napisał(a):

Widać ludzia nigdy nie dogodzi z cena🤦a to za wysoka a to za niska 

Ciekawe czy kupując teraz po 18 zł odsadka doczeka takich cen na żywa za te 12 miesięcy?

Opublikowano
2 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Widać ludzia nigdy nie dogodzi z cena🤦a to za wysoka a to za niska 

Ta cena odbije się nam czkawką. Niewielu na niej zyska a stracą wszyscy 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Ciekawe czy kupując teraz po 18 zł odsadka doczeka takich cen na żywa za te 12 miesięcy?

Ale te które kupił 2 lata temu taniej zarobią mu na te które stracą za 2 lata jeśli tak będzie.... Kto ma ciągłość sprzedaży zawsze zarobi 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Doliczyć kosmiczne ceny siana i słomy + ceny małych jeszcze niech zboże będzie po 1200 to gówno zostanie.

1 minutę temu, livebird napisał(a):

Ale te które kupił 2 lata temu taniej zarobią mu na te które stracą za 2 lata jeśli tak będzie.... Kto ma ciągłość sprzedaży zawsze zarobi 

Co mi z tego zarobku... Ciśnienie tylko podnosi gdybanie kiedy sprzedać. Jak będzie u mnie z pryszczyca tak jak z asf to sobie w zoo bydło zaraz będę oglądać 

Opublikowano

Trzeba patrzeć trochę dalej a nie co jest dziś albo jutro. 

Opublikowano

Najlepsze w tej sytuacji jest to że nareszcie mamy popyt i podaż a mówi się że odbije się to czkawką. To jaka patologia była wcześniej skoro teraz płaczą że jest drogo. Jeżeli to ma potrwać chwilę to niech płacą i 20 zł na kg 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, malaczarna napisał(a):

Doliczyć kosmiczne ceny siana i słomy + ceny małych jeszcze niech zboże będzie po 1200 to gówno zostanie.

Co mi z tego zarobku... Ciśnienie tylko podnosi gdybanie kiedy sprzedać. Jak będzie u mnie z pryszczyca tak jak z asf to sobie w zoo bydło zaraz będę oglądać 

No to zlikwidować przecież nikt nie zmusza do hodowli 🙃

Opublikowano
10 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Najlepsze w tej sytuacji jest to że nareszcie mamy popyt i podaż a mówi się że odbije się to czkawką. To jaka patologia była wcześniej skoro teraz płaczą że jest drogo. Jeżeli to ma potrwać chwilę to niech płacą i 20 zł na kg 

Przecież to jest normalna praca ona ma przynosić dochód systematycznie a nie jednorazowo.

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Przecież to jest normalna praca ona ma przynosić dochód systematycznie a nie jednorazowo.

Jaki ta praca wcześniej przynosiła dochód? Widać do czego prowadzi ta globalizacja i jakie niesie zagrożenia. Jak wymyśla taką chorobę po tym jak skasują hodowlę w Polsce to będzie płakał konsument...

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Jaki ta praca wcześniej przynosiła dochód? Widać do czego prowadzi ta globalizacja i jakie niesie zagrożenia. Jak wymyśla taką chorobę po tym jak skasują hodowlę w Polsce to będzie płakał konsument...

Najlepiej aby było w miarę stabilnie. Też się cieszyłem jak sprzedałem w dobrej cenie ale moment uśmiech znika jak trzeba kupić małe 🤭 można się ratować hf-ami od cycka ale to nie muszę tłumaczyć jak jest...

Opublikowano
Wpaw napisał:

4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Wolę jakieś nadgodziny w pracy. Ceny bydła i te chorobska zniszczyły mi plan gospodarzenia.

W pracy pewny pieniądz a z bydłem można wtopić teraz i to konkretnie. Cena dużych nie adekwatna do małych i nakładu pracy, przygotowania paszy itp.

weź nie mów 🤔🤦

malaczarna napisał:

15 minut temu, livebird napisał(a):

No to zlikwidować przecież nikt nie zmusza do hodowli 🙃

Kalkulator wyliczył że muszę trzymać te parę sztuk

wyrzuć kalkulator 🤭

Opublikowano
32 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Chwila uciechy a dalej co? 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał(a):

Chwila uciechy a dalej co? 

Powiem że każdy kto zajmuje się bydłem to jest kapitanem swojego statku. Wszyscy chcą nas zatopić nikt tego rynku nie chroni a teraz ta cena to splot przypadków. Przykro się patrzy na perspektywy tak jak mówiłeś nawet ojciec Jarosława rezygnuje i chłopak redukuje stado bez pomocy🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Trzeba zwiększyć...

Musowo gospodarzyć tak żeby bez dopłat się opłaciło. 

To zwiększaj. Wyścig szczurów nie jest mi potrzebny.

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

To jak dwa lata temu kupiłaś tanio to teraz przy sprzedaży powiedziałeś że też chcesz niższe ceny bo kiedyś kupiłaś tanio ? 
Tak to przy hodowli wygląda . Zresztą w całym rolnictwie. Nie ma nic unormowane i możesz stracić a możesz i zyskać. 

5 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Powiem że każdy kto zajmuje się bydłem to jest kapitanem swojego statku. Wszyscy chcą nas zatopić nikt tego rynku nie chroni a teraz ta cena to splot przypadków. Przykro się patrzy na perspektywy tak jak mówiłeś nawet ojciec Jarosława rezygnuje i chłopak redukuje stado bez pomocy🤭

Forumowy Jarek redukuje ? 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

To zwiększaj. Wyścig szczurów nie jest mi potrzebny.

Każdy niech robi jak uważa, albo trzymać tyle żeby się opłaciło przy tym chodzić albo dać d*pie spokój iść do roboty albo coś innego dłubać to co się opłaci.

3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Forumowy Jarek redukuje ? 

Co za Jarek? 🤔

Opublikowano
12 minut temu, wojak1986 napisał(a):

I to czeka wiele gospodarstw

• Like 1
Opublikowano

jedni ograniczają rezygnują a inni powiekszają tylko to powiekszanie to głownie oparte na zakupionym odsadku lub cielaku , ogólnie w całej europie jest i bedzie powolny spadek pogłowia 

Jarek Balzydło redukuje stado ? Oni mają własne mamki ? 

Opublikowano

Oglądałem wczoraj dokument o drogach dzieci do szkoły. Na Filipinach dziewczynka lat 11 i chłopiec 8 lat wstają o 5 rano żeby z gór dojść do szkoły. Idą pieszo przez 2.5-3 godziny żeby zdążyć do szkoły na 8 rano. Trasa w górach pod górę wspinaczka w japonkach na nogach. Nauczyciel zarabia 500-600 zlotych na nasze na miesiąc. Ten 8 latek jak chce się napić wspina się na palmę kokosową 15 metrów żeby otworzyć owoc i się napić. U nas to się trochę w w d*pach poprzewracało gdzie my do tych twardych ludzi. Chłopiec przed szkołą przynosił babci 5 litrową bańkę z wodą po którą szedł kilometr. Niech ktoś z nas poprosi dziecko żeby zrobiło coś takiego a później gospodarstwa znikają...

Najlepsze że przed lekcjami codziennie rano śpiewają chymn i wciągają flagę na maszt. Z jednej strony może uczą ich posłuszeństwa ale z drugiej spójrzmy u nas ludzie dostają od państwa kasę zasiłki przywileje a plują i nie szanują Ojczyzny...

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, ab23 napisał(a):

Przestańcie beczeć 🤭

Unie jest przetarg na grunty  parafii 

Słucham państwa ..😂😂

.

Będzie drooooogo

Ksiądz z ambony głosił?