Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Ale cielak powinien mieć co najmniej 10 dni od urodzenia więc jakim cudem. Ale dziwię się że niektórzy nie podchowają do jakiś 2 tyg tak mleka szodują 🤔

Urodzi się i zgłaszają że już ma 7 dni 🤷

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

Ale cielak powinien mieć co najmniej 10 dni od urodzenia więc jakim cudem. Ale dziwię się że niektórzy nie podchowają do jakiś 2 tyg tak mleka szodują 🤔

Ekonomia 

• Like 1
Opublikowano
Wpaw napisał:

20 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Z całym szacunkiem mało wiesz, dla krowiarzy byk hf to odpad w produkcji mleka chcą się go pozbyć. A wiadomo że cielaki pracochłonne 

jak grosze za cielaka płacili to i może kto traktował za odpad ... za to że hf trzymał byś z miesiąc I mleka by to beczkę wypiło to kupujący grosze rzucał i łaskę robił że bierze ... teraz się sytuacjia odwróciła 🙋‍♂️

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, slawek74 napisał(a):

jak grosze za cielaka płacili to i może kto traktował za odpad ... za to że hf trzymał byś z miesiąc I mleka by to beczkę wypiło to kupujący grosze rzucał i łaskę robił że bierze ... teraz się sytuacjia odwróciła 🙋‍♂️

Też uczciwie odpoic i dać z 6 litrów na dobę po 2.5 zł to szału z tego cielaka nie ma. Jak dostanie jakiś preparat to taniej ale jak to rośnie na tym 

• Like 2
Opublikowano

i tak pierwszych 7 dni mleko do mleczarni sie nie nadaje bo jest siara ale zgoda że odpajanie cielaka na handel to mało dochodowy interes jeszcze jak wpadnie biegunka 

• Haha 1
Opublikowano

Zgadza się. Dwa tygodnie cielaka się chowało. Wypił te 70-80’litrow mleka po te 2.5 zł. To za samo mleko koło 200 zł wychodziło. Doliczyć swój czas żeby się tym cielakiem zająć i na koniec z wielką łaską 300 czy 400 zł dali. Praktycznie nikt nie szanował rolnika. Jedynie ci którzy odbierają cały czas od stałych rolników. 
Więc teraz handlarzyny niech płaczą i płacą 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał(a):

i tak pierwszych 7 dni mleko do mleczarni sie nie nadaje bo jest siara ale zgoda że odpajanie cielaka na handel to mało dochodowy interes jeszcze jak wpadnie biegunka 

Co Ty gadasz, dzień dwa i już leją , kierowcy mówią że aż różowe u niektórych 🤭

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, slawek74 napisał(a):

Czemu tak mówisz? Byczek 7dni 500-700bylo zależy jaki,  miesięczny nie taki tani. Zresztą który krowiarzy trzyma miesiąc? Jak mleko płaci? Wypychają od razu odpad

No chyba że krowa po antybiotyku to mleko cielaki piją oporowo

Opublikowano
14 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ciekawe czy wszyscy mają taką super bazę paszową bo u mnie niezła lipa się szykuje...

Zapowiada się jeden z najgorszych sezonów patrząc na uprawy... Traw też nie ma... Lipa 🙃

Opublikowano
4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co Ty gadasz, dzień dwa i już leją , kierowcy mówią że aż różowe u niektórych 🤭

Dzień dwa no to przesada ale też nie 7 bo można wczesniej

Opublikowano
jarecki napisał:

🤣🤣🤣🤣🤭🤦 od pierwastki to 3 dni ...🤔🤭

Opublikowano

I tak długo. Kumpel gadał że tylko siary się napił i sprzedany. 

Sprzedane 4 byki waga 750-820 kg brutto po 15.80. Dzwonił ojciec ale komu to nie wiem. Nie chce już trzymać i powoli koniec hodowli 

• Like 1
Opublikowano

U nas rok temu to chociaż na wiosnę padalo. Teraz nic. Pierwszy pokos będzie bez szału, zimno i sucho. W środę w pryzme idzie. Qq kto zasial wcześnie to powschodzila ladnie ale teraz mróz ja sieknal. Ja sialem koncowka kwietnia to na lżejszych ziemiach szpilka wychodzi a na glinach czeka sobie

Opublikowano
15 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie chce już trzymać i powoli koniec hodowli 

Przy takiej cenie żal kończyć już tu kilku było co ,, kończyli '' a dalej hodują , zresztą ja też już ,, kończyłem '' 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, jarecki napisał(a):

Przy takiej cenie żal kończyć już tu kilku było co ,, kończyli '' a dalej hodują , zresztą ja też już ,, kończyłem '' 

Ale ja i ojciec  jesteśmy inni jak piszesz. Kiedyś miały być świnie skończone i były. 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
Wpaw napisał:

37 minut temu, slawek74 napisał(a):

Czemu tak mówisz? Byczek 7dni 500-700bylo zależy jaki,  miesięczny nie taki tani. Zresztą który krowiarzy trzyma miesiąc? Jak mleko płaci? Wypychają od razu odpad

nigdy żadnemu cielaków nie daję mleka z antybiotykiem 🤦

Opublikowano
5 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Taki cielak to się leje z niego na potęgę po tym mleku z antybiotykiem

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał(a):

nigdy żadnemu cielaków nie daję mleka z antybiotykiem 🤦

17 minut temu, malaczarna napisał(a):

Taki cielak to się leje z niego na potęgę po tym mleku z antybiotykiem

Naprawdę?😁 Tak tak wylewają🤭