Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Qwazi napisał(a):

No niestety. Mnie tylko przyszło do głowy jedno, po przeczytaniu tego artykułu. Jak za jakiś czas wytłumaczyć dzieciom, że ojca zastrzelił ktoś, kto nie powinien, ktoś, kto powinien mu pilnować pleców, a nie pozbawiać życia. Co innego dla rodziny śmierć z powodu choroby, czy nagła, nawet młodego człowieka. A co innego taka...i teraz, jak temu chłopcu nie przejdzie i kiedyś zechce pójść w ślady ojca, to co będzie czuła wtedy matka. Ona twierdzi, że będzie się bała ale na drodze mu nie stanie. Teraz tak na to patrzy, ale jak stanie w takiej sytuacji, to wtedy dopiero się przekona, co się będzie w niej działo. Oby dzieciakowi przeszło...

😱😱

Wypadki się zdażają wszędzie. Kolegi z pracy szwagier zginął w tamtym roku na polowaniu - poszli we 3 na polowanie i jeden drugiego odstrzelił, niby przypadkiem. Kilka lat temu u mnie w firmie facet został przyciśnięty samochodem do rampy. Nie mówiąc o wypadkach jakie miały ostatnio miejsce w wojsku czy w kopalniach. Życie takie jest u tyle. Jedni mają szczęście, drudzy nie.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Leszy napisał(a):

Nie za ciasny te lokum :ph34r:?? 

To przejściowe ... zaraz wyjazd

1 godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Teraz gadasz...🤦

I cyk ostatnia mleczną jałówka opuściła hodowlę 

A pytałeś 🤔🤷‍♂️🤣

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czuć piniądz....za to..

To bier 🙋‍♂️ będziesz miał to złoto 🤭😁

52 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No niestety. Mnie tylko przyszło do głowy jedno, po przeczytaniu tego artykułu. Jak za jakiś czas wytłumaczyć dzieciom, że ojca zastrzelił ktoś, kto nie powinien, ktoś, kto powinien mu pilnować pleców, a nie pozbawiać życia. Co innego dla rodziny śmierć z powodu choroby, czy nagła, nawet młodego człowieka. A co innego taka...i teraz, jak temu chłopcu nie przejdzie i kiedyś zechce pójść w ślady ojca, to co będzie czuła wtedy matka. Ona twierdzi, że będzie się bała ale na drodze mu nie stanie. Teraz tak na to patrzy, ale jak stanie w takiej sytuacji, to wtedy dopiero się przekona, co się będzie w niej działo. Oby dzieciakowi przeszło...

Gadają, że max 4, ale tak naprawdę, to i pierwiastki wylatują. Jakby tak solidnie średnią policzyć, mogłoby się okazać, że nawet nie wytrzymują całych dwóch laktacji...

Z doświadczenia wiem jedno...kradzież maszyny rolniczej to nie jest kradzież samochodu. Ale chłopaki z Kutna fachmany dobre. Wiedzą, jak się za to zabrać. Pytanie, czy to wystarczy. I takie małe niedomówienie zostawię, bo nie wszystko mogę na napisać. Oczywiście nie odnoszę się wprost do tej kradzieży, bo nie znam okoliczności 

Sławek bój się Boga...żeby u Ciebie taki kolor😱... czemu to nie jest czarno biały szkieletor🤔🤭

Bo to od Wandy Nierusz 🙋‍♂️

Opublikowano
21 minut temu, malaczarna napisał(a):

Naprawdę SAM wszystko zdążysz zrobić? Ten co od niego cielęta biorę to ma z 30 krów. Żona cały czas doi i karmi z nim plus córki jak przyjeżdżają.

Teraz brat doi

A tak to najgorzej zacząć, jak idzie to samo się robi

Gdybym miał lepsze budynki, plac, sprzęt to było by łatwiej 

Kolegi syn koło 400 już doi

Tam całą rodziną pracują, ale najwięcej młody z pradziadkiem 

Chłop 83 czy tam 84 lata a roboty i całą infrastrukturę związaną z nimi lepiej ogarnia niż jego 20 lat młodszy syn

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wypadki się zdażają wszędzie. Kolegi z pracy szwagier zginął w tamtym roku na polowaniu - poszli we 3 na polowanie i jeden drugiego odstrzelił, niby przypadkiem. Kilka lat temu u mnie w firmie facet został przyciśnięty samochodem do rampy. Nie mówiąc o wypadkach jakie miały ostatnio miejsce w wojsku czy w kopalniach. Życie takie jest u tyle. Jedni mają szczęście, drudzy nie.

Nie będę się rozpisywał o tym zdarzeniu. Napisze tylko tak: to nie miało prawa się zdarzyć. To nie był wypadek komunikacyjny, czy wypadek podczas pracy i to nie jest w żaden sposób porównywalne. Więcej na ten temat nie napiszę...

Opublikowano
20 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ja 15%od stycznia. Za styczne 11dni l4 było. Może luty przepracuje uczciwie

najlepsze co może byc to L4 na pół roku , czujesz że żyjesz 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 17:49, Mateusz1q napisał(a):

roboty teraz wszędzie pełno, jakiś magazyn 8h i spokój i można żyć 

co to zmieni ? jaki spokój ? zanim wypracuję umowę na stałe to znów pare lat sie bujać a czy to czy tamto to kasy więcej niż tylko na przeżycie nie będzie

W dniu 2.02.2025 o 18:14, Buszmen11 napisał(a):

Kurde dlaczego nie jebniesz obecnej roboty i nie zaczniesz robić tego co lubisz? 

ja już nic nie lubię robić bo zawsze znajdzie sie ktoś kto zrobi to lepiej i lepiej jemu bedzie powierzyć robotę

4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Byłam 8.5 miesiąca nigdy wiecej

dla jednych męczarnia dla innych zbawienie

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, konteno napisał(a):

co to zmieni ? jaki spokój ? zanim wypracuję umowę na stałe to znów pare lat sie bujać a czy to czy tamto to kasy więcej niż tylko na przeżycie nie będzie

ja już nic nie lubię robić bo zawsze znajdzie sie ktoś kto zrobi to lepiej i lepiej jemu bedzie powierzyć robotę

Trzeba robić swoją robotę najlepiej jak się potrafi. Nie ma ludzi niezastąpionych, nie ma też wszystko wiedzących i wszystko potrafiących. Jeżeli idziesz do roboty z poczuciem obrzydzenia, to naprawdę jest coś nie tak...

16 minut temu, malaczarna napisał(a):

Z pół roku w szpitalu z przerwami. Zeswirowalam prawie

Współczuję szczerze. Tydzień byłem osobiście w tym "przybytku", nie polecam nikomu

Moja żona leżała miesiąc na OCP, pisałem kiedyś czym się skończyło. Psychika siadła 

Edytowane przez Buszmen11
  • Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

U wszystkich? 

Może tylko u Ciebie nie ma. 

Świeci czerwona dioda alarm? 

cały region, niby konserwacja  łaczy była, wieczorem już puścili  swiatłowód 

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

20250212_183048.jpg

taki mały i juz w wiezieniu, Ostatnie pokolenie weźmie sie za Ciebie  :D

Opublikowano

sei zachmuralo tylko 2 na minusie.

10 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Choćbyś się zesrał, to i tak po spacerze w wielkim i nowoczesnym mieście, musisz wrócić do swojego bałaganu.

jesteś jak mieszkaniec podparyskiego slamsu. On też za paryżanina się ma. 

nawet paryskie slamsy maja wieksza przyszosc niz  twoje zadupie. kiedy ostatni zgasi swiatlo ??

9 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Pronarki biorą 🤔🤭🤣

Wytrzyj nos....🤭

naprawde jestes glupi czy  nieudolnie udajesz ??

ja  mam 52 lata a ty ?

5 godzin temu, soltys48 napisał(a):

W 1995 roku pod Wrocławiem doszło do wypadku samochodowego. Sprawcą incydentu był całkiem pijany Tadeusz S. Mężczyzna miał we krwi aż 14,8 promila. Badanie jego upojenia daje tak wysoki wynik, że badanie było przeprowadzane pięciokrotnie. Mężczyzna umiera kilkanaście dni później w wyniku odniesionych w wypadku obrażeń. Jego “wynik” można uznać za oficjalny rekord Polski (przeżył).

45 minut temu, malaczarna napisał(a):

Byłam 8.5 miesiąca nigdy wiecej

ja 6 miesiecy i jakosc nie narzekalem .

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kupujcie mięso ze świń od Kuli

https://kombinatparczew.pl/tradycyjne-wedliny/

Że tobie Rysiek sie chce kupować ch*j wie co, przesyłane w paczkach ch*j wie w jakich warunkach? Zamiast pojechać do lokalnego zakładu, dać zarobić swoim ludziom z okolicy promujesz jakieś goooowno? Jeszcze kup kubek i kolszulke od tego klauna.

Ogólnie to nie rozumiem ludzi podniecających się jakimiś jutuberami i innymi pajacami. Zerknąć można ale żeby tam komentować i się podniecać tym gównem to trzeba albo nie mieć swojego życia albo mieć 14 lat. 

Albo miód od tego gościa🤦‍♂️

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 4
Opublikowano
28 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Że tobie Rysiek sie chce kupować ch*j wie co, przesyłane w paczkach ch*j wie w jakich warunkach? Zamiast pojechać do lokalnego zakładu, dać zarobić swoim ludziom z okolicy promujesz jakieś goooowno? Zobacz jak te wędliny wyglądają - przecież to jest nastrzykiwarka plus atmos. Boczek to jest nastrzyknięty wodą i chemią tak samo jak ten z Biedronki. 

Jeszcze kup kubek i kolszulke od tego klauna.

Ogólnie to nie rozumiem ludzi podniecających się jakimiś jutuberami i innymi pajacami. Zerknąć można ale żeby tam komentować i się podniecać tym gównem to trzeba albo nie mieć swojego życia albo mieć 14 lat. 

-14 zimno jak skur...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v