Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też to pamiętam i miło wspominam ale to wystarczy... To se ne wrati, dziś czas inny, świat inny, pokolenie mojego ojca to jest od zniw kosami do zniw nowymi kombajnami i też tylko sentyment widzę mu pozostał wrócic by się nie wrócił do tamtych czasów 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Oj Pioter...

Cały czas coś unowiczesniasz a gadasz że robisz jak przed wojna...

No chłopie ...weź nie przesadzaj że taki tradycjonalista z Ciebie...

Co unowocześniam w polu? Owszem, mam zimowy owies, sieję poplony a co więcej? No czasem na grzyba opryskam. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Pisałeś, że w C-330 wymiana korka nic nie da... A tu na nowym przestał się pocić. 

Bo chwilę czysty i w tyłek nie dostał ..

Daje w odmę, to nie przestanie po wymianie korka...

Po sadzeniach wróci do normy...

Opublikowano
Teraz, tommy66692 napisał(a):

Ja też to pamiętam i miło wspominam ale to wystarczy... To se ne wrati, dziś czas inny, świat inny, pokolenie mojego ojca to jest od zniw kosami do zniw nowymi kombajnami i też tylko sentyment widzę mu pozostał wrócic by się nie wrócił do tamtych czasów 

Wróci. Prędzej niż się ludziom wydaje. Wierzę w to mocno jak niektórzy w Boga.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Co unowocześniam w polu

Maszyny, traktor...kombajn...

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wróci. Prędzej niż się ludziom wydaje. Wierzę w to mocno jak niektórzy w Boga.

Nie.

Opublikowano

Mylisz się z tym że wróci, a z wiarą to inna sprawa 

W Boga nie wierzę ale w to wierzę. Nie uda się - trudno. I tak i tak na zmarnowanie.

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No ale nie nosisz sierpem zboża...

Nie pisałem że nówki...

A gdzie ja piszę, że chcę powrotu tego co po wojnie albo przed? Ja piszę o czasach jak byłem sraluchem...

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W Boga nie wierzę ale w to wierzę. Nie uda się - trudno. I tak i tak na zmarnowanie.

A gdzie ja piszę, że chcę powrotu tego co po wojnie albo przed? Ja piszę o czasach jak byłem sraluchem...

No ciężko mi określić czego dokładnie chcesz...

No ja bym nie chciał już całe dnie za koniem w polu chodzić...

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś wszystko się kończy 

Ja nie pamiętam snopowiązałki 

Snopowiązałek to nawet ojciec nie pamięta a przyszedł tu w 1981. Snopowiązałki były bardzo krótko w KR. Prywatni tego nie mieli.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ciężko mi określić czego dokładnie chcesz...

No ja bym nie chciał już całe dnie za koniem w polu chodzić...

Wstawałeś przed czwartą i orka?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v