Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

czemu?

1. Krowa wychodząc na pastwisko odpuszcza znowu więcej mleka

2. Zimowe cieluny zdrowsze

3. Mam więcej czasu zimą do dopilnowania

4. Cielun wychodzi na pastwisko już w słusznej wadze i nie ma ewentualnych problemów z chociażby wilkami 

5. Jak wspomniał @Qwazi

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

może być i za 2 lata aby dali 😉 tylko ni jak wtedy to nie będzie aktualne to tych ofert co dali 

Zamiast 60 będziesz miał 20, ale możesz temu zapibiec

Kupuj teraz, można 

Opublikowano
20 godzin temu, Strongman napisał(a):

Jak dobry silnik za raz pali nie trzeba kręcić.

Ktoś w sąsiedniej wsi miał dorobione koło pasowe i odpalał z silnika elektrycznego 360v t25 czy tam c330. Akumulatory byly liche , ciężko było o nowe . Słyszałem z opowieści. 

Opublikowano (edytowane)

Mi też 4514 kiepsko w mrozy paliło to dałem duży akumlator i mocny rozruszik szybko obrotowy i pali raz dwa,mam i grzałkę ale co dziennie to podłączaj i to z pól godziny trzeba grzać a nawet dłużej ,bez sensu jak traktor na już potrzebny i czekaj pół godziny.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 minut temu, mf362 napisał(a):

Ktoś w sąsiedniej wsi miał dorobione koło pasowe i odpalał z silnika elektrycznego 360v t25 czy tam c330. Akumulatory byly liche , ciężko było o nowe . Słyszałem z opowieści. 

Mam takie

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, soltys48 napisał(a):

U miesnych tak późne wycielenia są nic nie warte

Wg Ciebie. On w październiku - listopadzie sprzedaje odsadki i że tak powiem jemu to lotto. No może przesadzam że w maju ostatnie się ciela ale w tamtym roku na pewno jeszcze po 20kwietnia 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Mi też 4514 kiepsko w mrozy paliło to dałem duży akumlator i mocny rozruszik szybko obrotowy i pali raz dwa,mam i grzałkę ale co dziennie to podłączaj i to z pól godziny trzeba grzać a nawet dłużej ,bez sensu jak traktor na już potrzebny i czekaj pół godziny.

Włączm grzałkę i idę doić... po dojeniu pali jak latem

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
17 minut temu, PAN88 napisał(a):

Wg Ciebie. On w październiku - listopadzie sprzedaje odsadki i że tak powiem jemu to lotto. No może przesadzam że w maju ostatnie się ciela ale w tamtym roku na pewno jeszcze po 20kwietnia 

Dobrze, sprzedaje 

I teraz pytanie za jakiego odsada weźmie więcej 200kg czy 400?

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Qwazi napisał(a):
50 minut temu, mf362 napisał(a):

Mam takie

ja mam ale montowane na tylny wom i ono służyło do napędu młynka , sieczkarni , krajzegi 

• Like 1
Opublikowano

jak nie było prądu to zwykły młynek , tylko naped na gruby pas bo nie ma wieloklina , ojciec jak pracował w kółku rolniczy to ,, ogarnął '' sobie ale i tak chyba nigdy nie używany 

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

ja mam ale montowane na tylny wom i ono służyło do napędu młynka , sieczkarni , krajzegi 

Przystawka pasowa. C325 miały to bodajże wychodząc z ursusa. Można było też napędzać no maszynę omłotową. Ja mam dorobione, używane zamiast korby poprzez koło pasowe silnika

Opublikowano
44 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Odsady z reguły się sprzedaje na wagę, więc ma znaczenie ile one ważą 

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Odsady z reguły się sprzedaje na wagę, więc ma znaczenie ile one ważą 

Wg niego sprzedaje na sztukę. Ja tam nie wnikam. Tam jest inny temat po prostu. Za długo pisać jest 

58 minut temu, stempos1980 napisał(a):

Znajomy 28 tak odpalał na silnik 7.5 kw😁

Oooo. Siema. Jak zdrowie 🤔 sezon zaczęty 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

Wg niego sprzedaje na sztukę. Ja tam nie wnikam. Tam jest inny temat po prostu. Za długo pisać jest 

🤔 🤔

Większy chyba droższy od mniejszego prawda?

Kolejna sprawa to jaki sens pół roku darmo krowę karmić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v