Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Parkside ma fajną piłe na wysięgniku. Mam ją już kilka lat i naprawde daje rade przy obcinaniu gałęzi przy polu.

Da się odjąć wysięgnik żeby działała też bez niego?

Opublikowano
46 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mnie akurat bez różnicy. Czy kulam czy przepycham to wejdzie tyle samo. A żeby ułożyć drugą warstwę nie sięgnę turem. Może kiedyś, jak se kupię emplexa i mi się jeszcze będzie chciało 🤔

To tak wąsko masz? U mnie  14m szerokości 42 długo i jeszcze w stodole nad udojnią i oborą 

22 minuty temu, jacus napisał(a):

cwoku to  zdjecia z2019 r... jak  to mowila rolniczka z podlasia -same barany zadnego lwa.. 

przyjedz posprzataj- gdybys zobaczyl moja wies to jeszcze wieksze wiejskie kompleksy bys mial..

tylko kot krowy by ci pasl ?? 

Cieciu galicyjski jak nieaktualne to wyjdź z ziemianki i pokaż aktualnie jak ten rynsztok wygląda 😁 

Ale wtedy byś obnażył swój wyimaginowany obraz jaki tu nam przedstawiasz. 

Dla każdego normalnego, który nie łże i nie zakrzywia rzeczywistości nie byłoby z tym problemu.

Dawaj. Pokaż, pokaż cieciu galicyjski 🧐 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Trzeba trochę zwiedzić

IMG_20250223_113525_180_HDR.jpg

I coś dla rozwijającego się Slawcia

IMG_20250223_113643_199_HDR.jpg

Na co mu to, rozwijający się to teraz ruszta, a gówno spod  ruszt do biogazowni

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Trzeba trochę zwiedzić

Sobie byś coś ,,postępowego,, sprawił...

20250222_135522.jpg

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał(a):

To tak wąsko masz? U mnie  14m szerokości 42 długo i jeszcze w stodole nad udojnią i oborą 

Na oborze 12x 24 do załadowanua belami. W stodole już nie będę składował. Lepiej mi pasuje złożyć w stóg i przykryć flizem, a dach stodoły wykorzystać do czego innego...np niech maszyny tam stoją. Na drugiej oborze jest ziarno, a coś co było stodołą obok niej zostało lekko przerobione i jest teraz garażem. To jest budynek z lat 60, a gabarytu nie zmieniłem, bo nie miałem możliwości. Mam za wąsko

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Trzeba trochę zwiedzić

Przynajmniej oczy nacieszysz. 🤭

Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

kurła myślałem że ty po tych wszystkich premiach zimowych to w tafiłach cos zamówiłeś 😂

Im większa hodowla tym więcej wydatków 😣🙆

Jeszcze jak chować 1 sztukę na ha 

To coś wyjdzie 

Przy 20 sztukach wszystkiego bydła trzeba ze 20 ha żeby to utrzymać na swoim

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Złom? I tam szukasz?

Ty nowy sprzęt kupowałeś?

Opublikowano
48 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Im większa hodowla tym więcej wydatków 😣🙆

Jeszcze jak chować 1 sztukę na ha 

To coś wyjdzie 

Przy 20 sztukach wszystkiego bydła trzeba ze 20 ha żeby to utrzymać na swoim

U mnie krowa plus ,,ciele,, z haczykiem na ha 🤭 na djp to ponad półtora wychodzi 😁

52 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła myślałem że ty po tych wszystkich premiach zimowych to w tafiłach cos zamówiłeś 😂

U ciebie też jakoś nowego traktora nie widać a takie wielkie pieniądze połmlek płaci 🤔 faktórę pokażesz 🤔

Opublikowano
33 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Przyjechałem w konkretnym celu żeby obejrzeć pewne urządzenie , reszta złomu mnie nie interesuje

Przecież Ty innego konkretnego urządzenia nie kupisz jak złomu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v