Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

To lepsze rozwiązanie ale np u mnie nie widziałem chętnego do podania tego zastrzyku. Poza tym jak już nakręci to dobranie odpowiedniej dawki to też nie takie proste 

Dawałem czterem po kolei,zanim z trzema się uporaliśmy to 4 myślałem że zostanie bo ani drgnął do wyjścia

Opublikowano (edytowane)

A jaki sobie skitke liczyć ? 5 ,6 , 7 ,8 %?     WBC to jest waga ciepła  do godziny po uboju , warto sobie ten skrót przetłumaczyć na polski . Pójdę dalej i WBC powinno być liczone z wagi na gospodarstwie , dość często z mojej okolicy bydło jedzie na Goline i ubijane jest po 24 godzinach , w Polsce to nie byłoby by realne bo większość przed sprzedażą dodatkowo opasa bydlaka 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, AdamRo napisał(a):

Liczcie sobie od netto gdyż zakłady podają wbc po wychłodzeniu i obróbce. Najbardziej realne wyniki.

Adam powiedz ile SM czy LM czy CH normalnie wychodzi od netto i jaka będzie różnica od wagi brutto 

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał(a):

A jaki sobie skitke liczyć ? 5 ,6 , 7 ,8 %?     WBC to jest waga ciepła  do godziny po uboju , warto sobie ten skrót przetłumaczyć na polski . Pójdę dalej i WBC powinno być liczone z wagi na gospodarstwie , dość często z mojej okolicy bydło jedzie na Goline i ubijane jest po 24 godzinach , w Polsce to nie byłoby by realne bo większość przed sprzedażą dodatkowo opasa bydlaka 

Tyle teoria a życie co innego.

9 godzin temu, Miłypan napisał(a):

Adam powiedz ile SM czy LM czy CH normalnie wychodzi od netto i jaka będzie różnica od wagi brutto 

Nie widzę zależności wyboju od rasy. Może być że HF z luzu, bez brzucha wybije się lepiej niż LM z bebechem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, AdamRo napisał(a):

Tyle teoria a życie co innego.

Nie widzę zależności wyboju od rasy. Może być że HF z luzu, bez brzucha wybije się lepiej niż LM z bebechem. 

Mówimy  potrącenie 5% jaki powinien być realny wybuj z wagi brutto SM LM CH  z luzu bez opasania dodatkowego 

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano

Po ma płacić jak sraczka wywołana. W Wielkiej Brytanii na 2 tygodnie nie będą dostarczać pszenicy do młynów przed świętami. Bez jakiegoś porozumienia jesteśmy zawsze stadem baranów...

• Like 2
Opublikowano

Napisze żę jest za dużo rolników i nie da się żęby każdy się wstrzymał tylko co to da jak bedzie wieksza konsolidacja dokładnie widać w cenach trzody rolników ubywa a ostatnio ceny poleciały sporo w dół więc nie wiem co by się musiało stać żeby ceny były bardziej stabilne .   Chyba żę nadzieja w Trumpie i przerwanie globalizacji ale czy dla polskiego rolnika bedzie lepiej ? 

Opublikowano

Naszym problemem nie jest ilość tylko nastawienie zawiść i brak chęci współpracy. Tłumaczenie że konsolidacja pomaga a tam zawsze większy mniejszego przejmuje i do niczego prowadzi...

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Po ma płacić jak sraczka wywołana. W Wielkiej Brytanii na 2 tygodnie nie będą dostarczać pszenicy do młynów przed świętami. Bez jakiegoś porozumienia jesteśmy zawsze stadem baranów...

Panika swoje robi, dzwoniłem na ubojnię spytać się o cenę to powiedział mi że odbiór za około dwa tygodnie , wypychają na siłę bydło 

Opublikowano

Jak tutaj w jednej wiosce nie potrafią się zgrać we wspólnych zakupach, usługach, czy sprzedaży, a co dopiero krajowo 😁

• Like 6
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.04.2025 o 19:42, lexiflexi napisał(a):

To jednak na pryszczyce są szczepienia czy jak to jest ? No i patrzcie jakie podejście, nie wybijają całych stad tylko najbardziej zarażone zwierzęta 🤔 

Screenshot_20250405-194035.png

Screenshot_20250405-194023.png

Choroba widmo . Pozdrawiam zdrowomyslacych . Bezobjawowo wszystko ma być .. jedyny objaw to ujebanie rolnika 😁

3 godziny temu, jarecki napisał(a):

ostatnio ceny poleciały sporo w dół więc nie wiem co by się musiało stać żeby ceny były bardziej stabilne .   Chyba żę nadzieja w Trumpie i przerwanie globalizacji ale czy dla polskiego rolnika bedzie lepiej ? 

🤣 Trump to ci zadba ale o to żebyś mu cło płacił a jego ma wjeżdżać bezclowo i to za podwójną cenę .. najpierw kupi ropę u ruskich a potem sprzeda nam tak jak to robi do tej pory 🤣

21 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

To są czasy ludzi niezrównoważonych wystarczy włączyć wiadomości...

Ja mam niezłą bekę od dobrych 10 lat jak wywaliłem telewizor  . A jak jechałem do miasta podczas srovidka i widziałem pary , męża i żonkę w maskach w jednym samochodzie to normalnie brechalem na światłach 🤣

Edytowane przez tomaszmab
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, tomaszmab napisał(a):

Choroba widmo . Pozdrawiam zdrowomyslacych . Bezobjawowo wszystko ma być .. jedyny objaw to ujebanie rolnika 😁

🤣 Trump to ci zadba ale o to żebyś mu cło płacił a jego ma wjeżdżać bezclowo i to za podwójną cenę .. najpierw kupi ropę u ruskich a potem sprzeda nam tak jak to robi do tej pory 🤣

Ja mam niezłą bekę od dobrych 10 lat jak wywaliłem telewizor  . A jak jechałem do miasta podczas srovidka i widziałem pary , męża i żonkę w maskach w jednym samochodzie to normalnie brechalem na światłach 🤣

W internecie też ciężko o wiarygodne i bezstronne informacje