Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Ubezpieczył ktoś zwierzęta od chorób zakaźnych? Jakie to są koszty takiego ubezpieczenia?

Pytałem w biurze gdzie mi wszystko ubezpieczają i nic nie wiedzieli. Mają dać odpowiedź ale od tygodnia cisza 

Opublikowano
10 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Pytałem w biurze gdzie mi wszystko ubezpieczają i nic nie wiedzieli. Mają dać odpowiedź ale od tygodnia cisza 

Trochę się zorientowałem i jeśli gość u którego ubezpieczam ma dobre informacje to wygląda to tak. 
Masz np 100 sztuk bydła. Średnia cena za sztukę to np 6 tys. Łączna wartość 600 tys. Ubezpieczyciel chce za ubezpieczenie 10% z wartości. Czyli 60 tys. Państwo dopłaca 70 %. Czyli 60*0.7=42 tys. Więc samemu trzeba wyłożyć 18 tys na ubezpieczenie tych wspominanych 100 sztuk. I to jest na ubezpieczenie na choroby nie zwalczane z urzędu. Przy chorobach zwalczanych z urzędu kasę za bydło daje państwo za utylizację . Tak mi przynajmniej gość to wyjaśnił. Ale ręki nie da sobie uciąć :) 

Opublikowano

Mam problem

Na początku lutego sprzedawałem 6 sztuk byków. Przyszła propozycja z 7 sztukami. Jedna sztuka została podana błednie i wykresliłem ją z propozycji bo cały czas jest w stadzie. Teraz wszedłem do irz i zdziwienie bo ta sztuka, którą wykresliłem ma status jako nie żyje. Jak to możliwe skoro dalej u mnie jest? Co z tym zrobić?

Opublikowano
Godzinę temu, WojtekBuawski napisał(a):

Mam problem

Na początku lutego sprzedawałem 6 sztuk byków. Przyszła propozycja z 7 sztukami. Jedna sztuka została podana błednie i wykresliłem ją z propozycji bo cały czas jest w stadzie. Teraz wszedłem do irz i zdziwienie bo ta sztuka, którą wykresliłem ma status jako nie żyje. Jak to możliwe skoro dalej u mnie jest? Co z tym zrobić?

A te pozostałe też nie żyją? Może błędnie podałeś sztukę. No bo skąd kupujący znał by numery twoich byków.

Opublikowano
57 minut temu, kris82 napisał(a):

A te pozostałe też nie żyją? Może błędnie podałeś sztukę. No bo skąd kupujący znał by numery twoich byków.

Potwierdziłem wybycie więc nie mam już wglądu do nich ale skoro ten nie żyje to reszta też. A tego jednego wykresliłem z propozycji i jest na stanie, zdarzenie niespójne bo nie zostal wybyty ze stada i wygląda na to, że skupujący zrobił przemieszczenie na tę sztukę. Na fakturze wpisane 6szt. Możliwe, że wśród pozostałych paszportów schował się ten jeden, który nie miał iść. 

Opublikowano
WojtekBuawski napisał:

57 minut temu, kris82 napisał(a):

Potwierdziłem wybycie więc nie mam już wglądu do nich ale skoro ten nie żyje to reszta też. A tego jednego wykresliłem z propozycji i jest na stanie, zdarzenie niespójne bo nie zostal wybyty ze stada i wygląda na to, że skupujący zrobił przemieszczenie na tę sztukę. Na fakturze wpisane 6szt. Możliwe, że wśród pozostałych paszportów schował się ten jeden, który nie miał iść. 

Jeśli w systemie jest sztuka ubitą to masz ogromny problem.

Opublikowano
9 godzin temu, abc1922 napisał(a):

Lokalny odbiorca 23.40 za O klase, odebrał dziś 5 sztuk hf średnia 720kg, wiek 18 miesięcy 

To sobie lokalny odbiorca zarobi po pincet. I git :)

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, abc1922 napisał(a):

Lokalny odbiorca 23.40 za O klase, odebrał dziś 5 sztuk hf średnia 720kg, wiek 18 miesięcy 

Jak w tak krótkim okresie uhodowałeś takie sztuki, co one jadły?

Opublikowano
8 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

Jak w tak krótkim okresie uhodowałeś takie sztuki, co one jadły?

Powiem że te historie na tym forum są coraz ciekawsze. Ja na mięsnych mieszankach przy mamce mam podobne wyniki. Co nie znaczy że to pewnik a tu na hf