Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Qwazi napisał(a):

U mnie na łąkach to można ryż sadzić

To nie łąki, ale płytkie rozlewiska widać. Chyba, że u was deszcze jakieś obfite były. U siebie na łąki obornik woziłem, to pod samą rzeką się spokojnie jedzie. 

Olszynę wycinaliśmy, i kilka krzaków bzu wyrwałem, to się z korzeni ziemia osypuje. 

Opublikowano
1 minutę temu, Elon napisał(a):

Tylko sam torf? Nie ma innych?

Na łąkach tak. Trawy prymitywne. Nie da rady ani przesiać ani podsiać. Próbowałem . Tylko koszty z tego były. Jedynie można nawożeniem próbować poprawiać jakość 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Stary lis nie popełnia szczenięcych błędów 

Muszę się pilnować.

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Na łąkach tak. Trawy prymitywne. Nie da rady ani przesiać ani podsiać. Próbowałem . Tylko koszty z tego były. Jedynie można nawożeniem próbować poprawiać jakość 

Co badania pokazują?

Jak ph, fosfor, potas?

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chyba że celowo...

Raczej w tym celu nie było. Można było przewidzieć, że zostanie to zauważone. Ten sam błąd, który już się przydarzał kilkakrotnie

1 minutę temu, Elon napisał(a):

Co badania pokazują?

Jak ph, fosfor, potas?

Kwas. A jak kwas, to pomimo, że P i K w średnich zasobnosciach, to brak przyswajalności i toksyna w masie zielonej. Wapna można łódkami nawalić i nic to nie zmieni. Taki urok tego gruntu🤷

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Napisz lepiej co u bogatszych od ciebie...

Co tam u Walencika?

A nie wiem, czasu nie miałem.

Jeszcze fenda chyba nie ma.

Na polu już robi uprawki.

Opublikowano
11 minut temu, Leszy napisał(a):

To nie łąki, ale płytkie rozlewiska widać. Chyba, że u was deszcze jakieś obfite były. U siebie na łąki obornik woziłem, to pod samą rzeką się spokojnie jedzie. 

Olszynę wycinaliśmy, i kilka krzaków bzu wyrwałem, to się z korzeni ziemia osypuje. 

Można to nazywać rozlewiskami. Takie są podsiąki. Teren niski, przy rzece

Myślę, że jeszcze że 2-3 tygodnie i woda zejdzie 

Opublikowano (edytowane)

Kolega Bogdan na tym koncie onRolnik już nie przemówi , a jak założy nowe dam znać. Może kiedyś powróci na swoim oryginalnym koncie ale to już niestety wszystko zależy od niego jak będzie się zachowywał bo jak na razie niestety musi jak pies lizać swoje rany

Dziękuję za świetna zabawę 

Ps. Do zobaczenia Bogdan na swoim poprzednim koncie. Ono tylko zawieszone😁

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

🕯️ _____✝️ ________🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

P0 zostałym Szczęść Boże i brak klątw tuska. 

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝 

🐄🏃

🚗

🚜

Rozwiązuje rebus

P0 gonił P0fnucy bycki na handel i P0jechał na zapiekankę. 

• Haha 3
Opublikowano

-6, 2 metry nad ziemia..z apare dni 20 na plusie 

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝 

🐄🏃

🚗

🚜

grafik dnia napiety.zupelnie jak u mnie.

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał(a):

Tak? to czemu pafnuc zwraca się do niego jak do kobiety?, chyba że mu nie przeszkadza z której strony jest dziurka.   xD

Byś czytał uważnie to byś zauważył że nie napisał nigdy Patrycja do niego 🤷

+2 

Niebo czyste 

Ojciec wczoraj pod łubin i owies uprawiał, sucho jak diabli 

Trochę czasu znaleźć i posiac by trzeba było, 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Rozwiązuje rebus

Nie całkiem.

Bycki to jutro sprzedaje.

Dziś to poleciałem dać jeść...

Zapiekanki to pewno zamknięte będą jak będę wracał, a pojechałem dalej...se.

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie całkiem.

Bycki to jutro sprzedaje.

Dziś to poleciałem dać jeść...

Zapiekanki to pewno zamknięte będą jak będę wracał, a pojechałem dalej...se.

Zainteresował mnie ten wątek 

Rano -2 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v